MESKA Blog

Furcsa szakmai párosítások – a vanillinum story

2023.08.07.

A gyógyszerész steril munkája és a réz igencsak sok koszolással járó megmunkálása szépen megfér egymás mellett, sőt, abszolút kiegészíti egymást Horváth Katalin életében, aki a vanillinum bolttal van jelen a Meskán. Hogyan látja a kémikus szemüvegén keresztül az alkotói folyamatot, miképpen alakult ki saját stílusa és formavilága? És még sok más érdekességet is megtudhatunk a vele készült interjúban.

Honnan jött az indíttatás, hogy ékszereket készíts?

Gyerekkoromban is szerettem lekötni magam, például barkácsolással, és a szüleim is ilyenek voltak. Aztán jött egy hosszabb szünet az egyetem miatt – gyógyszerész vagyok, gyógyszerészként is dolgozom –, majd később csak úgy elkezdtem drótos ékszereket készíteni. Bekerültem egy hihetetlenül inspiráló csoportba, aminek az lett a vége, hogy tavaly elvégeztem az ötvös képzést. Az alkotás viszonylag magányos tevékenység, de remekül kiegyensúlyozza a gyógyszerész mindennapjaimat.

Szerettem volna ha a márkanév kapcsolódik valahogy az eredeti szakmámhoz: a vanillinum a gyógyszerkönyvi neve a vanillinnek, ami egy aromás aldehid és a vanília fő illatanyaga. Maga a a vanília pedig egy minden érzékszervre ható fogalom ami egyszerre íz, illat, szín, növény, mindenkinek mást idéz fel. Hasonló emocionális élményt szeretnék elérni én is az ékszereimmel.

Kínálatodban találunk maori maszk mintával ellátott korong fülbevalót, rózsaopállal párosított medált, kötött mintát idéző unisex gyűrűket, és még hosszasan lehetne folytatni a sort. Miért éppen a vörösrézre esett a választásod anyaghasználat tekintetében?

Mert rajongok a színéért, és, mert vörösrézzel könnyen és viszonylag gyorsan lehet dolgozni. Persze most már, hogy dolgozhatok ezüsttel is, tervezem, hogy bővítem a Meska-palettámat…

Könnyen oxidálódik a vörösréz?

Igen, de egy gyűrű és egy nyaklánc pillanatok alatt visszavarázsolható az eredeti állapotába némi acélgyapottal.

Honnan merítesz ötletet? A környezet inspirál vagy inkább belülről, a megélt tapasztalatokból fakadnak az elképzelések?

A színek, a kövek, a formák egyaránt inspirálnak, egyszer csak bevillan egy ötlet, egy kép, amit aztán rövid időn belül mindig meg is valósítok.

A Sterling ezüstöt is oxidálod, ha jól látom.

Igen, egyrészt, mert antikmániás vagyok, másrészt, mert szerintem plasztikusabbá teszi a mintákat. Egy drótékszernél is jobban kiemelhetők a hajlítások, a hengerelt motívumok. A mintákat vas-kloriddal marom bele a réz felületébe, vagy a maratott lemezből csinálok egy negatívot úgy, hogy egy henger nevű készüléken átnyomom a lemezzel együtt. Meglehetősen koszos és hosszadalmas munkafolyamat ez, de megéri. Az eszközeim között megtalálhatók különféle méretű és típusú fogók, hengerek, kalapácsok és kézi fűrész (az áttört mintás lemezes technikához).

Mondtad, hogy gyógyszerészként dolgozol. Kémiai tudásod segítség tud lenni az alkotás során?

Az ékszerkészítést kémikus szemmel is nézem, de nem kell gondolkodnom, melyik vegyszerrel hogyan kell bánni, vagy, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen ezen a terepen otthonosan mozgok.

Ha valaki egy nyáresti koncerten vagy színházban szeretné viselni a kreációidat, mely darabokat ajánlanád?

Az alkalmi ékszerekkel mindig hadilábon álltam! Készítőként inkább a hétköznapi viseletre koncentrálok, de szerintem gyakorlatilag bármilyen színű ruhához passzolhat egy vörösréz ékszer. Egy szabadtéri színházi előadásra, vagy akár egy koncertre jó választás lehet bármelyik Sterling ezüst gyűrűm, a turmalinköves virágos ezüst karkötőm, vagy akár az Inka vörösrézmedál lánccal, rózsaopállal.

Bizonyára van személyes kedvenced.

Az az igazság, hogy mióta ékszereket készítek, én magam alig hordok, mert sportolás, vagy alkotás közben le kell vennem őket. Egy ideje csak fülbevalót viselek, néha karkötőt. Pedig imádom őket és szeretem, ha valakin szép és hangsúlyos ékszereket látok.  Egy ékszer sokat elárul a viselőjéről.Mindig a személyiséghez kötődik, egyfajta önkifejezési mód. Ha nem is a személyiségre, de arra igenis lehet következtetni egy illető által viselt ékszerből, hogy milyen stílusú divatot szeret, mennyire nyitott az új dolgokra, vagy épp mennyire konzervatív, visszafogott. Gyakran látni olyan hölgyeket, akiknek minden ujján gyűrű van, vagy, akik egyszerre több nyakláncot, karkötőt is viselnek. Ha klasszikus, elegáns vonalat követünk, akkor nem biztos, hogy ez ízléses, de nem lehet ma már kategorikusan kijelenteni, hogy mit illik viselni és mit nem, ugyanis az utóbbi időben nagyon elmosódtak a határok. Szerintem egy szép vörösréz gyűrű mellett remekül megfér egy rosegold karkötő, és karkötőből akár egyszerre többet is viselhetünk.

Min dolgozol mostanság?

Nemrég költözött el a nagyfiam, az ő szobáját rendeztem be műhellyé. Egyelőre még próbálom belakni, és elsősorban ezüst ékszereken dolgozom, ismerkedem az anyaggal. Több szakmai kérdés merült fel bennem az ezüst és a vörösréz ötvözése kapcsán, amiknek még utána kell járjak.

Van olyan termék, ami a Meska kínálatából valamiért nagyon megfogott?

Szoktam rendszeresen vásárolni a Meskán, de nem ékszert. Na, jó, azért vásároltam Halász Boróka InnocentDesign boltjából, és nagyon meg voltam elégedve, illetve a WithFantasy-tól is, egy ezüst fülbevalót, amit azóta is hordok. Tisztelem a meskás alkotókat és csodálom a munkáikat, szívesen időzök el a weboldalon.