MESKA Blog

Squeegee festőtechnika és banántea? Az őszt így is kezdheted!

2023.09.08.

Aki hozzám hasonlóan rajong az őszért, bizonyára tudja, mire gondolok, amikor azt mondom: az ősz misztikus, varázslatos, és „fájóan” romantikus évszak. Ez a lombhullás, a bevackolódás és a befelé figyelés időszaka. Előkerülnek a szekrény mélyéről a meleg köntösök és papucsok, már kedvet érzünk, hogy őszi dekorációt helyezzünk el az asztalon, meggyújtsunk egy illatgyertyát, elmajszoljunk egy fahéjas-diós kekszet, miközben a kényelmes fotelből figyeljük az ablakon legördülő esőcseppeket, esetleg egy erdőben sétálva szemléljük, ahogy az őszi napsugarak elnyújtóznak a fák narancsos-zöldesbarnás levelein. 

Alkotáshoz is banántea – Kissé bizarr, de hatásos és zero waste

Banánból nem éppen teát szoktunk főzni a leggyakrabban, de érdemes egy esélyt adni neki, már csak azért is, mert segíti az elalvást, oldja az emésztési problémákat, jótékonyan hat a szívre és az anyagcserére. Én kettő banánt szoktam elhasználni, és akkor teszem a meghámozott banánokat a  vízbe, amikor az már forr.

Hagyom főni úgy 10-15 percig, hozzáadok egy csipet fahéjat, egy szűrőn át bögrébe öntöm, jöhet egy kis méz, a tea mellé egy-két csokis keksz, és kész! A bizarrabb, de zero waste változat az, amikor a banánok héját szódabikarbónás vízben átmossuk, és azokat tesszük fel főni – a héj is értékes vitaminokat – B6-vitamint, a B12-vitamint, C-vitamint, káliumot, mangánt, magnéziumot tartalmaz.

Megvan az egészséges meleg őszi italunk, indulhatunk alkotni!

Festeni tűvel és cérnával? Próbáld ki a tűfestés hímzést!

A tűfestés technika (needle painting) egy létező hímzéstípus, mely látványos, modern formában hozza vissza a hímzést hétköznapjainkba. Lehetővé teszi a textúra és a mélység érzékeltetését is, ami különösen hatásos lehet, ha valósághű képeket szeretnénk elkészíteni. A profik káprázatosan szép színes tájképeket, csendéleteket alkotnak fonalból, nemezből – ha még sosem próbáltad, kezdd valami egyszerűvel. Rajzolj a hímzővászonra például egy virágot, használj különböző színű selyem- vagy pamutcérnákat (pirosat, bordót, sárgát), a technikához szükséges tűt.

Mielőtt elkezdenéd a tűfestést, tervezd meg, hogy mely részeket szeretnéd árnyékolni, és milyen árnyalatokat szeretnél használni. Gondold át, hogy hol van a fényforrás a képen, és ennek megfelelően dönts az árnyalatokról. Legyél türelmes. A tűfestés időigényes munka. Lehet, hogy ősszel kezded és csak tél végén leszel magaddal elégedett, de a végeredmény általában megéri a befektetett energiát.

Squeegee painting, avagy bizsergés a tarkón

Újkeletű trendről van szó, és garantálom, hogy élvezni fogod, ugyanis itt sem elsősorban az eredmény a lényeg, hanem a játék a színekkel, a festékekkel. A squeegee-nek számomra ASMR hatása van, vagyis egyfajta euforikus érzést okoz, mint például a fólia pukkasztgatás vagy a hajbirizgálás. Bizsergető, megnyugtató, a libabőrhöz hasonló, ám kétségtelenül pozitív érzés, mely mintha relaxáló hatása mellett konkrét fizikai stimulációhoz is vezetne a tarkóm környékén.

Amire szükséged lesz:

  • akrilfesték különböző színekben (lehet glossy vagy matt)
  • kis víz és festőtálka
  • spatula

Csepegtess különféle színű akrilfestéket egy A4-es vászonra, vagy nyomj ki a tubusból pöttyöket, pacákat, csíkokat. A szabály, hogy nincs szabály 🙂 Végy egy kést, egy ablaktörlőlapátot, vagy festőlapátot (műanyag spatula is jó!), és kend szét/egymásba a színeket, élvezd, ahogy összeérnek!

Na, kapizsgálod már, mi ebben olyan fantasztikus?! Nem lehet elrontani, és a végén mondhatod: Igen, én direkt egy ilyen absztrakt képet akartam festeni! 🙂

Pontokba szedve – Dot art

A dot art vagy „pontilizmus” egy művészeti technika, amelyben a kép létrehozásához apró pontokat vagy pöttyöket használnak. Ez a technika a 19. századi francia festő, Georges Seurat és a német festő, Paul Signac munkásságához kapcsolódik. A pontilizmus az impresszionizmus egyik ága, és az alapelv az, hogy a festő a színek eloszlását és a fény hatását pontok sorozatával jeleníti meg a vásznon. Az ilyen képek közelről aligha értelmezhetők, távolabbról nézve azonban a szemünk automatikusan összekapcsolja ezeket a pontokat.

A dot art képek kompozíciójának megtervezése kulcsfontosságú. Gondosan meg kell tervezni, hogy hol helyezed el a különböző színeket és árnyalatokat a vásznon, és azt is, milyen méretben és sűrűségben helyezkednek majd el a pontok.

Amire szükséged lesz:

  • Vászon vagy papír/kő/üveg/fa: A legtöbb vászon és akvarellpapír megfelelő lehet a dot arthoz, de alkothatsz nagyobb kavicsra és üveglapra is, a Meskán pedig beszerezhetsz kifejezetten erre a célra készült pontozó tűket. Ezek
  • Festékek: Használd bátran az ősz színeit! A dot artban leggyakrabban vízfestékeket, akrilt vagy temperákat használunk. Fontos, hogy a festékeid könnyen kezelhetők és pontokká alakíthatók legyenek.
  • Rajzminták vagy tervek: Ha tervezett dot artot szeretnél készíteni, beszerezhetsz sablont (mandala), mely segíthet az elképzelésed pontos megvalósításában.

Nézz zero waste szemmel a gardróbodra!

Ha kiélted művészi hajlamod a hímzésben és festésben, nézd át a gardróbod, és szortírozz! Legyen az a fő szempont, hogy jól áll-e, szívesen viseled-e, jól érzed-e magad benne, szereted-e azt, aki visszanéz rád a tükörben! Amit 4-5 éve nem vettél fel, már nem is fogod, hidd el! Tedd ezeket a ruhákat egy dobozba, ajándékozd el, esetleg rendezz „garázsvásárt” a lakásodban, ahová meghívod ismerőseidet, barátnőidet. Egy-egy elnyűtt, kinőtt pólót akár bevethetsz törlőrongynak is.

Az ősz az igazi pulcsis stólás időszak. Sokan hajlamosak ősszel már a komorabb szürke, sötétkék, fekete színek után nyúlni. Te ne tedd! Legalábbis ne minden nap. Próbáld ki, milyen remek érzés mustársárgát, olívazöldet, vagy rozsdabarnát viselni. Lepd meg magad egy új darabbal, elvégre rendet tettél a gardróbban, megérdemled!

Következő cikkünk fókuszában a gesztenye áll majd, kivesézzük az ASMR művészetet és az úgynevezett air dry clay technikát. Tarts velünk és meskázz kedvedre!

cover: fortmyers/Pexels