MESKA Blog

5 magyar húsvéti hagyomány modernizálva

A húsvét a virágzó tavasz és a megújulás ünnepe is. Népi hagyományok övezik, melyek szorosan kapcsolódnak a kézművességhez is. Ilyenkor a tavaszi dekorációk színesítik mindenki otthonát és nyuszis dekorációk bukkannak fel mosolyt csalva az arcokra.

1. Barkaszentelés – Régen úgy tartották, hogy a földbe szúrt barka sok kellemetlen dologtól véd minket. Egyesek gyógyításra is alkalmazták. A 6. századtól kezdődően pálmalevelekkel a kezükben tartottak az emberek körmeneteket. Ezt hivatott napjainkban a barka képviselni. Ma már rengeteg féle csodaszép, kézzel készült tavaszi dekorációt szoktunk készíteni és azzal feldíszíteni a barka ágait. 

2. Kiszehajtás – A hagyományok szerint ilyenkor felöltöztettek egy szalmabálát és miután végigvitték a falun, elégették, vagy vízbe dobták. Ez jelképezte a téltől való búcsút. Tavasszal ne csak a nagytakarításkor jusson eszedbe, hogy az ablakot didergés nélkül fogod tudni megtisztítani, hanem akkor is, amikor szívedbe költözik a megújulás érzése. A Meska piacterén különleges és egyedi tavasz ablak dekorációkat talált, amik garantáltan feldobják az ablakodat és a tél érzését már nem is engedik vissza. Legalábbis decemberig. 🙂

3. Nagypéntek napján tilos dolgozni – Szimpatikus gondolat, nem igaz? Úgy tartják, hogy ezen a napon tilos dolgozni, földet művelni, vagy házimunkát végezni, mert az balszerencsét fog hozni. A Meska online piactere mindig nyitva áll előtted. 

Szerencsére a népi hagyományokban nem foglalták bele, hogy rendelni szabad-e magadnak vagy szeretteidnek valami különlegességet.

4. Locsolkodás – Az régi hagyományok szerint nem picike kölnikkel locsolták a lányokat, hanem jó nagy vödrökkel, amik tele voltak vízzel. Talán még ma is több helyen megtartják ezt a szokást. Napjainkban a gyerekek, akik verset mondanak, tojást és pénzt is kapnak cserébe. Így a locsolkodást sikerült annyira modernizálni, hogy mindenki megtalálta benne a motivációját. Ki süt, főz és díszít. Ki verset mond, locsol és begyűjti az ajándékokat cserébe. Meskás alkotóink nyuszis, húsvéti pénzátadókkal készültek idén is. 

5. Tojásfestés – Húsvétkor jellemzően a virágzás, a vidámság tölti be a tereket és a kerteket. Ilyenkor a legkülönlegesebben pompázó selyemvirág dekorációk mellett díszelegnek a csodaszép kézzel festett tojások is. Ezeknek megannyi technikája és hagyománya van, melyet felsorolni sok lenne, de hoztunk nektek olyan kiemelkedően szép díszítéseket, melyeket elleshettek, vagy akár meg is vásárolhatjátok a képeken szereplő termékeket a Meska oldalán.

Végezetül egy saját MeskaCsapat által kitalált locsolóverssel szeretnénk neked kedveskedni:

A Meskánál jártam,
locsolót is láttam,
kézműves csinálta
be is állt a háta.

Szomorkodva mondta,
jól meg is locsoltam!
Nem fáj már a háta,
Jöhet a sonkácska.