MESKA Blog

Pokorny Lia kerámiázni és glettbetonozni is megtanulna

2023.08.04.

Pokorny Liával interjúzni felér egy terápiás beszélgetéssel – humora és kedélyessége hamar átragad az emberre. Meglehetősen elfoglalt, de, ha ideje engedi, sokat túrázik, drámapedagógiával, asztrológiával foglalkozik, szakácskönyvet ír a környezettudatosság jegyében, vagy épp fákat ültet. És ez még korántsem a teljes lista.

Elég böngészni a közösségi oldalaidat ahhoz, hogy világossá váljon, a természet és a barátokkal való túrázás kiemelt szerepet tölt be az életedben. Minek a hatására alakult ki ez a jótékony „függőség”?

Dömösön és Mátraházán is éltem gyerekkoromban, a piknikezés, az avarfürdőzés, a bunkerépítés a fák között teljesen természetes volt számomra. Túrázni csak később, felnőttként kezdtem el. Egyszer a könyvespolcot rendezgetve kezembe került színészkollégám, Papp János egyik útinaplója. Olyannyira magával ragadott, hogy egy ültő helyemben kiolvastam. Éreztem, hogy nekem pont erre, azaz a túrázásra van szükségem, mert ki fog kapcsolni, meg fog nyugtatni. János egyébként a feleségével évek óta járja a világot bakancsban, hátizsákkal, és élményeiket meg is írja. Évekkel ezelőtt csatlakoztam a csapatukhoz; tavaly többek között a Magas-Tátrába és a Dolomitokhoz kirándultunk sziklákhoz rögzített kapaszkodók, láncok és egyéb ijesztő eszközök segítségével. Amikor fáradtan leülök egy hegycsúcson, az egy semmihez sem hasonlítható, meditatív állapot. Azt a csendet, ami ott vesz körül, mindennél jobban értékelem.

Klímaszorongásban volt valaha részed?

Későn ébredő típus vagyok. Egy ideig legyintettem, hogy á, minket nem ér el a baj, biztos nem is akkora a gond a bolygónkkal! Aztán eljutottam odáig, hogy dehogynem. Elkezdtem szorongani a klímaváltozástól, s attól, hogy milyen helyet hagyunk hátra az utódainknak. Idővel rájöttem, hogy szerencsére van lehetőségem változtatni. Fontosnak tartottam, hogy közösségekhez kapcsolódjak, olyanokhoz, ahol útmutatást és kreatív ötleteket tudnak nekem adni.

A Meska is egy ilyen remek közösség, a tehetséges hazai kézműves alkotók otthona, ahol éppúgy találni újrahasznosítás jegyében készült termékeket, mint természetes, környezetkímélő alapanyagok felhasználásával készült kreációkat. Szerintem nemesedünk attól, ha olyasmibe fektetjük az energiánkat, amivel hozzáteszünk a világhoz. Számomra éppúgy magától értetődő a szelektív hulladékgyűjtés, mint az, hogy nem folyatom a vizet feleslegesen. Ja, és hogy feleslegesen nem költök pénzt.

fotó: Horváth Judit

Szinte soha nem veszek magamnak új ruhákat a környezettudatosság miatt, inkább turkálókból öltözködöm – nyilatkoztad egy lapnak, amit bevallom, a gyakorlatban nehezen tudok elképzelni, hiszen egy színésznőnek számos nívós eseményen kell megjelennie, amelyekre – gondolom – mindig új ruha dukál. 

Pedig én tényleg ritkán költök új ruhákra, sőt, plázákban is alig vásárolok! Imádom a turkálókat, vagy olyan hazai divattervezők ruháit viselem, amik hosszú távon szolgálnak. Barátnőimmel, ha van egy szép darabunk, kölcsönkérjük egymástól – vándorolnak a ruhák közöttünk. A tárgyakat is megbecsülöm. Nem hagyom, hogy az enyészeté legyenek. Barátnőimmel már egy éve forgatunk: különös lakberendezési praktikáinkról hamarosan videós tartalmakat teszünk közzé a közösségi médiában Csodás szemét címmel. Újrahasznosítjuk a tárgyakat, de rendhagyó módon. Készítettünk már dekorációt törött cserepekből, ékszertartót törött deszkadarabokból…

Ha otthon fel kell szerelni egy polcot, esetleg fugázni, festeni kell, szakembert hívsz vagy megoldod egyedül?

Igyekszem minden ilyesmit a saját két kezemmel megoldani, csak végső esetben fordulok szakemberhez. Egyáltalán nem riadok vissza a parkettacsiszolástól, vagy a falfestéstől sem, a térdműtétem előtt pedig glettbeton tanfolyamra szerettem volna elmenni. Az alkotási vágy színészként és magánemberként lázban tart. Lelkesít egy szerep megformálása, de az is nagy örömöt okoz, ha otthon meg tudok valósítani egy projektet, egy ötletet.

Rengeteg szerelemprojekt van még az életedben, ilyen például az asztrológia, a drámapedagógia, vagy a 10 millió Fa Alapítvány, melynek nagykövete vagy.

A 10 millió Fa Alapítvány nagyköveteként rendkívül fontosnak tartom a faültetést. Különösen jó érzés, hogy egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Azok a legjobb pillanatok, amikor többen, kis csapatban összefogunk, és néhány órán keresztül több tíz fát is elültetünk. Ez ad egy kis reményt, hogy a facsemetékkel egy picit mi is hozzáteszünk a Föld gyógyulásához, hogy ne szaladjunk olyan sebességgel a klímakatasztrófa felé.

Bár glettbeton tanfolyam nincs a Meska kínálatában, de van többek között ékszerkészítő, kosárfonó, punch needle, kerámiakészítő és szövő workshop. Melyiken vennél részt legszívesebben?

A kerámiakészítőn. Kislányként eljártam korongozni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű ez a mesterség, mint amilyennek gondoltam. Még nem adtam fel, hogy egyszer csodaszép bögréket és tálkákat készítsek. Ha lesz egy picivel több időm, bele is vágok!