MESKA Blog

„…a mi zsebkendőinket még az unokáink is örökölhetik…” Subai Orsolya ( Blessyou )

A Blessyou márkanév mögött egy budapesti családi vállalkozás, és majdnem tíz év fejlesztő munka áll – eddig. Subai Orsi – a hazai modern, design textilzsebkendők megálmodója és tervezője hosszútávon gondolkodik: kedvencei a pamut zsepik, melyek mindig kéznél vannak, nem csak egyszer használatosak, ráadásul nagyon vagány mintákban pompáznak. Emellett kapunk tőle remek tippeket adventre és Mikulás-várásra is… Egészségünkre!

Milyen út vezetett a textilzsebkendők és -szalvéták készítéséig?

Rengeteget varrtam már lánykoromban és azóta is; ezek között voltak különlegesebb dolgok – kanapé újrakárpitozásától a motoros lábszárvédőn át a plüss farkas és szifakamajom kezeslábasig, rugdalózóig. De a legnagyobb bevállalás az a saját esküvői ruhám volt. Az alkotási vágy a gyerekeink megszületése után is nagyon meghatározó maradt. A textilzsebkendő ötlete pedig sok évvel ezelőtt, külföldön járva kezdődött. Azt láttam, hogy ott nemcsak, hogy a reneszánszukat élik ezek a termékek, de olyan – szó szerint is – sokszínű a kínálat, amilyet akkor Magyarországon elképzelni sem tudtam volna. Innentől a cél világos volt: ezt itthon is meg kell teremtenünk!  Így kezdődött tehát, közel 10 évvel ezelőtt…

Miért pont BlessYou lett a márkanév?

Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor az egyik szempont éppen a Meskához kapcsolódik: ugyanis az oldalhoz csatlakozáshoz egy ékezet nélküli, rövid kifejezést kellett választani. Komolyra fordítva a szót: a „Bless you” angolul annyit tesz, hogy „Egészségedre!” Ez elég találónak bizonyult, textilzsepi lévén; de ezen túl, maga az „áldás” – mint a szó eredeti jelentése -számomra sokkal kiterjedtebb vonatkozásban is benne van a márkánkban. A munkánkkal, termékeinkkel, és a vásárlóinkkal való kapcsolatunkban szintén igyekszünk ezt minél inkább közvetíteni.

Mit javasolsz azoknak, akik tartanak a textilzsebkendők mosásától, használatától?

Tartson az egyik zsebében textilt, a másikban papírt. De ha teljesen elzárkózik a textilzsebkendő használatától, éppen elég módon tehetünk környezetünkért, ne érezze magát emiatt kellemetlenül senki. De ha valaki nyitott a textil iránt, csak még ódzkodik a használatától, próbaképp tegyen egyet a kabátzsebébe! Ilyenkor a hideg időben mindig csöpög az ember orra, de még kesztyűben is könnyen megtalálja és bátran előveheti a kedvenc mintás zsepijét, ami biztosan nem fog elszakadni. Attól sem kell félni, hogy kopottan, foszlottan fogjuk előhúzni, még ha régóta a zsebünkben is hordjuk. Az orr pedig érezni fogja a különbséget! A BASIC kezdőcsomagunkat éppen azoknak állítottuk össze, akik most szeretnének belevágni a textilzsepi használatba.

Mi az, amit legfontosabbnak tartasz munkád során?

A vevőkkel való személyes kapcsolatot kiemelkedő jelentőségűnek tartom, bár egyre nagyobb tételben dolgozunk. Az egyedi megrendelések, névre szóló személyes ajándékok és ötletek megvalósítása a munkám legkedvesebb részei. Különös tekintettel az esküvői, tanúfelkérő- és köszönőajándékokra, és keresztelői hímzett zsebkendőkre. Az „utolsó pillanatos” megkeresések pedig mindig a sor legelejére kerülnek.

A zero waste és környezetvédelmi szemlélet áthatja az oldalatokat…

Igen, nekünk a design mellett ez egy nagyon fontos vonal, a termékeink tervezésétől kezdve az alapanyag beszerzésén és a munkafolyamatok szervezésén keresztül egészen a csomagolásig. Igyekszünk például úgy szabni termékeinket, hogy ne legyenek leeső darabok. Amik mégis keletkeznek, abból készítjük az adventi naptárainkat, sokféle színben és hangulatban. Ezek szintén a fenntarthatóbb életmódot szolgálják, ráadásul a szokásos csoki helyett sokkal ötletesebb és tartalmasabb apróságokat rejthetünk bele – nemcsak gyerekeknek! Pamutból és lenvászonból készült, környezetbarát Mikulás zsákjainkat elég egyszer beszerezni: elkísérik csemetéinket egészen a felnőttkorig…de természetesen itt sem kötelező a kicsikre szűkíteni a kört! Ünnepi szalvétáink pedig nemcsak a terített asztal méltó díszei, hanem rengeteg papírhulladék keletkezését is elkerülhetjük vele!

Reális elvárás-e, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk most, ebben a nehéz gazdasági helyzetben?

Nem könnyű, az tény, de én azt gondolom, akkor is ez az egyetlen út!  A covid, és most az ukrajnai háború kapcsán kíméletlenül találkozunk a modern világ fogyasztói magatartásának hátulütőivel. A személyes életünk szintjén is: az egyenesvonalú gazdaság, és az abban élő társadalom ugyanis ki van szolgáltatva a folyamatos nyersanyagellátásnak. Fontosnak tartom, hogy ne eldobható dolgokat tartsunk otthon, hanem tartós felszerelések legyenek a háztartásban, amiket csak mosni kell.

A jó minőségű holmik egy életre szólnak…

…vagy akár annál hosszabb távra is: a mi zsebkendőinket még az unokáink is örökölhetik. Aki textilt használ, annak mindegy, hogy érkezik-e elegendő cellulóz a papírhoz, van-e gáz a fóliagyártáshoz, és kapunk-e dízelt mindezek szállításához. Persze ez egy apró összetevője a nagy egésznek, de kézzelfoghatóvá teszi, mennyire fontos cél a körkörös gazdasági modell, és a minél szélesebb körű önellátás. A koronavírus kapcsán is hány mém született a fogyóeszközök halmozásából?! Pedig száz éve még azt sem tudták, mi az a wc papír, ma meg az a legalapvetőbb félelmünk, hogy ebből az egyszer használatos termékből hiányt fogunk szenvedni. Azért ez elég komoly tükör, igaz?

Az alkotáson kívül mivel foglalkozol még?

A mindennapjaink – a munka mellett – most zömmel a gyerekek körül forognak: a legnagyobbal olvasónaplót írunk, a másiknak segítek megszárítgatni a lakksprayvel frissen lefújt, saját készítésű bűvészpálcáját, a harmadikkal Bolyai matekverseny-feladatokat oldunk meg, amíg sül a denevér alakú sütőtökös muffin. Eközben a negyedik már régóta hív, hogy segítsek megkeresni a Lego mérgespókját, az ötödik meg közben fülig érő szájjal vigyorog a könyvszekrény szélén egyensúlyozva, hiszen éppen most sikerült felmásznia először! Hobbim az, hogy humorral, lehetőleg jókedvűen éljük meg mindezt egyszerre. 

2014 óta vagy a Meskán, feltehetően sok tapasztalatot gyűjtöttél…

Vásárlóink visszajelzései a legfontosabbak számomra. Ez a kiindulási alapja a további fejlődésünknek! Sokan vannak, akik már visszatérő vásárlóként látogatnak el hozzánk – nagyon nagy megerősítés a sok pozitív visszajelzést, a hálás köszöneteket olvasnom; kérem, hogy ne fukarkodjatok vele! Szerző: Perzsa

Kézműves, zerowaste textil termékeket találhatsz Blessyou Meska boltjában.