MESKA Blog

„már bölcsiben is gyűrű volt a jelem, egészen biztosan nem véletlenül” Zsebők Györgyi

Vas megyében, ragyogó fémekből készít pillekönnyű, mégis fajsúlyos ékszereket Zsebők Györgyi, melyek az SKCollection oldalt teszik emlékezetessé. Az általában késő este és éjjel megszülető darabok mindig pozitív hatással vannak az alkotójukra, de a vásárlók is élvezik a mutatós réz és alumínium holmik előnyeit.

Az oldaladat szinte szétfeszítik az ellentétek: meleg és hideg színek, szögletesség kontra lágyság, ősi motívumokkal szemben modern vonalak…

Amikor belevágtam az ékszerkészítésébe, még csak rézzel foglalkoztam. Az első koronavírus miatti lezárás idején indult a történet, amikor egy múzeumnak dolgoztam épp home office-ban. Mivel már évek óta alkottam különböző technikákkal, felhívott egy kolléganőm, hogy shopot szeretnének létrehozni – érdeklődött, hogy tudnék-e valamit alkotni, amit ott eladhatnának. Rávágtam, hogy: ékszert. Eszembe jutott egy korábbi nyaralás során vásárolt réz fülbevalóm, ami a kedvencem lett, és mindig erős inspirációként tekintettem rá. Tini koromban készítettem ékszereket, nem volt idegen ez a terület, de ilyen komolyabb darabok megvalósításának addig sosem álltam neki. Akkor viszont az eredeti darab alapján nekiláttam kísérletezni, és sikerült! Az oldalamon látható motívumok, minták és méretek valóban sokfélék – ez mindig a hangulatomtól függ, meg attól is, hogy milyen benyomások érnek. Szembejön velem valahol egy forma – akár az utcán – és kapok egy sugallatot, hogy ilyet kellene alkotnom. Nekem az egyszerű, minimál stílusú dolgok tetszenek, de van olyan is, hogy szeretnék egy kicsit bonyolultabbat készíteni. Az ékszerkészítés számomra kikapcsolódás is – ha feszült vagy mérges vagyok, esetleg szomorú vagy fáradt – mindig feltölt és jobban érzem magam tőle.

S.K. – ez a „saját kezűleg” volna?

 Régóta éreztem, hogy alkotnom kell ahhoz, hogy teljesnek érezzem magam, de sokáig kerestem, hogy mit. Mindig is kézműveskedtem, de már nem akartam egy századik koszorút vagy asztaldíszt csinálni… A konyhaablakban volt egy bazsalikomom, ránéztem egy levelére, és szabályosan kirajzolódott rajta egy S meg egy K betű. Hiszek a jelekben, biztos voltam benne, hogy ez egy jel és hamar rájöttem, hogy el kell kezdenem „saját kezűleg” készíteni valamit. Pont ekkor hívtak fel a múzeumból… Ezután már nem volt kérdés, mi legyen a márkám neve.

Fémmel dolgozol, Vas megyében. Véletlen volna?

Eredetileg nem is vagyok Vas megyei; de a mai világban már annyi csomagküldő szolgálat van, hogy innen is bárhová eljutnak az ékszereim, legutóbb Németországba küldtem ékszercsomagot.  Budapesti galériákban és stylistnál is megtalálhatóak amúgy a termékeim, a távolság nem akadály. A réz pedig azért tetszett meg, mert én egy meleg típus vagyok, és nekem a réz színe áll jól.

A réz állítólag jó élettani hatású is…

Természetgyógyászok szokták javasolni a viselését, testi és lelki panaszok esetén egyaránt. Tőlem egy pigmenthiányos vevő azért rendelt ékszert, mert azt hallotta, hogy így javulhat az állapota, de úgy tudom, a réz felületén nem maradnak meg a vírusok sem.

Nagyjából fél évig csak rézzel dolgoztam, viszont egyre több igény merült fel a vásárlók és ismerősök körében ezüst színű ékszerekre. Elkezdtem keresgélni, hogy miből tudnám ezt a vonalat megvalósítani. Egy bádogosboltban ajánlották az alumíniumot ékszeralapanyagnak, amit először kételkedve fogadtam, de kipróbáltam és én lepődtem meg legjobban, hogy az alumínium milyen sokoldalú és fantasztikus fém.

Könnyűfém, könnyű vele foglalkozni is?

Nem rozsdásodik, nem színeződik el, és valóban pillekönnyű. Sokféleképpen felhasználható, és dolgozni is jó vele. Kezdetben csak csiszoltam, illetve gravírozóval dolgoztam át a felületét – most viszont többféleképpen tudom már kalapálni…és számos lehetőség rejlik még benne.

A mottód az, hogy „Ékszer természetesen.”, pedig nem fával vagy kővel dolgozol….

A formákban látni ezt leginkább: amikor elkezdtem az ékszerkészítést, sok természet-ihlette motívummal dolgoztam. Levelek, a kerek formák, a hullámok – ezek most is megtalálhatók a kínálatomban – … illetve korábban voltak madarak, tollak, virágok.

Láttam egy levél-nyakláncot, ami lyukakkal díszített és így variálható…

Igen, van egy lyukacsos levél alakú fülbevaló az oldalamon, ami az egyik vevőmet arra inspirálta, hogy „tervezzen” egy olyan nyakláncot, ami egy méter hosszú, és a két végén van két-két ilyen levél. Úgy tekeri, hurkolja vagy csomózza a nyaka köré, ahogy ő szeretné. Sokszor rám írnak,  fotót is küldenek egy-egy ékszerről, amit a például tévében vagy bárhol láttak, és kérdik, hogy tudnék-e hasonlót készíteni – ha már kiírtam, hogy egyedi megrendeléseket vállalok. Ha úgy látom, hogy meg tudom valósítani a kérést, vállalni szoktam… Vannak szettjeim is – ezeket néha a vevők állítják össze, de előfordul, hogy innen, és a másik meskás oldalamról – melynek SK Deluxe a neve – válogatják össze a vásárlóim az ékszergarnitúrákat.

Nem allergének az ékszereid, és nincs az a hideg érzet sem?

Mindkét fém nagyon hamar felveszi a testhőt – nem olyan, mint amikor rákönyökölünk egy üvegasztalra, és öt perc múlva már fázunk. A réz maga allergén anyag, de én már kezelve veszem, így nem allergizál, az alumínium pedig egyáltalán nem okoz érzékenységet, ráadásul nem fogja meg a bőrt, nem színeződik el és pillekönnyűek.

Mindössze két éve vagy meskás, és már 104 visszajelzésed jött. Csupa pozitív vélemény, miszerint precíz, gyors és egyéni vagy. Visszatérő vásárlók is akadnak?

Egyre több törzsvásárlóm van; igyekszem pontosan kommunikálni, nálam ez mindennek az alapja. A főállásom is erről szól. A nyílt, őszinte, gyors kommunikáció része az is, hogy rákérdezek, pontosan mit és hogyan szeretne a megrendelőm. Például, hogy kéri-e a termékbe az SK logót. Van, aki kifejezetten kéri, volt aki azt mondta, hogy félreértésre adhat okot, hogy kié ez a monogram. Próbálok olyan terméket kiadni a kezemből, aminek én is örülnék. Tudom, hogy nem a legolcsóbb árakon dolgozom, ezért minőségi ékszereket szeretnék kínálni.

Nyitott vagyok újabb technikákra, alapanyagokra, rengeteg megvalósításra váró ötletem van még. Este, éjszaka, lopott órákban kézműveskedem, főállás, család és kertes ház mellett. Van, hogy szabadságot veszek ki, hogy győzzem teljesíteni a megrendeléseket…

szerző: Perzsa

Rézből és alumíniumból készült egyedi ékszereket találsz SKCollection Meska boltjában.