MESKA Blog

Viszlát, régi élet! Helló, zero waste!

2022.03.16.

Bár a világban már szinte mindenütt alapvetés a szelektív hulladékgyűjtés és az ökotudatos életmód, az emberek többsége mégis még mindig meglehetősen szkeptikus ez ügyben. Három évvel ezelőtt én is az voltam, sőt, nem is értettem, mitől lesz nekem és a bolygómnak jobb attól, ha – miközben milliók bánnak tiszteletlenül a Földdel – szelektíven gyűjtöm a szemetet, újrahasznosítok, vagy, ha nem folyatom a csapvizet fogmosáskor. Aztán történt valami, ami megváltoztatta a környezetemhez való hozzáállásom, olyannyira, hogy azóta teljes zero waste „üzemmódra” kapcsoltam.

Az egész egy filmmel kezdődött

Három évvel ezelőtt rátaláltam egy 2009-es dokumentum sorozatra, az Élet az emberek utánra, melyben tudósok, gépészmérnökök és más szakértők spekulálnak arról, mi történhet a Földdel, ha az emberiség hirtelen eltűnik. Megrázó volt szembesülni azzal, mit tettünk eddig a bolygónkkal, de még jobban sokkolt, hogy rádöbbentem: ez a bolygó attól gyógyulna meg igazán, ha az emberiség kipusztulna.  Mert itt ez a szép planéta, ami eltart és gyönyörködtet minket, mi pedig egyre csak pusztítjuk, folyamatosan beleavatkozunk a működésébe, olyan anyagokat gyártunk, melyek nem illenek bele az évmilliós körforgásba. Természeti katasztrófák sorát éljük át, de még mindig nem tanulunk a hibáinkból, és így a gyermekeink, unokáink lesznek azok, akikkel igazán kitolunk. Ráadásul jelen századunk nem a lassulásról, az apró csodák megbecsüléséről szól, hanem az azonnali bekebelezésről és a túlzott mértékű fogyasztásról. Aki azt mondja, hogy jól érzi magát ebben a rohanó, instant világban, az valószínűleg magának is hazudik. Én ezen a napon döntöttem el: nem akarom tönkretenni bolygóm szépséges helyeit, csak azért, hogy kényelmesebben élhessek.

Az élet nyugodtabb, természetesebb ritmusa felé fordulva

A zero waste, avagy no waste mozgalom vagy életmód célja az, hogy hulladéktermelés helyett mindent használjunk újra, és hogy elismerjük a felelősségünket és változtassunk rossz szokásainkon. A zero waste – magyarul hulladékmentes életmód – nem csupán a környezetvédelemről, a pazarlásról és a szemét csökkentéséről szól, hanem arról is, hogy életünkben nem a fogyasztásé és a halmozásé a főszerep. Akik eszerint élnek, egy lelassultabb, minőségibb életre törekednek, tudatosan építik le költségeiket, s ha mégis vásárolnak, akkor minőségi termékekre költenek, olyanokra, melyeknél a környezettudatosság az egyik kulcsszó.

Én vegán ugyan nem lettem, de spórolok a vízzel és az étellel, vászontáskával megyek bevásárolni, kókuszrostból készült a lábtörlőm, és részt vettem már faültetési akcióban is. Ügyelek arra is, hogy felesleges tárgy ne kerüljön be a lakásomba, a felesleges ruháimat – amiket két éve nem viseltem – pedig elajándékoztam rászorulóknak, alapítványoknak. Az élet természetesebb, nyugodtabb ritmusa felé igyekszem visszafordulni.

Ha neked sem mindegy, mi lesz velünk 50 év múlva, próbálj bevezetni az életedbe néhány új szokást az alábbiak közül!

  • Ha ajándékozol, ne papírba, hanem egy szép kendőbe csomagolj;
  • Igyál csapvizet, szerezz be víztisztítót;
  • A műanyag palackokat váltsd ki kulaccsal (a PET palackok károsak a környezetre, lebomlásuk ideje 4-500 év is lehet);
  • Ha megfázol, próbáld ki a textilzsebkendőt, abba fújd az orrod;
  • A sminklemosó vattakorong helyett használj mosható arctisztító párnát (A párnák egyik oldala pamutból, míg a másik oldala puha textilből készül, és nem tartalmaz semmilyen szintetikus anyagot);
  • A dörzsszivacsot cseréld le kókuszrost sörtés mosogatókefére, vagy luffa szivacsra (hetente egyszer áztasd meg ezeket víz és ecet keverékében 5-10 percre, hogy tisztuljanak);
  • A szelektálást sokan a tárgyakkal kezdik, kisöpörni azonban nem csak a tárgyakat, hanem a mérgező érzelmeket, élményeket és emberi kapcsolatokat is ajánlott;
  • Ha kisebb távra indulsz, inkább kerékpározz, vagy gyalogolj;

Merthogy „a textil nem vész el, csak átalakul”– szokta mondogatni egyik ismerősöm, aki szabászati maradék anyagokból, turkálóból és már levetett, megunt ruhákból készíti a termékeit, így növelve értéküket és élettartamukat. Nyilván jobban megérné neki, ha egy fajtából 100 darabot készítene, és olcsóbban adná el a termékeket, viszont ebben ő semmiféle kihívást nem lát. A slow vállalkozás mellett tette le a voksát, még akkor is, ha sok idő és türelem kell ahhoz, hogy kialakuljon egy állandó vevőköre.

Fontos, hogy ne akard a változást egyik napról a másikra – apránként haladj, és ha kiteszel egy tárgyat a lakásodból, azt ne lemondásként éld meg. Légy türelmes magaddal, és ha sikerül változtatnod, légy büszke magadra!

A Meskánal számos, a no waste jegyében készült, mindennapjaidba remekül beilleszthető terméket találsz. Nézelődj itt, a Webshopban !

Szerző: Jónás Ágnes