MESKA Blog

Meska és fenntarthatóság

2023.01.31.

Az utóbbi években egyre ijesztőbb formában jelzi bolygónk, hogy határt kell szabnunk a környezetkárosító életmódunknak. A Meska amellett, hogy támogatja a hazai kis- és középvállalkozások fejlődését, elkötelezi magát a környezetvédelem mellett, valamint támogatja a fenntarthatóság kultúrájának terjedését.

Környezetvédelem Örökéletű termékek népszerűsítése

Támogatjuk és promotáljuk a felelősségteljes és környezettudatos alkotást és vásárlást. A globális felmelegedés és a világjárvány miatt abszolút létjogosultsága van a hagyományőrzésnek, illetve az ezt erősítő kézművességnek. Az elmúlt évek ráirányították a figyelmet a helyi termelőkre, készítőkre, közösségekre, és erősebb lett a kapcsolódás  készítők, az értékesítők és a vásárlók között.

A vásárlók egyre „zöldebbek”, ezért egyre inkább elvárják azt, hogy a termékek megvásárlásával olyan alkotókat is támogassunk, akik elkötelezik magukat a környezetvédelem mellett. A Meska a távolról érkező, bizonytalan eredetű és nagy környezetszennyezéssel járó árubehozatallal szemben a helyben készült, igényes termékek adásvételét népszerűsíti. Kínálatunkban nem rövidéletű, eldobható, hanem személyre szabott örökéletű kézműves termékek találhatók. Számos termékünk készül kisállatmentes és nemdohányzó műhelyben; eladóink elsősorban természetes alapanyagokból – fából, textilből, papírból, pamutból – dolgoznak, boltjaikban megjelölik az alapanyagok összetételét, s egyre inkább térnek át a növényi alapú, lebomló csomagolásra, így is csökkentve ökológiai lábnyomukat. A fa, textil és papír készségfejlesztő játékok nem csak a környezetnek jobbak, de esztétikusabbak, tapintásuk kellemesebb és strapabíróbbnak is bizonyulnak.

Igent mondunk a gondosan kikísérletezett technológiájú ruházati és szépségápolási termékekre, ékszerekre, lakberendezési tárgyakra és higiéniai termékekre is. Ezek élettartama igen hosszúra nyúlik, útjuk az alapanyag beszerzésétől kezdve a termék vásárlóhoz jutásáig visszakereshető. A Meskán számos férfi és női felsőruházat készül biopamut anyagból, vagyis a készítők 100% pamutfonalakkal dolgoznak, amelyek előállítása során nem használnak káros kémiai vegyületeket.

Zero waste, amiről folyamatosan kommunikálni kell

Számos alkotónk készíti szabászati maradék anyagokból, turkálóból és már levetett, megunt ruhákból a termékeiket, így növelve azok értékét és élettartamát. Vannak, akik a pelenkakészítésből lehulló anyagokból alkotnak arctisztító korongokat, tisztasági betétet. Vásárlóink ezeket nagyon kedvelik, hiszen sokan próbálnak áttérni a zero waste életmódra.  Az uzsonnás zsák, vagy kenyértartó zsák alternatív megoldása a műanyag zacskónak. Természetbarát, hiszen többször újrahasználható, belseje egy mozdulattal letörölhető, fertőtleníthető, illetve mosható.

A Meska Blogon visszatérő téma a zero waste: ismert embereket kérdezünk arról, miért kötelezik el magukat eme életmód mellett. Instagram oldalunkon külön kategóriát hoztunk létre a zero waste / no waste termékek és tippek számára– ezekről folyamatosan beszélni kell, mert sokan még mindig nem tudják, mi mire való, vagy mit lehet kiváltani velük.

 „Ma már tudatosan figyelünk arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk, repohárban adjuk az üdítőt, nem vásárolunk ásványvizet, hanem inkább magunk szűrjük és készítjük a szénsavmentes és a szénsavas vizet. Még van hova fejlődnünk környezettudatosságban, de a gyerekeinknek hála, egyre jobbak vagyunk benne. Mici például semmit nem enged kidobni, mindent felhasznál valamire.”

(részlet Ördög Nóra műsorvezető Meskának adott interjújából)

Egyik, a Meska Blogon megjelent cikkünkben a mosódió használatának előnyeire hívtuk fel a figyelmet. A mosószerek tele vannak speciális vegyszerekkel, és az így a ruhára került anyagok folyamatosan érintkeznek a bőrünkkel. A mosódió azonban biztonságosan alkalmazható allergiás tünetek esetében is, teljes egészében természetes tisztítószer, vagyis zöld alternatívája a ruhatisztásnak. Képes a kórokozók elpusztítására, remek folteltávolító, és még a mosógépet is tisztítja. Semmilyen formában nem tartalmaz vegyszert, amely a szervezetre (például kisbabák szervezetére és bőrére), vagy a környezetre káros hatást gyakorolna.

Újrahasznosítás

Az újrahasznosított, illetve természetes nyersanyagok felhasználásával rengeteg energiát, erőforrást spórolhatunk meg. Termékpalettánkon számos újra gondolt és újrahasznosított termék kapható. Eladóink kiemelten a környezetvédelem szempontjait szem előtt tartva keresnek régi használati tárgyaknak új funkciókat, melyek a modern ember könnyedén tud integrálni hétköznapjaiba, életmódjába. Szabászati maradék anyagokból, turkálóból és már levetett, senkinek nem kellő, megunt, akár sérült ruhákból készítenek például:

„Számunkra nem márka ez, hanem misszió. Misszió, hogy a magyar kultúrát a divaton és a fenntarthatóságon keresztül is ápoljuk és közelebb hozzuk mindenkihez a minőségi irodalmat”.

(részlet Földes Eszter színművésznő és Hanyi Sára Szonja grafikusművész Meska-interjújából)

Támogatjuk a DIY-t

Az újrahasznosítás révén környezetvédelmi szempontból is előnyös a DIY (Csináld magad!), mert például a kidobásra szánt dolgokból új használati tárgyakat lehet készíteni, dekorációkat, használati vagy ajándéktárgyakat készítünk el saját magunk. A Meskán a gondosan összeválogatott minőségi alapanyagok garantálják a tökéletes végeredményt, a Meska Blogon és social media felületeinken rendszeresen jelentetünk meg DIY témában tartalmakat.

„A dekupázs mellett sok egyebet csináltam már: megmaradt vécépapír-gurigákból mécseseket, korongokból fűzött, gyöngyökkel díszített hernyót, és szintén vécépapír-gurigákból készítettem egy nagy piros sárkányt, ami sokáig a diófán lógott, még a kismadaraknak is tetszett, szívesen fészkeltek benne. Mindemellett figyelem a közösségi oldalakat, a Meskát és imádom a DIY-videókat!”

(részlet Barabás Évi műsorvezetővel készült interjúnkból)

Tudatos felelősségvállalás

A környezetvédelemre és fenntarthatóságra törekvésekben kulcsszerep jut a vállalkozások tulajdonosainak. Örömmel látjuk, hogy egyre többen értékelik és térnek át a környezettudatosság jegyében készült termékekre. Azért is érdemes helyi és természetes alapanyagból készült kézműves termékeket választani, mert alkotóik nem követnek „tucattrendeket”, alkotásaik időtálló minőségűek, megvásárlásukkal nemcsak magát a kézművest, hanem az alapanyaggyártót is támogatjuk. Tartalmainkat cikkek formájában a social media platformokon is úgy fogalmazzuk meg, hogy az elindítson valamit a potenciális vevőkben és a már elköteleződött vásárlóinkban. A cél, hogy tudatosítsuk, az ökoszemlélet nem divathóbort: a környezet, a Földünk védelméről szól.

„Komolyan aggódom. Látom, hogy zakatolunk a vesztünkbe, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a Föld akkor is jól meglesz, ha az emberiség kipusztul, sőt, talán fel is frissül. De valahol azért még bízom abban, hogy az emberek előbb-utóbb ráeszmélnek, hogy nem ronthatják el a következő generáció jövőjét és élőhelyét. Nagy vágyam, hogy vegyek egy kis házat, ahol fával tüzelnék, napelemes rendszert üzemeltetnék, felhasználnám az esővizet, komposztálnék, emellett egyszer még szeretném kitanulni az asztalosmesterséget is.”

(részlet Szakács Gergő dalszerző-előadó, a Follow The Flow énekesének interjújából)

A Meska vallja: példát kell mutatni. Ez az egyetlen út, hogy a jövő generációjának egy olyan világot hagyjunk hátra, ami élhető(bb).

Szerző: Jónás Ágnes