MESKA Blog

Hogyan tisztítsd bizsu ékszereid otthon?

Hatékony tippek ékszereid (sz)épségéért

2022.11.28.

Elszíneződött bizsu ékszerek és elmúló csillogás. Bármennyire is szeretjük ékszereinket sajnos az idő múlásával mindez előfordulhat. De nem érdemes csüggedni ilyenkor sem, hiszen pár egyszerű praktikával könnyen újjá varázsolhatjuk kedvenc ékszereinket! Cikkünkben bemutatjuk a bizsu ékszerek otthoni tisztítási praktikáit.

Gondoljunk a megelőzésre (is)!

1. Kerüld a vizet, ha rajtad van az ékszered!
Sokat tehetünk ékszereink megóvása érdekében, ha tudatosan kerüljük a “veszélyes” terepeket. A bizsu ékszerek egyik nagy ellensége a víz. Ha gyűrűt, karkötőt viselünk, célszerű kerülni a benne való mosogatást, illetve kézmosáskor javasolt ezeket levennünk.

2. Ne hord őket sportolás közben!
A víz mellett komoly károkat okozhat az izzadtság is, így főleg nyáron színeződhetnek el hamar a bizsu ékszerek. Az izzadást sok esetben kikerülni nem tudjuk, de pl.: sportolás vagy egyéb keményebb fizikai munkát végzése előtt mindenképp vegyük le őket! Így nem csak az ékszer és az izzadás találkozását, de egyéb esetleges sérüléseket is elkerülhetünk.

3. STOP a vegyszereknek!
A különböző vegyszerekkel való érintkezés szintén megrongálhatja az ékszered. Ne viseld őket ha épp kézkrémet, vagy testápolót használsz, és nem javasolt közvetlenül parfümmel se az érintkezés.

Tippek a bizsu ékszerek (sz)épségének megőrzéséért

#TIPP1 
Az ékszer bőrrel érintkező (vagy teljes) részét kenjük be átlátszó körömlakkal. Ez a megoldás rövid ideig jelent ugyan csak védelmet (mert egy idő után elkopik a védőréteg), de akkor érdemes újra átkenni és ezáltal védeni az ékszer anyagát.

#TIPP2
A bizsuk elszíneződését egyértelműen az oxidáció (levegővel való érintkezés) okozza. Érdemes tehát beszereznünk egy ékszertartó dobozt és abban tartani ékszereinket.

Mit tehetünk ha már elszíneződött … 

Persze a fent leírtak ellenére is bekövetkezhet az elszíneződés, hiszen nincs 100%-os megoldás. Két dologhoz nyúlhatunk ilyenkor, igazából mindkettő “filléres” és nagy valószínűséggel megtalálható a háztartásunkban (de tényleg).

#TIPP3
Az egyik DIY megoldás fogkrém. A fogkrém gyönyörűen tisztítja nem csak a bizsu, de az ezüst ékszereket is! Nyomjunk egy kis fogkrémet az elszíneződött ékszerre és egy puha fejű fogkefével vagy egyszerűen csak saját ujjainkkal óvatosan dörzsöljük. 1-2 percig hagyjuk rajta, majd bő vízzel mossuk le és máris újra csillog kedvenc ékszerünk.

#TIPP4
A másik DIY megoldás a szódabikarbóna. A szódabikarbóna semleges illatának köszönhetően nem lesz menta illatú az ékszer, mint a fogkrémnél. Szárazon dörzsöljük át szódabikarbónával az ékszert, majd vizes ujjal ismételjük meg, végül ezt is bő vízzel mossuk le.

FIGYELEM! Üveglencsés ékszereknél óvatosan kell a vizes dolgokat végezni, ugyanis a lencse alá befolyhat a víz és akkor a papír megnedvesedik és csúnya lesz!

Továbbá nagyon fontos, hogy ne ész nélkül essünk neki az ékszerek tisztításának. Körömkefével vagy kemény fejű fogkefével a túl erős dörzsöléstől megkophat az ékszer felülete és még csúnyább lesz! Ha puha fejű fogkefét használunk, akkor is csak óvatosan szabad tisztítani. A legjobb megoldás talán az, ha saját ujjainkat használjuk.

#TIPP5
A fenti “filléres” módszerek mellett használhatunk ún. “ékszertisztító-kendőt”. Ami lényegében egy nagyon puha kendő, hasonló mint a szemüvegtisztító kendő, csak vékonyabb, de önmagában nem elegendő. A fogkrémes/szódabikarbónás tisztítás után javasoljuk vele óvatosan átdörzsölni az ékszereket, amellyel egy kis plusz fényt tudunk adni ékszereinknek.

Reméljük a fenti tippek és tanácsok segítségével hosszú ideig hordhatjátok kedvenc ékszereiteket. Ha tudsz további bevált praktikát, írd meg nekünk kommentben!

Köszönjük a cikket leminasecretnek!