MESKA Blog

„Ötvözöm a stílusjegyeket: a mai korba viszem át az ősi kultúrát bőrékszerekkel” Denera

A Meskán régi „motorosnak” számít Dénes Erika, a Denera márka megálmodója, aki korábban újságíróként és divatfotósként is nevet szerzett már. Ebből adódik, hogy a kreatív bőrékszer-tervező termékfotói is kiugróan profik. Fiatalon is kalandozott már a művészetek felé; autodidakta módon fejlődött: festményeket készített, majd elsajátította a bőrművesség alapjait, aztán az ékszerkészítés világába is belevágott.

Egy patinás kézműves lapnál voltál divatfotós…

Pályafutásom javát a sajtóban, napi-és hetilapoknál, majd közel 25 évet a Fürge Ujjak Divatmagazinnál töltöttem. Iparművészekkel dolgoztam, mint fotóriporter, illetve több ismert színészt, hírességeket is fényképeztem a magazin számára. Népművészeket szintén bemutattunk a lap végén – itt ki kellett vesézni az alapanyagot, hogy mit hogyan készítenek. Ebben éltem hosszú ideig, így nem csoda, hogy megszerettem. Közben elkezdtem festeni, jártam kurzusokra is. Hazamentem és hobbiból üveget festettem, utána pedig már bőrképekkel is foglalkoztam. Aztán váltottam a divatékszerekre…kicsit mondhatni, hogy csapongó vagyok.

A mottód úgy szól, hogy  „Stílus csak neked!” … ez alatt értsük azt, hogy két egyforma darabot sosem készítesz?

Így van; én stílusok szerint dolgozok. Tudjuk, hogy a Meskán a vásárlók nagyon szeretnek egyedi dolgokat kérni. Nem igazán érdekli őket, ha olyan pont nincs, de abban bíznak, hogy én el tudom készíteni, ha már készítő vagyok. Így alakultak ki ezek a stílusok, amelyek mentén dolgozom. Rengeteg indián, talizmán, Buddha és viking jellegű ékszerem van. Kutatom a jelképeket: ezeknek az ősi motívumoknak – legyen az egy angyalszárny-forma vagy egy nyílhegy-nyaklánc – történetük, jelentésük van, amit az emberek imádnak. A Buddháknál sem kell feltétlenül vallásosnak lennie az illetőnek – elég az, ha szereti ezt a misztikus vonalat. Valamit elárul a személyiségéről ezekkel az ékszerekkel.

A modern divatban az ilyen régi dolgoknak jut hely?

Ötvözöm a stílusjegyeket: a mai korba viszem át az ősi kultúrát. Olyan láncra, bőrzsinórra fűzöm, illetve a teljesen egyedi Denera-bőrgyöngyökkel látom el, amit minden ékszeremre felteszek. Az alapanyagom magas minőségű olasz marhabőr, illetve van krokodil- és rájamintás, sőt: egzotikus kígyóbőröm is, valódi python – melyek mind elhullott állatoktól származnak. Ha ezekből egy picit is már ráteszek, az rendkívül különlegessé teszi az alapanyagot… Próbálom az árakat alacsonyan tartani, és ez még a megfizethető kategória. Vannak persze luxus-ékszereim is…

A férfi ékszereid is feltűnően elegánsak, már-már merészek…

Először csak férfiaknak készítettem, mert arra volt nagyobb igény. Egy nő bármelyik boltban vehet magának valamit, de az uraknak jóval nehezebb a dolguk, ha bőr karkötőt vagy nyakláncot keresnének. Nálam ha meglátják az állatos termékeket – mondjuk egy medve, oroszlán vagy skorpió-medált – akkor nagyon megörülnek. Aztán többen csodálkoztak, hogy női dolgokat kevesbé árulok, így mára már ezt a vonalat is jobban felturbóztam. A „szálak” karkötőimből hasonló formákat készítek, csak más-más színekben, díszítéssel,- megkötöttség nélkül – a lényeg, hogy finom és elegáns legyen a termék.

A motoros szál a fesztiválozásból jön?

Nem… a munkám során kerültem kapcsolatba egy külföldi neves motoros céggel, mert valaki szeretett volna egy ilyen karkötőt. Jó minőségben nem nagyon lehet ilyesmit beszerezni, a távol-keleti másolatok pedig messze nem ütik meg azt a nívót…

Jelzed, hogy te antiallergén orvosi fémmel dolgozol…

Igen, ez a fülbevalóknál pláne fontos; és nem mindegy a Sterling-ezüst minősége sem. Illetve olyan is van, hogy valaki nem igazán szereti a bőrt – neki ott vannak a kaucsuk karkötőim. Sokféle ember ízléséről, stílusáról van szó – és a vevőim visszajelzései mindig nagyon jó érzéssel töltenek el. Viseli, és megírja, hogy közben milyen büszke és hálás. Nekem ez egy siker és izgalom – úgy érzem, hogy ezek az idegen emberek ezáltal meghívnak engem egy fontos folyamatba. Ha ajándékba is adják a termékemet a szeretteiknek – különleges alkalomra, karácsonykor a fa alá – azt valaki hordani fogja. Ez minden munkát megér. Ha egy üzletben venné, és lebomlana a kezéről, akkor nem jó emléket társítana az ékszerhez – onnan nem is venne többet semmit… De a Denera-karkötő pozitív élményt ad, és a viselője legközelebb is nálam fog vásárolni.

Törzsvásárlóid vannak..?

Rengetegen visszatérnek! Például van olyan férj, akinek XXL-es a csuklómérete, és tudja, hogy a kezére valót máshol nem igazán talál. Számára ez leírhatatlan öröm: lefotózza a csuklóját, és azt a képet küldi vissza. Ősidőkben a férfiak kezdték el az ékszer-viselést, de ha megnézzük a tévében szereplőket, akkor látjuk, hogy most is lóg rajtuk valamilyen ásvány, csúszócsomós karkötő… láthatóan szeretik a stílusos kiegészítőket. Most az a divat, hogy három nyakláncot egyben rendelnek, amit úgy kell összedolgoznom, hogy mind a három jól látható legyen, ne legyen fedésben. Mondjuk egy buddhás stílusban legyen alul, fonott bőrön egy szantál fagolyós medál, középre egy tibeti jellegű jakcsont vagy agyar kerüljön, közvetlenül a nyak alá pedig egy Buddha-fej érjen. De ugyanez az indián vagy a motoros kollekciónál is működhet…

Győzöd az ünnepi rohamot?

Sajnos előre nem nagyon tudok dolgozni – ez főleg a változó csukló-méretből adódik. Ha készen van valami, amit azonnal vinne is a vevő, de én nem vagyok benne biztos, hogy jó lenne rá, akkor előtte veszem a fáradságot, és pontosan egyeztetem vele az adatokat. A „középméretű” válasz nem elég, sem az, ha fotót küld a kézfejéről. Van, hogy telefonálok is, és ezt többen megtiszteltetésnek veszik: személyes kapcsolatuk lesz így egy készítővel. Ha ajándékba vásárolnak, akkor nagyjából tudjuk csak a méretet. Ha nem válik be, akkor azt javaslom, hogy küldjék vissza, és kicserélem – és ők ezt nagyon értékelik.

A Meskán 2015 óta vagy jelen, azaz régi „motorosnak” számítasz…

Ez az oldal lehetőséget ad a kezdetektől fogva az alkotás örömére: feltölti az embert, inspirál, sikerélményt ad – az alkotónak és a vevőnek egyformán. Egy rendezett felület, ahol kapcsolatba tudunk kerülni a vásárlókkal – egy igazi közösségi portál. Egy barátnőm hívott be, és nem bántam meg: egy keretet kapott a munkásságom, ami egy biztonságot is ad.

szerző: Perzsa

Egzotikus, rock, etnikai, vagy üzleti elegáns, akár romantikus olasz marhabőrből készült ékszerek Denera Meska boltjában.