MESKA Blog

Hogyan akadályozd meg a műbőr hámlását, repedezését?

2023. 10.19.

Van műbőr táskád, dzsekid vagy más olyan ruhadarabod, amelyek elkezdtek hámlani, repedezni?  Ne dobd még ki őket! Megfelelő gondozással a műbőr évekig kiváló állapotban maradhat. Most megosztunk néhány meskás tippet, hogyan előzd meg és kezeld a műbőr amortizálódását.

Ne napoztasd!

A műbőr és a vegánbőr repedezése, hámlása elsősorban az UVB-sugarak miatt következhet be. Hatásukra aműanyag vegyületek törékennyé válnak. Soha ne tedd ki a táskád vagy a kabátod a tűző napfényre, ha pedig épp nem használod őket, helyezd őket a szekrénybe, vagy bármilyen más száraz, hűvös helyre.

Ápold, akár a bőrödet!

Használj tiszta, nedves ruhát a műbőr felületének tisztításához, és távolítsd el a szennyeződéseket. Győződj meg róla, hogy enyhe tisztítószert/mikroszálas tisztítókendőt használsz, ami speciálisan műbőrhöz készült. Ha műbőrből van a cipőd, a bútorod, semmiképp ne kezdd el kemény kefével, szódaporral vagy durva szivaccsal fényesítgetni! Legcélszerűbb a mosó- vagy mosogatószeres meleg vizes áttörlés.

Ápolási céllal használhatsz kis mennyiségű baba-, olíva- vagy kókuszolajat, de érdemes előbb egy kis területen kipróbálni, és aztán kezelni vele az egész felületet.

Védekezz, permetezz, radírozz!

Hogy elkerüld a műbőr karcolódását, elszíneződését, használj védőspray-t, mely védelmi réteget képez a műbőr felületén. Ügyelj arra, hogy ne áztasd túl az anyagot a permetezés során. Enyhébb elszíneződés esetén fogj egy radírt, és radírozd!

Tárold helyesen!

Ha hosszabb ideig tárolod a műbőrből készült terméket, csomagold be ruhába vagy takard le, hogy megvédd a portól és szennyeződésektől. A nadrágot, a szoknyát ne hajtogasd össze; a műbőr táskákat és cipőket fektetve tárold a dobozukban vagy a szekrény aljában, papírral vagy más puha anyaggal kitöltve, hogy sokáig megőrizzék az alakjukat.

Ne zsúfold tele!

Sokan elkövetik a hibát, hogy műbőr táskáikat, pénztárcájukat dugig tömik mindenfélével. Ez kinyújthatja az anyagot, ami idővel szintén repedezéshez, leszakadáshoz vezethet.

Foltra tej!

Bármilyen bizarrul is hangzik, a tej jót tesz a műbőrnek. Ha elszíneződött a táskád, mert a farmerkabátod befogta, önts egy kis tejet egy száraz rongyra, vidd fel a táskád problémás részére, várj pár percet, míg megszárad, majd egy másik puha ronggyal töröld át. Ezt a módszert alkalmazhatod akkor is, ha kávé, vagy tea landol a dzsekiden.

A banántól fényes lesz

A fényét vesztett műbőr cipő ismét ragyogó lesz, ha átdörzsölöd egy banánhéjjal, majd pedig megtörlöd egy zsebkendővel.

Kerüld a durva vegyi anyagokkal való érintkezést!

A fehérítő és az alkohol is károsíthatják a műbőrt. Maradj az enyhe tisztítószerek, amelyek kifejezetten műbőrhöz készültek. Száríthatod fektetve vagy vállfán, de semmiképp ne csipeszeld, mert a műbőr jellemzően könnyen kinyúlik.

Feketeöveseknek vasaló

Viselés közben keletkezhetnek gyűrődések, ráncok a műbőr ruhadarabon, ezeket vasalóval kisimíthatod. A vasalót állítsd a legkisebb hőfokra, és az extra védelem érdekében helyezz a műbőrre valamilyen textilt. Ezután óvatosan vasalj, ügyelve, hogy a vasaló fém része semmiképp ne érintkezzen a műbőr anyaggal.

Körömlakkal is javíthatod

De csak akkor, ha kisebb sérülések vannak a táskán, nadrágon….Eez csak ideiglenes megoldás, és nem helyettesíti a tartós javítást vagy a cserét. Válassz olyan körömlakkot, amely a műbőr színéhez közel áll, vagy ha a felület mintázott, akkor a mintázathoz illő színt. A körömlakk rétegét vékonyan és egyenletesen vidd fel, hagyd megszáradni, majd vigyél fel egy újabb vékony réteget.

Van különbség a műbőr és a vegán bőr között?

A vegán bőr olyan anyag, amelyet olyan növényi alapanyagokból készítenek, mint például poliuretán (PU), poliészter vagy más szintetikus anyagok. Gyártásához kevesebb víz és erőforrás szükséges, és kisebb a környezetszennyezés kockázata. A jó minőségű vegán bőr hasonló lehet az igazi bőrhöz, és kellemes a tapintása. A vegán bőr ára általában változó, de jó minőségű darabok is elérhetőek középkategóriás áron.

A műbőr egy általános kifejezés, amelyet minden olyan anyaghoz használnak, amely nem igazi bőrből készült. Ezen belül számos anyag található, beleértve a vegán bőrt is, de tartalmazhat más, nem vegán anyagokat is, A műbőr kiváló alternatíva, ha nem akarunk drágán vásárolni táskát, kabátot vagy szoknyát azonban mivel nem kemikáliai védelemmel kezelt lebomló állati bőrről van szó, az élettartama valamivel rövidebb.