MESKA Blog

„Kollektív felelősségünk van abban, ami most a bolygónkkal történik”

2022. 08.10.

Szakács Gergő dalszerző-előadó, a Follow The Flow énekese sok időt tölt a természetben, és mindent megtesz azért, hogy ne rontsa tovább bolygónk állapotát: szelektíven gyűjti a szemet, vászontáskát használ, egyre kevesebbet áldoz fast fashion termékekre, ráadásul 2021-ben ő lett az Aktív Magyarország szemetelési kampányának arca. Természetszeretetéről, húsfogyasztásról és jövőbeli tervekről is beszélgettünk vele.

Közösségi oldalaidon számos fotó árulkodik arról, mennyire szereted a természetet: festői tájakon túrázol, futsz és bringázol. Mióta része mindez az életednek?

Tizenegy éves koromban fertőzött meg vele az apukám, a válás után kezdett el komolyabban gyalog- és biciklitúrázni, kajakozni, sziklát mászni. A dologhoz hozzátartozik, hogy nagy Gyűrűk ura-rajongó vagyok, ezért, amikor kirándultunk, mindig azt képzeltem, hogy valamilyen magasztos küldetésünk van: visszük a gyűrűt, akárcsak Zsákos Frodó. Felnőttként a Zempléni-hegységben kezdtem túrázni egyedül – nagyon szeretem Regéc várát és Boldogkőváralját. Hernádon kipróbáltam a kajakot és a kenuzást is, a Magas-Tátrában pedig sziklát másztam.

Te amolyan rendes srácnak látszol, épp ezért úgy tippelem, hogy, ha a túráid során szemetet látsz, felszeded.

Igyekszem úgy élni, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomom, de igaz ez a Follow The Flow többi tagjára is. Figyelünk arra, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, nem teszünk minden egyes zöldséget külön nejlonba a nagybevásárlásnál, visszük a saját vászontáskánkat, vászon hátizsákunkat a boltba magunkkal, és igyekszünk kevesebb fast fashion terméket vásárolni. Egyszóval amit tehetek, megteszem annak érdekében, hogy ne rontsam a bolygónk állapotát, noha tudom, hogy nálam nagyobb „halakra”, a fő döntéshozókra van szükség ahhoz, hogy jobbra forduljon a helyzet. Tudod, ez az egész fenntarthatóság és zero waste téma is kezd elmenni a nyerészkedés irányába. A cégek lassan már mindent azzal próbálnak eladni, hogy „zöld”. Ott van például a repohár, ami valóban jó dolog, csakhogy attól, mert valami újrahasznosítható, vagy épp újratölthető, az emberek még nem fognak kevesebbet venni belőle.

Kép: Bodnár Dávid
Kép: Bodnár Dávid

A Csak nélküled élem túl című számotok pont a bolygónk és az emberiség toxikus kapcsolatáról szól.

A klipben csernobili hangulat kel életre: vegyvédelmi ruhában szerepelünk a klipben a hanyatló Föld vászna előtt, a feliratok pedig további információt sugároznak az emberiség felelőtlen és romboló viselkedéséről. Szóba kerül a műanyag felhasználás, a ruhaipar, az állattenyésztés, az üvegházhatás, sőt, a politikusok felelőssége is. Azt hiszem, a dalunk üzenet egyértelmű: kollektív felelősségünk van abban, ami most a bolygónkkal történik, és kollektíven is kell(ene) változtatnunk.

Említetted, hogy tudatosan vásárolsz. A húsfogyasztás része az életednek?

Nem vagyok egy nagy húsfogyasztó, de én gyerekként is ilyen voltam. Azt szoktam mondani, hogy olyan húst eszem csak, amiről el tudom képzelni, hogy a fán terem. Vagy amin nem látszik az állat volta. A hamburger nekem valahogy nem esik jól marhahússal, de csirkemellet azért eszem. Azt viszont sosem tudnám elképzelni, hogy megkopasszak egy tyúkot, vagy leöljek egy disznót.

Kép: Bodnár Dávid
Kép: Bodnár Dávid

Mennyire vagy optimista, vagy épp pesszimista Földünk jövőjét illetően?

Komolyan aggódom. Látom, hogy zakatolunk a vesztünkbe, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a Föld akkor is jól meglesz, ha az emberiség kipusztul, sőt, talán fel is frissül. De valahol azért még bízom abban, hogy az emberek előbb-utóbb ráeszmélnek, hogy nem ronthatják el a következő generáció jövőjét és élőhelyét. A Ne nézz fel! című filmet a legtöbb ismerősöm utálja, szerintem meg egy tök jó film, mert görbe tükröt mutat az emberiségnek. Talán pont ezért nem szeretik, akik nem szeretik.

Próbálok túllendülni a nyomasztó gondolatokon és nem folyton a problémákon rágódni. Kitűztem magam elé egy célt: szeretnék egy kis házat, ahol lecsatlakozhatok minden közszolgáltatásról. Fával tüzelnék, esetleg napelemes rendszert üzemeltetnék, felhasználnám az esővizet, komposztálnék, emellett egyszer még szeretném kitanulni az asztalosmesterséget is. Egyszóval minden vágyam, hogy létrehozzam a magam boldogság buborékját. Remélem, hamarosan összejön.

A Meskán számos olyan terméket/alkotást találsz, melyeket a környezettudatosság és a zero waste életmód ihletett. Nézz körbe! És ne feledd: a kis változtatás is hozhat nagy eredményeket!