MESKA Blog

Garantált a siker, ha így készülsz az ovikezdésre!

2023.08.14.

Vass Ági Hatmano boltjában egész évben pezseg az élet, de különösen augusztusban, amikor az óvoda- és iskolakezdésre készül a sok szép egyedi hátizsák, tornazsák és sok más gondosan varrott termék.  A hatgyermekes édesanya saját tapasztalatai alapján fejleszti termékeit, de nagyon inspirálják a vevők kérései is. Mesélt a legfurcsább vevői rendeléséről  és arról, honnan indult, s hogyan találta meg kedvenc varrási technikáját.

Hatmano boltodban különféle textilből, designer pamutból készült egyedi kézműves, iskola- és ovikezdéshez hasznos termékek kaphatók. Kínálatod folyamatosan bővül, ráadásul egyedi kívánságokat is örömmel teljesítesz. Mi a vállalkozásod története?

Első megrendelőim a gyermekeim voltak, mindig kellett egy ovis takaró, falvédő, tornazsák, gyerekvállfára passzoló hátizsák, waldorf iskolatáska, jelmez vagy alvórongyi, párna. Nagy családunk, hat gyermekünk van, a legidősebb 20, a legkisebb 9 éves. A barátok és az ismerősök elkezdtek felfigyelni a gyerekek egyedi kiegészítőire és kértek, hogy készítsek az ő csemetéiknek is valami különlegeset. Lelkesen vállaltam ezeket a felkéréseket, évek múltán pedig úgy döntöttem, többek számára is elérhetővé szeretném tenni a termékeimet.  Elkezdtünk gondolkodni a vállalkozásom emblémáján, az egyik – akkor még csak 11 éves – fiam nagyon jól rajzol (most művészeti iskolába jár), ő tervezte meg a Hatmano logóját, amire azóta is nagyon büszke vagyok. Majd rátaláltam a Meskára, ahol megnyitottam saját boltomat.

Egyébként is mindig szerettem elfoglalni magam alkotótevékenységgel, kamaszként előszeretettel fűztem gyöngyöt, hímeztem, kötöttem, szőttem. Anyukám nagyon ügyesen kötött és horgolt, nagymamám pedig csodás ruhákat varrt hobbi szinten. Nála, pontosabban a kis varrószobájában elég sok időt töltöttem el, később pedig megörököltem tőle a Neumann varrógépét. A faluban, ahol élünk, indult egy patchwork tanfolyam, aminek nagyon megörültem. Itt tanultam meg komolyabban varrni, szabni, de ezt a szabályos formákhoz kötött stílust nem éreztem magaménak. Később rátaláltam az úgynevezett „rawedge” gépi applikációs technikára, amikor a minta szélét varrjuk rá az alapra, leggyakrabban sűrű cikk-cakk öltéssel illetve, ha az anyag engedi, egyenes varrással. Ez díszítő kézimunka, amelyben különböző mintázatú és formájú szövetdarabokat varrunk egy nagyobb szövetdarabra, hogy képet vagy mintát alkossunk általa.  Könnyedén el tudom így készíteni a gyerekek kedvenc figuráját, nevét, ovis jelét például egy tornazsákra, hátizsákra, iskolatáskára. Nagy örömet jelent számomra, hogy rátaláltam erre a technikára, amit szívesen alkalmazok, mert nagyobb alkotói szabadságot biztosít számomra, teret ad saját stílusom kibontakoztatásához.

Visszatérve gyermekeinkre: az alkotás folyamatába sokszor ők is beszállnak, ötleteket adnak, kritikákat fogalmaznak meg, vagy egyszerűen csak segítenek kivágni a gyapjúfilc mintákat. Persze sokszor az a legnagyobb segítség tőlük, hogy türelmesek és nem zavarnak az alkotófolyamat alatt.

Egy kincs a munkád azoknak a szülőknek, akiknek nincs meg a kellő kézügyességük, hogy az ovis felszerelésekre maguk varrják fel ezeket!

Valóban nagy könnyebbség ez a szülőknek, de ez is a célom: a szülőség kihívásait igazán élvezetessé és könnyűvé tenni. Ami pedig a gyerekeket illeti, egy szundikendő, egy plüssállatka, egy szép ovis párna, amiről kedvenc figurájuk mosolyog, biztonságérzetet adhat az ovikezdés első heteiben.

Igaz, hogy nyár végén elárasztanak a rendelések?

Igen, augusztusban – de karácsony előtt, tavasz kezdetén is – óriási az igény az ovis vállfás zsákokra, az egyedi hátizsákokra és a csendeskönyvekre is. Visszajelzésekből szerencsére eddig csak pozitívak érkeztek. A gyerekek és szüleik mindig mondják, hogy pontosan olyat kaptak, amilyet elképzeltek.

A Meska tehát beváltotta a hozzáfűzött reményeket?

Abszolút! A Meskán sokkal több emberhez eljutnak a termékeim, mint például a Facebookon. Utóbbin – gondolom, az algoritmus miatt – mindig ugyanazokhoz érnek el a bejegyzéseim. Nehezemre is esik az önmenedzselés, viszont a Meskán minden ilyen feladat le van véve a vállamról. Remek boltfelület és termékmenedzselés egyben.

A csendeskönyvek szerkezetileg meglehetősen komplexek. Honnan merítesz ihletet?

Legtöbbször a megrendelő vízióját próbálom képszerűvé tenni, amit először ceruzával leskiccelek és közösen alakítjuk ki a végleges eredményt. Emellett az internet is inspirál, de sohasem másolok, csak nézegetek applikációs mintákat, amiket aztán továbbgondolok. A gyerekeket nagyon lefoglalják ezek a könyvek, több éven át használják. Játék közben fejlődik a finommotorika, a kreativitás, valamint bele is helyezkedhetnek egy-egy szerepbe, beindul a fantázia.

Kértek már tőlem mosókonyhát, fazekat zöldségekkel, fakanállal, tűzhellyel, autószerelő műhelyt, markológépet, kukásautót, tűzoltóautót, rakétát és középkori várat is. Egyszer egy kisfiúnak a tanya állatait kérték megvarrni, így született meg a kis boci, malac, ló, gémeskút vödörrel, etető szénával tematikájú csendeskönyv, ami nagyon inspiráló feladat volt. Egy másik megrendelőm a keresztgyermekének szeretett volna egy olyan könyvet, amin a szülők foglalkozásához kapcsolódó elemek vannak. A kisfiú anyukája fodrász, apukája napelemekkel foglalkozó informatikus volt. A fodrászos könnyen jött: ollót, mini hajszárítót is tettem rá, sőt, még egy hajas figurát is, akit fésülni lehetett. Az informatikus résszel megszenvedtem: a házikó tetején levehető napelemek, nyitható ablakok és ajtók, felnyitható laptopbillentyűzettel – az már kihívás volt.

A baglyos termékekre ezek szerint már kisebb az igény?

Még mindig divatosak, de tőlem kevesebbet rendelnek. Inkább olyan állatkákat szoktak kérni applikálva, ami a gyerek kedvence, például cicát, teknőst, pónilovat, kutyust.

Az infláció miatt észleltél bármiféle változást a vásárlói szokásokban?

Természetesen nem hagyott érintetlenül a gazdasági környezet változása, a minőségi alapanyagok árai az egekbe szöktek, de mivel a hosszú életű, minőségi darabokat keresik nálam, a vásárlók többsége tolerálta az árváltozást. Van, hogy páran meglepődnek a csendeskönyvek árai láttán, de akik komolyan gondolják a vásárlást, netán ajándékban gondolkodnak, azok maradnak az oldalamon, és vásárolnak is. Talán azért is van folyamatos érdeklődés az alkotásaim iránt, mert egy külföldi online webshopban képtelenség névre szóló ajándékokat találni, és legtöbbször nem is lehet kommunikálni az eladóval, vagy csak nehézkesen. Ez a Meska oldalán nem gond, a Hatmanónál szárnyalhat a vevői fantázia, én pedig mindent megteszek azért, hogy megvalósítsam az elképzeléseket.