MESKA Blog

Nagy Alexandra a DIY híve

Audrey Hepburnös törékenység és kislányos báj mellett nagy adag határozottság és optimizmus is árad Nagy Alexandrából, aki sokak számára a Barátok köztből lehet ismerős. A színésznő jelenleg az RTL-en futó Édes Otthon című magazinműsort vezeti, ő maga is barkácsol, fúr és farag, de nem csak a forgatásokon, hanem a magánéletben is a DIY (csináld magad!) híve!

Egy éve jelentősen megváltozott az életed: egy Nógrád megyei kis faluba költöztél, és úgy tudom, nagyon élvezed a vidéki létet. Pontosan miféle pluszt ad neked?

Nagyon régi vágyam volt, hogy ilyen csendes környezetben élhessek. Van kertem is, így a kiskutyáimnak is olyan életet tudok biztosítani, amilyet megérdemelnek. Szeretek sétálni velük a környéken is, jó levegőn vagyok, távol a városi zajtól. A tóparti kis ház, amit megvásároltam, nem volt téliesítve, nekem kellett gondoskodni a fűtésről, és egészében véve mindenről, ami ahhoz kell, hogy télen-nyáron lakható, barátságos otthon váljon belőle.

Nyugtass meg, hogy azért hívtál szakembereket is, nem pedig mindent te csináltál!

A dolog oroszlánrészét én és a barátnőim csináltuk, például nekiálltunk árkot ásni a vízvezeték miatt. Nagyon szívesen ragadok lapátot, kalapácsot, fúrót vagy akár ecsetet is, ha úgy hozza az élet.

Ezt a mentalitást a családodból hozod, vagy a felnőttlét kívánta meg, hogy mindenhez (is) érts?

Akik nem ismernek, talán azt hiszik, hogy nem vagyok több egy kényelmes királylánynál, de ez nem így van. A szüleim nem tettem mindent alám, volt, amire azt mondták, hogy igenis próbáljam meg egyedül megoldani. Miután elveszítettem az apukámat, a megoldásra váró feladatok is az én feladatommá váltak, és, ha valamit sikerült teljesíteni, képzeletben megveregettem a vállam.

Amikor felújítottam az otthonom sem csináltam gondot abból, hogy le kell verjem a csempét. Elmentem a boltba, vettem vésőgépet, utánakutattam, hogyan kell csinálni, és megoldottam. Természetesen van, amikor valami nem úgy sikerül, ahogy szeretném, de voltak már szép eredményeim, például, le tudtam csiszolni az ágyamat, lefestettem a falakat, a szekrényt és barkácsoltam is. A kertbe vettem szép nagy ládákat, ültettem paradicsomot, paprikát, retket, s abból a lovardából hoztam a trágyát, ahová lovagolni járok. Ha elkap a lendület, szó szerint megállíthatatlan vagyok. A „csináld magad” hozzáállást másoknál is nagyon tudom értékelni, és azt is, ha valaki saját maga által készített ajándékkal lep meg.

Van „DIY” példaképed?

A szüleim és a keresztanyám. Keresztanyu egy kis faluban élt, a nyarakat rendszeresen nála töltöttem. A legjobb ember volt, akit ismertem, és, ha valakire szeretnék hasonlítani, hát, az ő. Mindig próbálta a dolgokat mások szemével is nézni, sosem ítélkezett, senkiről nem feltételezett rosszat, és mindig adott új esélyt. Akárcsak ő, én is hiszek abban, hogy, ha jó a lelked, és, ha jót cselekszel, azt valahonnan később még visszakapod pozitív energia formájában.

Lassan egy éve vezeted az Édes Otthon magazinműsort az RTL-en. Mit szóltál, amikor megkerestek a feladattal?

Nagyon örültem, hiszen az Édes Otthon egy olyan formátumú műsor, ami passzol hozzám, ráadásul a műsoron keresztül bátoríthatom nőtársaimat is arra, hogy mi is meg tudunk birkózni olyan feladatokkal, amikkel a férfiak. És itt most nem arra gondolok, hogy nem fogadom szívesen, ha egy férfi felajánlja a segítségét, egyszerűen csak biztonságot és önbizalmat ad a tudat, hogy nem esem pánikba, ha nincs mellettem senki. Mi nők szerencsére elképesztően kreatívak vagyunk, ami, ha a műsorból megszerzett tudással párosul, akkor számos elképzelésünk megvalósulhat lakberendezés és lakásfelújítás terén.

Sikerült olyan praktikákat ellesned a forgatások során, amiknek a civil életben, az otthonodban is hasznát veszed?

Az egyik adásban egy padot készítettünk, na, arra nagyon büszke vagyok! Hazavittem, és akárhányszor ránézek, boldogság tölt el.

Fogadjunk, hogy a férfiak egy kicsit haszontalannak szokták érezni magukat a társaságodban!

Szerintem nem az választ szét egy kapcsolatot, hogy egy nő össze tud rakni egy bútort, vagy sem, és nem is ez tartja össze. Egészen fiatal korom óta úgy állok a dolgokhoz, hogy majd én megcsinálom, majd én tudom. Szívesen kapcsolódom másokhoz, de igaz, hogy nehezen kérek segítséget, mert úgy azt érzem, hogy függő viszonyba kerülök, ami pedig félelemmel tölt el, de már dolgozom azon, hogy rugalmasabb legyek.

De nagyon szeretsz utazni! Az minden, csak nem kiszámítható és számos dologtól függ közben az ember.

Aludtam már dzsungelben, reptéren, tengerparton is, szóval én nem a helyszínhez kötöm a biztonságot. Az a fontos, hogy magamban érezzem, hogy képes vagyok megoldani az életem.

Készítettél már valamit a kutyusaidnak is?

Ruhát már varrtam nekik, a jövőben pedig szeretnék felszerelni egy rámpát az ágy mellé, hogy könnyebben feljöhessenek mellém.

Ez nagyon kedves ötlet! Elárulod, hogy hívják őket?

Oli, Sára, Maximilian, Sophie csivavák, Egon pedig olasz agár, aki paradox módon Görögországból érkezett. Mindegyiküket örökbe fogadtam, mert fontosnak tartom terjeszteni, hogy, ha lehet, ne vásároljunk kutyát, inkább mentsük meg őket.

Fotók: (cover) Vágó Bence, RTL_Édes Otthon magazinműsor, Nagy Alexandra Official_Instagram

Szerző: Jónás Ágnes