MESKA Blog

„….ami faanyag egyébként kidobásra vagy tűzre került volna, mi megmentettük..”

A flegmArt  kétfős csapatát Szakács Hajni és Fehér Sándor alkotja. A tervező-grafikus páros ötletes, trendi, sőt: néhol bizarr ábrákat vág lézerrel különböző anyagokba. A két és fél éve létező Meskás oldalukon egymást érik a mutatós geometriai állatfigurák és mókás vágódeszkák. Sándorral beszélgettünk arról, hogyan születnek ezek a látványos alkotások…

Több mindent bele lehet látni a márkanévbe… mi motivált a kiválasztásnál?

Mondhatom azt, hogy tulajdonképpen ez visszavezethető a gyerekkoromra. Van egy ilyen konkrét emlékem, hogy úttörőtáborból hazajövet, mikor jóanyámnak adtak át a tanárok, megjegyezték neki, hogy a fia elég flegma. Erre büszke voltam, de akkor még nem tudtam, mit is jelent. Otthon csaptam fel az idegen szavak szótárát, és derítettem ki, mit takar ez a szó. Azóta ezt így elfogadtam: alapbeállítottság nálam. A logónk pedig a Joker-filmre emlékeztet: nagyon bejött a mondanivalója, miszerint “valami baj van a világgal” – ami az embereket is megérintette, és a vevők szintén pozitívan reagálnak rá.

Digitális tervező grafikusok vagytok – így többes számban…

A párommal dolgozom, ketten együtt visszük ezt a dolgot. A gyártást teljes egészében én csinálom, a tervezésben, véleményezésben ő is segít; illetve a termékek tisztítása, utómunkálatok elvégzése, az eladás nagy része és a kapcsolattartás is az ő feladata. Az alapanyagokat készen vesszük – például a vágódeszkákhoz erdélyi bükkfát szerzünk be. A táblaképekhez rétegelt lemezt, illetve HDF-et – magyarosan: bútorhátlapot – használunk. A termelés során keletkező faforgácsot így hasznosítják újra.

Olvastam az oldalatokon, hogy fontos számotokra a Zero Waste szemlélet…

Alkalmanként van olyan alapanyag vagy alkatrész, amit újragondolt formában, funkcióját megtartva alakítunk át. Ami faanyag egyébként kidobásra vagy tűzre került volna, mi megmentettük, és eladhatóvá tettük. Rengeteg, digitálisan megrajzolt mintánk van. Maga a 3D-hatás abból adódik, hogy nem egy falmatrica vagy nyomtatott kép a termékünk, hanem hogy az alapanyagunknak van egy vastagsága.

Kiégetitek a geometriai ábrák keskeny vonalai közül a darabkákat?

A gép beállításától függ, hogy lézervágó vagy -gravírozó munkát szeretnénk. Ha vágni akarok, akkor egy lassabb sebességgel és nagyobb lézererősséggel dolgozom, ami kinyesi az anyagot. Az a szójárásom, hogy „bolond-, illetve futárbiztossá” teszem a csomagolást. Azért hozta ezt így az élet, mert sokfelé, sokféle termékkel foglalkoztam már korábban, sőt futárként, kiszállítóként is szereztem némi tapasztalatot. Kínkeservesen találtuk meg végül a megfelelő technikát és anyagot, amivel be tudjuk csomagolni az árut.

Mielőtt postára adnátok a megrendelt portékát, valamilyen kézi utómunka, lakkozás is szükséges?

Ha HDF-ből dolgozunk, akkor a termék gyárilag már festett, így a felület tisztítása és csomagolása van hátra. Ha fából, akkor lehet pácolt és lakkozott is… gyakorlatilag bármilyen. Abban az esetben nyúlunk hozzá, ha a gép nem megfelelően vágja ki – mert az alapanyag puhább, vagy épp keményebb fából készült, esetleg a ragasztása miatt. Ugyanis nem lehet mindig ugyanolyan minőségű alapanyagot vásárolni, ez változó – ha nem vágja ki tökéletesen a mintát a lézer, akkor szikével korrigálunk, vagy kicsit megcsiszoljuk, helyre pofozzuk. Ha nagyon nem működik, akkor újra nekifogunk. Háromféle színből lehet választani, ezek a gyári alapszínek.

Jó visszajelzéseket látok a vevők részéről, a minőséget kimondottan dicsérik…Mik a legkeresettebb témák?

Természetesen, jól esik és hálásak vagyunk a pozitív visszajelzéseknek! Örömmel fogadjuk őket, hiszen ez hajt előre minket is (mint mindenki mást), illetve nehéz időkben jó ezeket olvasva feltöltődni és újra erőre kapni. Próbáljuk a maximumot kihozni minden munkafolyamat során, de mivel mi sem vagyunk gépek, és a termékeink sem futószalagon készülnek, így bármi adódhat. Illetve nem tudunk mindenki elvárásainak megfelelni, ám igyekszünk az esetleges kritikákból tanulni, fejlődni. Rengeteg állatos mintával dolgozunk: a ló, macska, kutya, ezek alfajai, de készült már vadászgörény is. Egy állatkertet is kitenne a paletta… Az alapanyag tulajdonsága miatt inkább beltérbe, lakásba viszik a termékeinket, de lézerezhető, időjárásálló anyagból kültérre is tudunk készíteni.

A „befoglaló méret” mit jelent?

Annyit tesz, hogy a nagyobbik gépünk munkaterülete 40×60 centiméteres; így ekkora az alapanyag, illetve a késztermék maximális nagysága is. Az elkészült vektorgrafikus mintát arányaiban bármekkorára felnagyíthatom. Egy keskenyebbet ha méretarányosan széthúzok, addig tudom csak nagyítani, amíg el nem éri a 60 centit a magassága. Szélességben viszont nem tudom 40 centiig kihúzni, mert akkor torzul már az ábra. Volt már olyan, hogy egy mintát három napig rajzoltam… A vágott formák és vágódeszkák mellett táblaképeket és asztali díszeket is csinálunk. A jelenleginél több idő és energia kellene lefotózni, felölteni, hogy mi minden gazdagítja még a kínálatunkat.

Szerző: Perzsa