MESKA Blog

Tűzzománc stílusosan

Interjú Veronikával, a MatisZomanc tulajdonosával

2022.09.13.

Mátis Veronika az egyik legjobb példa arra, hogy létezik divat a fast-fashion-ön túl is. Kézzel készített tűzzománc ékszereivel alternatívát szeretne kínálni az üzletekben kapható tucatbizsukkal szemben; pasztell- és földszínekben pompázó alkotásai az igényesség és a visszafogott elegancia jegyében készülnek; tűzzománc kollekciói éppúgy viselhetők különleges alkalmakkor, mint a hétköznapokon. Öt-hat órát dolgozik egy szuszra, rendszerint este és hétvégenként, s bár van egy saját kis kemencéje, az álma egy igazi nagy kemencés saját műhely.

Mikor lett tudatos nálad a márkaépítés?

Egyszer elgondolkodtam azon, hogy vajon mivel foglalkoznék, ha nem számítana a pénzt. A válasz egyértelmű volt: tűzzománcozással és ékszerkészítéssel. Kamaszkoromban a rézdrótból készített ékszereimet árulták több helyen kézműves boltokban, aztán, amikor húszévesen Budapestre kerültem egyetemre, lehetőségem nyílt megismerkedni a tűzzománc technikával, amire már rég vágytam – ekkoriban még csak képeket készítettem iszapzománc techikával. Jött egy tízéves tűzzománc-mentes időszak az életemben, amikor az eredeti szakmámban dolgoztam (üzleti német nyelvet tanítottam és fordítottam), aztán  az akkori párom elkezdett biztatni. Azt mondta, ne abban éljem ki a kreativitásom, hogy felújítom a lakást, vagy párnahuzatokat varrok, inkább kezdjem újra a tűzzománcozást. Jobban megismertem az ékszerzománc nyújtotta lehetőségeket, és egyfajta kihívásként tekintettem arra, hogy újat mutassak ezen a területen, és stílusos, színes divatkiegészítőket készítsek.

Akár magadnak is?

Persze! A fő ok, amiért ékszereket szerettem volna készíteni, hogy én magam korábban sajnos sehol nem találtam olyan kiegészítőt, amit szívesen hordtam volna, vagy ami tökéletesen tükrözte volna az egyéniségem.

Milyen a te egyéniséged?

Visszafogott, egyedi és színes – így jellemezném magam, és mindez az ékszereimre is igaz.

Gyönyörű földszínek, pasztelles tónusok és szabályos formák jellemzik az ékszereidet. Hogyan készülnek az egyes darabok? Úgy is kérdezhetném: mi a tűzzománc technika lényege?

Leegyszerűsítve: a tűzzománc olyan, mintha porrá őrölt üveget olvasztanál hordozó alapra, ami ebben az esetben fém: réz, ezüst, arany vagy platina. Ezt az üveganyagot különböző oxidokkal színezik. A tetszőleges formájú, teljesen zsírtalan fémlemezre felvisszük a zománcot, és ráégetjük 800 és 1000 fok között (ami elég meleg, ha belegondolsz, hogy egy egyszerű sütő mindössze 210 fokra melegszik fel) – nagyon varázslatos, amikor a kemencéből kikerülő darabok vörösen izzanak, és még izgalmasabb, ahogy hűlés közben változik a zománc színe. Mivel az így kapott felület viszonylag sérülékeny, hiszen gyakorlatilag részben üvegből van, arra gondoltam, hogy foglalatba teszem, hogy kevésbé kényes viselet legyen, ne kelljen annyira félteni. Fontosnak tartom, hogy tartós, de természetes és nemes anyagokat használjak, a tűzzománc mellett üveg- és ásványgyöngyökkel, esetenként fa vagy bőr alapanyagokkal dolgozom.

Az egyediségen, a színgazdagságon és a visszafogott elegancián túl még milyen szempontokat tartasz szem előtt?

A MatisZomanc alapvetése, hogy egy ékszer legyen esztétikus és hordható. Hordható, de nem csak alkalmakkor, hanem a hétköznapokon is. Ami még nagyon fontos számomra, hogy ne legyen annyira domináns, hogy csakis egy kis fekete ruhához lehessen felvenni. Igenis legyen kiegészítője akár a színes ruháknak, egy szép dekoltázsnak, vagy a viselőjük adottságainak, mint az arcforma vagy a hajszín. Kék szemű hölgyek szemét csodálatosan kiemelik az ékszereim a kék különféle árnyalataiban. A legtöbb kollekció első darabjai úgy készülnek, hogy valamelyik ruhámhoz tervezem őket magamnak és ezeket később továbbgondolom forma és színek tekintetében. Az így készült ékszersorozatok aztán felkerülnek a Meskára.

A termékfotóid nagyon profik, látszik, hogy időt és energiát nem sajnálva kísérletezel a fényekkel és a kompozícióval.

A vásárlók ezt úgy szokták megfogalmazni, hogy az ékszerek „szinte kiugranak a kirakatból a fotóknak köszönhetően.”  És erre is nagyon büszke vagyok. Eleinte én voltam az alkotó és a fotós is, de aztán be kellett látnom, hogy nem fér bele minden az időmbe. Találtam egy ügyes fotóst, akivel mostanra nagyon egy hullámhosszra kerültünk – ő már pontosan tudja, mit szeretnék viszontlátni a fényképeken, legyenek azok egyszerű katalogósfotók, vagy akár modellen bemutatott ékszerek.

Van olyan kollekciód, amit fémallergiások is bátran viselhetnek?

Az ékszereim foglalata, a láncok és a kapcsok anyaga nikkelmentes antiallergén fémötvözet, így bátran viselhetik fémallergiások is, nem lesz kiütéses a bőrük. A gyűrűk nagy része állítható, tehát akár kislányok is hordhatják.

Ha pár mondatban kellene megfogalmazni, hogy téged mint alkotót hogyan segít a Meska immár 8 éve, mit mondanál?

A marketing nagy részének terhét leveszi a vállamról. Érződik, hogy profi a csapat és hogy az algoritmusokat is nagyon jól kezelik, mert amikor egy-egy termékem kikerül a Meska kezdőlapjára egy válogatásban, vagy a boltom hirdetése megjelenik a Meska közösségi felületein, érezhetően több vásárlót vonz be, mintha amikor én osztok meg egy saját bejegyzést. Egy fejlesztést még nagyon várok, mégpedig azt, hogy az általam összeállított terméksorrend nem boruljon fel egy-egy eladást követően. Jó volna, ha folyamatosan egy kupacban tudnám megjeleníteni a színben összeillő ékszereket.

Pár hónap, és végére érünk ennek az évnek. Tervezel kijönni idén még új kollekcióval?

Nemrég elvégeztem egy kétéves ötvös képzést, tehát minden adott ahhoz, hogy a tűzzománc ékszereket továbbgondoljam és akár nemesfémekkel is kombináljam, így egyre több egyedi alkotásra számíthatnak tőlem a vásárlók. Örülök, hogy az első pillanattól kezdve pozitív visszajelzéseket kapok, s hogy mostanra kialakulhatott egy törzsvásárlói köröm. Remélem, hogy a kínálatomban ezután is megtalálják az érdeklődők a stílusukhoz és ízlésükhöz illő ékszert bármilyen alkalomra.

Nézz körül MatisZomanc boltjában! Akár a földszínű, akár a pasztell árnyalatokat kedveled, itt megtalálod a kedvedre valót gyűrűben, karkötőben, nyakláncban!

Szerző: Jónás Ágnes