MESKA Blog

Csináld magad adventi koszorú

Az adventi koszorú elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak. Beszerzése november végén aktuális, hiszen a szenteste előtti negyedik vasárnapon már gyújtjuk is az első gyertyát! Idén ez november 27-re esik. Adventi koszorú készítésébe mi magunk is bátran belekezdhetünk, hogy saját tervezésű koszorúval örvendeztessük meg magunkat és családunkat.

2022.11.27.

Az adventi koszorú elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak. Beszerzése november végén aktuális, hiszen a szenteste előtti negyedik vasárnapon már gyújtjuk is az első gyertyát! Idén ez idén november 27-re esik. Adventi koszorú készítésébe mi magunk is bátran belekezdhetünk, hogy saját tervezésű koszorúval örvendeztessük meg magunkat és családunkat.

Elkészítéséhez a karácsonyi hangulaton kívül az alábbiakra lesz szükség:

  • Koszorú alap: szalma, hungarocell vagy akár vessző alap
  • Ágak: Általában zöld színű ágakat használunk: ez lehet fenyő, vagy más örökzöld, babérmeggy, borostyán vagy bogyós ág is.
  • Rögzítő eszközök: Drót, olló, hakni drót, ragasztó pisztoly, gyertyatüske.
  • Dekorációs kellékek: Gyertya, kerámia figura, gömbök, szalag ,  ami csak  a lehetőségeinkbe belefér.

A zöld ágakat kisebb gallyakra szedjük, és így erősítjük hozzá az alaphoz.

Szépen sorban jobbról és balról is dróttal odaerősítünk egy csokrot, hogy egymást fedjék, és legyező alakot formáljanak. A legegyszerűbben ezt úgy készíthetjük el, ha egy helyen elkezdjük a takarást, és folyamatosan rakjuk a csokrokat egy irányba haladva a koszorú alapon, miközben a dróttal folyamatosan átkötjük a koszorú alapot úgy, hogy a csokrok rögzüljenek. Fontos, hogy a csokrok végei a következő csokorral takarjuk el. Az így elkészített alap nem lesz tömör, sima lapos felületű lesz a koszorúnk. A drótot ne vágjuk el, hanem vezessük egy darabként végig a kötözés során.

Amikor elkészültünk a hiányokat toldással javíthatjuk. Ha kis hézagok, vagy lyukak keletkeznek, később bedughatunk oda kis ágakat vagy csokrokat, esetleg dekorációs kelléket.

Ha türelmesen és aprólékosan dolgoztunk a kész adventi koszorú alapunk ilyen szépen fog kinézni. Javaslom az alkotáshoz valamilyen karácsonyi muzsika hallgatását, hogy a lelkünk teljesen összhangban legyen a kezünkkel….

Innentől már nincs más dolgunk, mint szépen felöltöztetni az alapot.

Körbetekerjük a gyertyát és lemérjük a szalagdarabot. Ragasztóval illesztjük a végeket egymáshoz, úgy, hogy közben a gyertya köré fonjuk. Beszúrjuk a gyertyatüskéket. Díszítjük a gyertyát arany fa mintával a szalagvégek érintkezésénél. Megformázzuk az alumínium drótot a kívánt formára. A gömbök végén lévőd díszítő kapcsokat leválasztjuk. Ennek célja, hogy a kívánt helye rögzített gömbök szépen álljanak.
A fenyő alapot díszítjük tuja ágakkal. A tuja világosabb színe kiemeli a dekorációt, és nagyon hangulatossá varázsolja a koszorút .  A gyertyákat beszúrjuk az alapba. Folytatjuk az alap díszítését az alumíniumformával, kerámia figurával, gömbökkel és a szalaggal.

A kerámia figura helyén egy fa körszeletet ragasztunk, amire helyezzük szintén ragasztással a kerámiát. A kilátszódó fát tuja ággal takarjuk. Ráhelyezzük az ezüst csillagot és fenyőfát, gömböket. Végezetül 4 darab masnit kötünk, amit a gyertyák lábához szúrunk be. A koszorú elkészült!

Ezzel a csodás adventi koszorúval kívánunk Nektek

Nagyon boldog és békés ünnepeket!