MESKA Blog

„A kézművesség számomra egyet jelent a lelassulással és az önkifejezéssel”

Interjú Molnár Csilla meteorológussal

2022.03.10

Molnár Csilla állítja: ha nem meteorológusként dolgozna, akkor biztosan olyan hivatást választana, ahol a kreativitásé, a kézművességé a főszerep. Az M1 hírcsatorna időjárásjelentője szabadidejében előszeretettel vesz részt kézműves workshopokon, hosszú órákat tölt el gyöngyképek és fonalékszerek készítésével, s ha az ihlet épp éjjel szállja meg, hát, éjjel áll neki gyertyát önteni.

Ha jól tudom, rajongsz a kézműves termékekért, mi több, te magad is rendszeresen alkotsz.

Sokkal többre értékelem a kézműves termékeket, mint a tömeggyártott darabokat. Egyrészt, mert az alkotók nagyobb figyelmet fordítanak a részletekre, a minőségre, másrészt szerintem a fenntarthatóság záloga a kézműves tevékenységekhez való visszatérés és az érték teremtése, legyen szó lakberendezésről, szépségápolásról, vagy épp öltözködésről. Az ilyen termékek elkészítése a legtöbb esetben együtt jár a környezettudatossággal. Néha magam is meglepődöm, hogy szabászati maradék anyagokból, vagy olyasmikből, amiket más legszívesebben kidobna, mennyi szépséget lehet alkotni. Hogy én mikor és minek a hatására kezdtem el alkotni, arra nem emlékszem,de az biztos közrejátszott, hogy a bátyám igazi művészlélek, istenadta kézügyességgel, és már kislányként szerettem volna felzárkózni hozzá.

Milyen szépségek kerültek ki eddig a kezeid közül?

Fonalékszerek, mézeskalácsok, fényképes és felirattal ellátott gyertyák, gyöngyképek és babaváró csomag. Az ünnepeket – különösen a karácsony időszakát – nagyon szeretem, ilyenkor lehet dúskálni fenyőágakban, tobozokban, fahéjrúdban. Az ajtómon a kopogtatók is mindig évszaknak megfelelőek.

Meteorológusként az időd legnagyobb részét stúdióban és számítógép előtt töltöd. Mikor van időd alkotni?

A mindennapjaim valóban meglehetősen sűrűek, ezért előfordul, hogy csak az esti órákban, vagy éjszaka van időm a szenvedélyemnek hódolni, de mind a lelkemnek, mind pedig az elmémnek szüksége van a kreatív percekre. Sokan kérdezik: hogy van ehhez türelmed?! Erre én azt szoktam felelni, hogy számomra ez az egész egyfajta türelemjáték, és imádom csinálni. Egyes darabokkal, például a fényképes gyertyákkal negyed óra alatt megvagyok. Ezekből főleg barátoknak ajándékozok, de van, hogy eladásra kerülnek, ugyanis sokan kérnek esküvőre, vagy születésnapra. Most épp mézeskalács figurákra kaptam megrendelést – esküvőn ültetőkártyaként fognak funkcionálni. A legtöbb időt a gyöngyözés igényli: egy A4-es méretű kép 26-28 órába is beletelik, de amikor elkészülök, mindig konstatálom, hogy megérte a befektetett idő és energia.

Mit ad számodra maga az alkotói folyamat?

Én az alkotás teljes folyamatát élvezem, mert megtalálom benne azt a relaxált állapotot, amely képes kikapcsolni a hétköznapok sodrásából. A kézművesség számomra egyet jelent a lelassulással és az önkifejezéssel. Ha szükségem van valamire, nem rohanok rögtön a plázába, inkább a DIY híve vagyok. A lakásomban megtalálható tárgyak egy része is saját „gyártmány”. Fizikus végzettségem van, meteorológusként dolgozom, de ha nem a jelenlegi szakmámat űzném, akkor biztos, hogy a kézművesség terepén próbálkoznék.

Milyen segédeszközöket használsz az alkotói folyamat során?

Semmiféle különleges segédeszközöm nincs, csak a két kezem és a fantáziám.

Volt már példa arra, hogy egy saját magad által készített ékszert viseltél tévéfelvétel alkalmával? 

Tudom, hogy a legjobb reklám az lenne, ha viselném is, amiket készítek, csakhogy nemigen szeretem magamon a kiegészítőket. A fonalékszereimet több barátnőm is hordja, ami jólesik a szívemnek, és megtiszteltetésnek veszem. 

Szoktad böngészni a Meska oldalát? Netán vásároltál is már valamit a webshopban?

Nagyon szeretem a Meskát, előszeretettel böngészem a kínálatát, nézegetem a szebbnél szebb kézműves szépségeket. Már több terméket – táskát, könyvtokot és kerámiát – is vásároltam, és ezt a jó szokásomat a jövőben is meg kívánom őrizni.

Nagyon sokféle, Molnár Csilláéhoz hasonló meglepetést találsz nálunk a Meskán. Jó szórakozást kívánunk a böngészéshez!

Szerző: Jónás Ágnes