MESKA Blog

Vadgesztenye, a természetes mosószer!

Mosópor helyett próbáljuk ki a gesztenyét! A vadgesztenye ugyanis szaponint tartalmaz (csakúgy, mint a mosódió) ám ezt nem kell több ezer kilométerről importálni, ráadásul még ingyen is van. Sokan nem hisznek benne, hogy működik, de egy tesztet mindenképp megér a dolog!

Első lépések

Öt darab vadgesztenyét tegyünk forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk benne kb. 20 percre. A gesztenyék megszívják magukat a vízzel, így már félbe lehet vágni őket. A félbevágott darabokat ezután tegyük egy használaton kívüli zokniba, amit csomózzunk össze.

Horgolt gesztenye

És ezután…

Öblítésre használjunk ecetet, illatosításnak pár csepp tetszőleges illóolajat (pl. levendula). A leírások szerint 5 kilónyi ruhával számolva kb. 4-5 mosásra elég az 5 darab gesztenye. Ha a ruhák nagyon koszosak, nem árt a gesztenye mellé egy kis nátrium-perkarbonátot is tenni a mosószer adagolóba, mert ettől még a makacs foltok is eltűnnek. A keveréket, csakúgy mint a mosódiót, nem csak ruhatisztításra lehet használni, hanem például felmosásra, felülettisztításra is. Ebben az esetben a főzővízet a felmosóvödörbe öntjük, és a félbe vagy negyedbe vágott gesztenyéket hagyjuk benne állni egy darabig. A vízben kioldódik a szaponin, amihez lehet még néhány liter forró vizet tenni.

Vadgesztenyés szappan kecsketejjel és shea vajjal

Nem mai találmány!

A dolog egyébként nem mai keletű, a gesztenyét a XIX. századig használták mosószerként, de néhány gyógynövényekkel foglalkozó könyv is említi ilyen felhasználását. Ha a teljes cikket el szeretnéd olvasni, itt találod!

Roasted chestnut_Pörkölt gesztenye

Cover: Pia Sophie_Természetes mosás vadgesztenyével