MESKA Blog

Visszatérni a természetközeli életútra, becsülni a kétkezi munkát

2023.11.01.

A városi hangzavar egy idő után megterhelő lett, és szép lassan kezdett kirajzolódni az álmom: ha lesznek gyermekeim, állatok közt, tanyasi környezetben szeretném őket nevelni” – emlékszik vissza Bársony Bálint, Artisjus- és Fonogram-díjas zenész, zeneszerző és hangterapeuta, aki ezt az álmát 33 éves korára valóra is váltotta. Két kislányával és feleségével a természet ajándékait megbecsülve, kétkezi munkával, állatok és növények közelségét élvezve él egy tanyán, s akkor sem jönne zavarba, ha napokra elmenne az áram, vagy, ha elveszne az okostelefonja. A tömegtermékektől kirázza a hideg, a Meska kínálatát viszont annál nagyobb örömmel böngészi.

Mikor lett eleged a nagyvárosi nyüzsgésből, a felgyorsult életmódból?

Szép lassan ért bennem a vágy az életmódváltás iránt. Harmincéves korom körül – több mester és tanító előadásait meghallgatva – jöttem rá, hogy az én utam az, hogy visszatérjek a természetközeli életútra. Bár a szüleim minket Budapesten neveltek, az erdő mellett éltünk, a nagyszülőknél pedig ennél is többet kaptunk a természetből: megtapasztalhattuk testközelből a tanyasi létformát. A városi hangzavar egy idő után megterhelő lett, és szép lassan kezdett kirajzolódni az álmom: ha lesznek gyermekeim, állatok közt, tanyasi környezetben szeretném őket nevelni. Számos jó példát láttam erre, például Csíksomlyón, ahol el is töltöttem egy hónapot, még évekkel ezelőtt.

Megérkezett az életembe a párom, Rebeka, aki nagyon hasonló álmokkal volt felvértezve. Először egy évre egy jurtába költöztünk, aztán másfél évre rá sikerült vennünk egy parasztházat, amit fejújítottunk, átalakítottunk. Bevontunk szakembereket is, többek között a pávaház és a repde, valamint az istálló kialakításába, de a tyúkistálló már egy az egyben a mi kezünk munkáját dicséri.

Tegyük fel, hogy holnaptól nem lenne áram és elektronikus eszköz nálatok…

Akkor sem dőlnénk a kardunkba, hiszen egy csodálatos és izgalmas közegben élünk. Én is dolgozom számítógéppel, okostelefonnal, de az életünk fő gerincét a kétkezi munka határozza meg, amiből a gyermekeink is kiveszik a részüket. A pandémia idején sem változott az életünk, tettük a napi dolgunkat. Nem voltak koncertek, de legalább felszabadult némi idő, amit a ház körüli munkákra és fejlesztésekre fordíthattunk.

Teljesen önellátók vagytok?

Azt azért nem tudnánk megvalósítani 100 százalékban, de megtermeljük magunknak, amit tudunk. Mindig vannak friss fűszer- és gyógynövényeink, a lekvárok már sorakoznak a polcon, a húst pedig igyekszünk ellenőrzött gazdálkodásból beszerezni. A gyerekek, Bodza és Bejke ebbe születtek bele – ahogyan még nagyszüleink – itthon, bábával, dúlával. Élvezik a kétkezi munkát, például, ha gallyat kell szedni gyújtósnak, vagy ha ültetés van a veteményesben, de szívesen besegítenek a kerítésfestésbe, gyűjtik be a tojásokat a tyúkoktól, etetik-itatják a pávákat vagy épp tisztogatják a lovakat. 

Sokan vágynak ilyen jellegű életre, de azt már nem tudják elképzelni, hogy ők is fát vágjanak, vizet hordjanak, az állatokkal foglalkozzanak. Márpedig a tanyán dolgosnak kell lenni. Éppen ezért nincs is szükségünk edzőtermi bérletre, s mivel sokat vagyunk friss levegőn és napon, a szolárium árát is megspóroljuk (nevet). Egyébként az életünkbe betekintést szoktuk engedni, Rebeka felel érte, az Instagram oldalán.

Felteszem, a tömegtermékeket, a zsúfolt plázákat messzire elkerülitek.

Így van. Számomra elképesztő, hogy a tárgyak élete manapság 1-2 évre szól, takkra pontosan tönkre is mennek ennyi idő alatt, és vehetsz újabbat. Mi a kézzel készített termékeket tartjuk nagyra, múltkor például a Meskán barangoltunk. A feleségemet lenyűgözték a szép kézműves kerámia mosdótálak, és rájöttünk, hogy nálatok nézelődni arra is jó, hogy az ember ötleteket gyűjtsön. Szerintem a Meska nagyon jól csinálja, amit csinál, szép misszió a kisvállalkozók támogatása és a kétkezi munkával készült alkotások népszerűsítése. Látom, számos olyan termék is van, melyekben jó ízléssel ötvöződik a magyar népi kultúra és a modern stílus. Biztos vagyok abban, hogy ezek a termékek hosszú életűek, akár egy életre is szólhatnak.

Szoktatok csak úgy alkotni valami szépet a jurtában a gyerekekkel?

Rebus sokat rajzol és fest a gyerekekkel, mindig kitalálnak valamit. Pár napja lefeküdtek egy hatalmas papírra, én körberajzoltam őket, aztán mindenki lelkesen színezte az ábrát, ahol érte.

Hangutazással, hangtálas hangfürdőzéssel is foglalkozol. Mit profitálhat lelkileg és testileg az, aki részt vesz egy ilyen foglalkozáson?

Ez a több ezer évre visszavezethető tisztítási módszer az egész testet átzengeti, a sejtek és az idegek közti kapcsolódást nagymértékben erősíti. Képes beindítani öngyógyító mechanizmust embereknél, de akár állatoknál is, de fontos hangsúlyozni, hogy súlyos betegségek esetén talán csak fájdalomcsillapításra alkalmas.Úgy képzeld el, mintha a tested egy áramkör lenne, melyben elindul egy javító szoftver, és addig dolgozik, amíg meg nem oldja a problémát. A talpunkon keresztül kapcsolódunk a Föld rezgéseihez, 7-es csakránk felett az égi minőséggel, harmonikus állapotban csatornaként tudunk működni. A testünkben áramló energia születésünkkor nagyon magas rezgésszintű, tiszta áramlás, de ahogy a különféle stresszhelyzetek érnek minket az évek folyamán, létrejönnek a blokkok.

Azoknak ajánlom a hangtálas relaxációt, akik nyitottak a fejlődésre, akik meg szeretnék hallani a belső hangjukat, hogy aztán az iránytű lehessen az életükben. Indiában, Nepálban óriási tradíciója van a hangtálazásnak, de már Németországban is kezdik egyes egészségbiztosítók támogatni, például műtétek után. Jó hír, hogy Korzenszky Klári gyermekpszichologus, népdalénekesnő kolleganőmnek köszönhetően már itthon a Bethesda kórházban is elindult a hangtálas kezelés. 

Részt vehetnek hangutazáson gyerekek is?

Bennük még nincs annyi blokk, mint a felnőttekben, a nagy rezgéseket a kicsiny testük nem is bírná annyira. Nekik a hangszersimogató foglalkozásokat szoktam ajánlani, amit nyitott és tudatos vezetőknek köszönhetően 10 éve viszünk, és ahol a kicsik szakmai segítséggel próbálhatják ki a hangszereket és élhetik át a közös zenélés örömét; a magyar népdalokon, a közös zengetésen keresztül ismerkedhetnek meg a magyar népzenével.

Példás, ahogyan éltek, nem mellesleg bebizonyítottátok, hogy az ember teszi a társadalmat olyanná, amilyen.

Egyetértek, és abban hiszek, hogy nincs tisztább forrás, mint a természet körforgása, és szentség az embernek benne részt venni.