MESKA Blog

Kultúra, divat és fenntarthatóság – Secret Humanity

2022.12. 14.

Földes Eszter színművésznő és Hanyi Sára Szonja grafikusművész közös munkájának gyümölcse a SecretHumanity projekt, mely egyesíti magában a kultúrát, a divatot és a fenntarthatóságot. „Számunkra nem márka ez, hanem misszió. Misszió, hogy a magyar kultúrát a divaton és a fenntarthatóságon keresztül is ápoljuk és közelebb hozzuk mindenkihez a minőségi irodalmat” – mondják. De hogyan is kezdődött a kézzel festett farmerkabátok, pólók, pulóverek, vászontáskák, zoknik történte, és miért döntöttek a Meska mellett?

Minek a hatására fogalmazódott meg bennetek a Secret Humanity-vízió és a megvalósítás?

Eszter: Szonja keresett meg azzal, még, amikor kirobbant az SZFE-botrány, hogy festene egy képet a hátamra, pontosabban a bőrömre, ezzel vállalva szolidaritást az SZFE hallgatóival.

Szonja: Gyűjtöttem a bátorságot, hogy írjak neki, aztán végül elküldtem az e-mailt, és Eszter örömmel vállalta.

Eszter: Készült egy szolidaritási fotósorozat is erről Bolega Niki fotóssal, majd Szonjától az említett festményt megkaptam ajándékba kabátra festve. És jött az a bizonyos villámcsapás! Megkérdeztem, mi lenne, ha csinálnánk egy zero waste kollekciót, ahol a kultúra, a divat és a fenntarthatóság találkozik. Szonja örömmel mondott igen, és ez lett a Secret Humanity projekt. Azóta nemcsak egy, hanem több kollekció készült, és azóta is töretlen a lelkesedés.

Szonja: Egész pontosan éjjel kettőkor írt rám Eszter, hogy csináljunk egy kollekciót (nevet). A Secret Humanity attól különleges, hogy a pólókon, a táskákon, a farmerkabátokon népszerű magyar költők és egy-egy tőlük származó idézet látható. Minden darab egyedi, kézzel festett.

Az elején sokat kísérleteztünk az anyagokkal és a festékekkel. Több hétig tartott például, hogy megtudjam, melyik az a festék, ami nem jön le a ruhaanyagról. Rátaláltunk az akril festékre, ami abszolút tartós. A #free kollekcióba kabátok kerültek, hátukon egy-egy festménnyel, amelyeken központi szimbólum a könyv. Van a #poem, költők arcképével, vászontáskákon, belül titkos versrészlettel, hímzett zsebbel. Ebből készültek braille-írással is darabok az érzékenyítés jegyében. Van a #pocket: ezek költők képével díszített biopamut pólók, játékos, le- és patentolható zsebbel, mindegyikben titkos idézettel, amit csak az ismer, aki hordja. A #together kollekció egymástól elválaszthatatlan kultikus párokat állít központba.

Eszter: És ne hagyjuk ki a költők arcképével díszített zoknikat sem, valamint, hogy nemsokára előrukkolunk pulóverekkel is!

Ez nagyon jól hangzik! Ti egyébként mennyire követitek a zero waste trendeket, és mennyire sikerül beépítenetek a mindennapi életetekbe?

Eszter: Én egyre inkább, és a kisfiam életébe is igyekszem beépíteni ezt a szemléletet.Nekünk, kultúrát mívelő, ápoló embereknek kötelességünk, hogy inspiráljuk azokat, akik figyelnek ránk, hogy felelősen viseltessenek a környezetük, a bolygó iránt. A Secret Humanity számunkra misszió, hogy a múltunk és a jelenünk ápolásával könnyebb legyen a jövőnk.   

Szonja: Én például vegán vagyok, de az életem minden területén igyekszem figyelni a környezetemre. A kutyusom esetében fontos volt, hogy örökbe fogadott legyen.  A Föld napjára a Secret Humanity-vel egy figyelemfelkeltő új kollekcióval készültünk, amihez Udvaros Dorottya állt modellt a Greenpeace-szel közös projektben, a Magyarországon védett állatok, erdővédelem témájában.

Hogyan képzeljük el a köztetek lévő munkamegosztást?

Eszter:  Az elején jóval több dolog hárult rám. Anyagi, technikai, logisztikai és PR szempontból én küzdöttem útjára ezt az egészet. Szonja fest, hímez, mindent kézzel. Ő szerzi be az anyagokat is, és mivel mára nagyjából önálló lábra állt a projekt, így a munka lényegi része  is rá hárul. Én, mint egy jó anyuka a dolgok ütőerén tartom óvó kreatív kezeimet. De valójában Szonja a szíve az egésznek. Én csak az agy vagyok (nevet).

Szonja: A ruhák egy részét turkálókból válogatjuk, egy részét pedig rendeljük. Ezeknek a ruháknak már önmagukban is van egy története, de amikor elkezdek rájuk festeni, új életre kelnek. A szobámban készül mindegyik, igaz, már csomó helyen festékes a padló.

És kitől sajátítottad el a grafika készítés és a festés technikáját?

Szonja: Internetről. Nagy anime rajongó vagyok, és, amikor ezeket a meséket elkezdtem nézni, elkezdtem rajzolni is, anime stílusban.

Van olyan költő, aki szerepel a kollekciótokban festmény formájában, és a művei, vagy az élettörténete különösen közel áll a szívetekhez?

Eszter: Igen, de nem árulom el. Túl beszédes lenne rólam, és én ennél zárkózottabb  vagyok (nevet).

Szonja: Én Szabó Lőrinc műveit szeretem nagyon, és közel áll hozzám a Secret Humanity-mesekabát is. Ugyan nem hordanám, mert nekem merőben más a stílusom, de amikor készítem, elkap a flow, varázslatos érzés kerít hatalmába. Jólesik a rózsaszín felhőket festeni.

Már a Meskán is jelen vagytok, aminek mi különösen örülünk!

Eszter: Nekünk minden olyan kezdeményezés fontos és szimpatikus, ami értéket képvisel. Márpedig a Meska hazai kisvállalkozásokat támogat; minőségi, kézműves, egyedi termékek, alkotások és alkotók gyűjtőhelye, ahol bármire kattintasz, biztos lehetsz abban, hogy igényes terméket kapsz kézhez. Szóval nagy dolog számunkra, hogy mi is megjelenhetünk nálatok. Fontos lehetőség ez a SecretHumanity életében. Igazi ajándék!

Fotók: Bolega Niki, Secret Humanity Instagram, Meska.hu

Szerző: Jónás Ágnes