MESKA Blog

Szürütüttül Hübris

“Mint a legtöbb hazai sörfőzdében nálunk is úgy indult, hogy 3 srác aki a Budapesti Corvinus Egyetem Sörfőző mesterképzésen megismerkedett, elkezdett otthon söröket főzni. Végig arról álmodozva, hogy egyszer legyen egy saját főzdéje.”

Meséli történetüket Csernenczky Áron, a Hübris sörfőzde operatív vezetője, aki vendégül látott minket a székesfehérvári kézműves sörfőzdéjükben. Talán ismerősen csenghet, az a szó, hogy “sür”. Minden esetre felvet bennünk néhány kérdést a szójáték és a sörök külleme is. A napokban kerültek fel magas minőségű, ízvilágban gazdag Hübris sör alkoholos italok a Meska piacterére. 

Amikor beléptem a főzde területére egy édeskés, kellemes illatot éreztem. Szinte a számban is éreztem az ízét. Betérve a főzdébe barátságos légkör fogadott, pedig azelőtt sosem jártam nálatok. Lendülettel, dinamikusan mozogtatok a főzdében. Mondanál kérlek pár szót, hogy ezt az otthonos, kellemes illattal betöltött helyet hogyan sikerült felépíteni? Milyen nehézségekkel néztetek szembe?

 

Örülünk a benyomásaidnak, így érkezünk be mi is nap mint nap dolgozni. Amikor 2017-2018-ban terveztük a saját főzdét, akkor kifejezetten szempont volt az, hogy legyen egy fogadó csarnok, ahol teret hagyunk a gyönyörű sörfőző berendezésnek. 

Ez a tér kialakítás tette lehetővé, hogy az üzem, mint rendezvényhelyszín is kiválóan működjön. Amikor érkeztél pont akkor ért véget egy Darts bajnokság, és készítettük elő a hétvégi nyitott sörfőzde napot. Így bátran mondhatjuk, sikerült egy kicsit a székesfehérvári kulturális élet egyik helyszínévé válni

Ami a nehézségeket illeti, azt már a múlt jótékony homálya elfedte, nem is igazán tudnék kiemelni nagyon meghatározó nehézséget az üzem építésének időszakából.

A sörfőzdét megelőzte a sör szeretete és annak főzésének alapjai. Mi volt az első olyan pillanat, amikor tudtátok, hogy nagyobb mennyiségben szeretnétek sört készíteni a minőségi kortyokra vágyóknak?

 

 

Mint a legtöbb hazai sörfőzdében nálunk is úgy indult, hogy 3 srác aki a Budapesti Corvinus Egyetem Sörfőző mester képzésén megismerkedett, elkezdett otthon söröket főzni. 

Végig arról álmodozva, hogy egyszer legyen egy saját főzdéje. Ez az út rögös volt, kezdetben bérfőzéssel, majd egy apró saját főzdével Budapesten az Angyal utcában, majd pedig befektető bevonásával már saját nagy főzdében Székesfehérváron. 

A kezdeti 3 fő mára egy 13 fős nagyon lelkes elkötelezett csapattá vált, és reményeink szerint csak tovább fog bővülni.

A kézműves sört egyre többen keresik és szeretik. Miben tudtok ti kiemelkedni a piacon?

A kisüzemi sörpiac az elmúlt évek nehézségei ellenére továbbra is népszerű, és reményeink szerint az idei évben tovább folytatja növekvő pályáját. Amilyen népszerű, olyan sokan is vagyunk ezen a piacon. Amivel mi a márka megalkotásakor ki akartunk tűnni, az az hogy nem akartunk olyan sör lenni, amit csak a szakértők tudnak értékelni.  Egy közérthető, mégis nagyon jó minőségű sört akartunk, egyszerű vizualitással, érthető receptekkel, elérhető árakon. Azt hiszem ez sikerült.

Említetted, hogy a gyümölcsös sörben valódi gyümölcs van, nem pedig aroma. Azóta volt szerencsém megkóstolni és lenyűgözött az íze. Még a hűvös estén is nagyon jól esett! Mit gondolsz, a gyümölcsös sör tényleg női sör? Egyáltalán létezik női és férfi sör?

Nem hiszem, legalábbis nekem az egyik kedvenc söröm a savanykás gyümölcsös mülna, a rokonságomban pedig a grapefruitos radler sörünket nyakalják a férfiak. Sztereotípiák persze vannak, pl. nem volt olyan lány aki ne akarta volna megkóstolni a meggyes sörünket, férfiaktól viszont többször hallottam hogy ők ilyesmit nem isznak. Aztán mégis megkóstolták, itták, s végül nem álltak meg egynél…Én inkább azt mondanám hogy vannak az édesszájúak, és vannak akik a klasszikusabb söröket keresik, nemtől függetlenül.

Amellett, hogy a sörfőzés megszállottjai vagytok és főzde túrákat szerveztek, milyen eseményekre lehet hozzátok érkezni a főzdébe?

Rengeteg programunk van! Volt már kiállítás, filmvetítés, VB közvetítés, erősember bajnokság, csapatépítők stb. Érdemes követni minket a facebookon, ahova folyamatosan kirakjuk az új eseményeket. Most például csocsó bajnokságra készülünk, utána pedig lesz kocsmasport triatlon, tavasszal pedig tervezünk egy nagyobb koncertet a csarnokban. Na meg nyilván lesznek programjaink az idei foci EB-ez és Olimpiai játékokhoz köthetően. Bár nem a széles közönség számára nyitott program, de lesz májusban esküvő is nálunk.

Nagyon szórakoztató és találó, hogy minden sör nevét „ü” magánhangzókkal illettek. 

Rengeteget gondolkodtunk a neveken, amikor a ma is ismerhető arculat megszületett. Az egyszerűségre törekedtünk, nem akartunk fantázia, és különböző karakter neveket, egyszerűen csak úgy akartuk hívni a söröket amik. Tehát az ipát ipának. De aztán rájöttünk, hogy egy kis csavar mégis kellene bele. Egy este megittunk pár sört, és egyszer csak elkezdtünk mindent ü betűvel mondani. Akkor és ott felettébb jó szórakozásnak tűnt, aztán másnap is. Azóta sem bántuk meg, van aki kifejezetten szereti, van akit fáraszt, de a legfontosabb: mindenki ismeri.

Mit üzennél azoknak, akik szkeptikusak, esetleg csalódtak már a kézműves sörökben?

Alkossanak véleményt empirikus kutatással, tehát kóstoljanak minél többet. Az elmúlt évek versenyében fantasztikusan javult a minőség a piacon. Kivesztek a kihabzó, utóerjedt sörök, és megjelentek a stabil minőséget nyújtó, minőségi főzetek. Mi a kezdetektől kifejezetten erre törekedtünk: ne legyen ingadozó a minőség a söreink között, ha valaki ismeri és szereti a büza sörünket, akkor a sokadik büza sörünk is adja azt az érzést amit az első adta.

Kézműves, magas minőségű, finom Hübris sör válogatásokat és csomagokat is megtalálsz a Meskán!