MESKA Blog

Ördög Nóra kézműves praktikái

2022.11.03.

Ebben a rohanó világban olyan jó néha megállni egy pár órára és kézzel készíteni valami szépet!” – mondja Ördög Nóra műsorvezető, sikeres üzletasszony és blogger, aki, mivel jól ismeri a Meskát, örömmel mondott igent erre a beszélgetésre. Férjével, Nánási Pál fotóművésszel és gyermekeikkel, Micivel és Vencivel előszeretettel alkotnak, s ha a kis Micin múlik, semmit nem dobnak ki, inkább újrahasznosítanak.

Tudom, hogy amikor csak lehet, igyekeztek minőségi időt együtt tölteni a gyerekekkel és egymással, de azért a ti életmódotok nem mindig nevezhető slow life-nak: mert ugye a mindennapi intéznivalók és a munka mellett ott van a három, Nekem a Balaton brand alatt futó, termelői finomságokat is kínáló kisboltotok is.

Szerencsésnek mondhatom magam a tekintetben, hogy Mici és Venci is szeretnek alkotni, és ki is követelik maguknak ezt a minőségi időt. Gyerekként pont ilyen voltam, mint ők – anyukámmal magunk készítettük a karácsonyi dekorációt, a fára a füzéreket, szívesen fűztem gyöngyöt, makraméztam, a nagymamámtól pedig megtanultam kötni. Ezek a tevékenységek felnőttként is kikapcsolnak. Nyáron Mici tűnemezelni tanult meg, irtó cuki kis állatkákat készített. Természetesen a fél nemezboltot fel kellett vásárolnunk, úgyhogy most hegyekben áll otthon a gyapjú. Tegnap keresztszemes hímzést csináltunk, este pedig bútort festettem.

Téged is elért a vintage-őrület?

Palival mostanra gyűjtöttünk össze annyi bátorságot, hogy saját magunk fessük át a régi, a balatoni Csücsök kisboltban lévő bútorainkat. Olyan jó látni, ahogyan új életre kelnek! A pékáru polcot nemsokára leszereljük, helyébe az a kis szekrény kerül, amit épp festek, csak még stencileket kell találnom hozzá. Nemrég egy asztalt „élesztettem fel” krétafestékkel, arra a Helia-D-vel közös dekorkozmetikumaim kerülnek.

A zero waste életmód az életetek mely területein mutatkozik meg még?

A kisboltjaink üzemeltetése óta döbbentünk rá, mennyi szemetet termelünk, nem beszélve a szemétszállítás költségeiről. Ma már tudatosan figyelünk arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk, repohárban adjuk az üdítőt, nem vásárolunk ásványvizet, hanem inkább magunk szűrjük és készítjük a szénsavmentes és a szénsavas vizet. Még van hova fejlődnünk környezettudatosságban, de a gyerekeinknek hála, egyre jobbak vagyunk benne. Mici például semmit nem enged kidobni, mindent felhasznál valamire. Ha van egy papírdoboz, akkor készít belőle házikót a játékainak.

Műsorvezetőként mindig csodaszép ruhákban, magassarkú cipőkben és kiegészítőkkel láthatunk. Ez mennyire vagy te?

Nagyon szeretem, ha különleges, szép ruhákat viselhetek, és a forgatásokon maximálisan ki is élem nőiségemnek ezt az oldalát. Éppen ezért a hétköznapokon sokkal kényelmesebben öltözöm: farmeres, tornacipős nő vagyok. Az utóbbi egy-két évben tudatosan kerülöm a fast fashiont, és inkább a magyar tervezők ruháit szeretem magamra ölteni, mert tudom, hogy az öltözködésemmel is üzenetet hordozok, formálhatom az emberek szemléletét. Vannak ruhák, amik a szűk családon belül cserélnek nálunk gazdát, a kollégákkal pedig rendszeresen összegyűjtjük azokat a darabokat, amiket már nem hordunk, és például anyaotthonoknak ajándékozzuk őket.

Az Ázsia Expressz forgatása közti szünetekben bizonyára volt egy kis időd elvegyülni a helyi piacok forgatagában. Hoztál haza valamilyen kézműves szépséget?

Ó, én minden alkalommal találok valamit! Nagyon szeretem az egyedi ékszereket és a dísztárgyakat, utóbbiak a nappaliban, a polcon sorakoznak. Jóleső érzés rájuk nézni!

Mit alkottok legközelebb a gyerekekkel?

Tököt fogunk faragni. Forgatások ide vagy oda, ez a hagyomány nem maradhat el. Az egyik évben olyan professzionális szintre fejlesztettük a tökfaragást, hogy még speciális fúrót is használtunk. Mindezek után jöhet a karácsonyi készülődés!

Szerző: Jónás Ágnes

Fotó: Facebook/Ördög Nóra