MESKA Blog

Mónika mágneses tervezőkkel teszi szervezhetőbbé a mindennapokat

2023.07.31.

Te is állandóan tele vagy különböző feladatokkal, programokkal, és szereted ezeket összeírni? Uzonyi Mónika megelégelte a jegyzettömbözést, és egy sokkal praktikusabb, környezetkímélőbb megoldást talált a jegyzeteléshez: megalkotta saját, egyedi grafikával ellátott mágneses tervezőit. Kis idő elteltével MomaDesign néven boltot nyitott a Meskán, ahol helyet kapnak virágokkal díszített műgyanta ékszerei is. Stabil vevőköre alakult ki mára, iskolakezdés és karácsony előtt pedig valósággal ellepik a megrendelések.

Minden ötletet és teendőt feljegyzel, ami eszedbe jut?

Mindent felírok, különben mindent elfelejtenék. A jegyzetelés a mentális navigációm alapvető eszköze. Mindig van nálam papíralapú jegyzetfüzetet, de szeretem digitálisan is rögzíteni a gondolataimat.

Szociális szolgáltató szervezetnél dolgozol, ami szép hivatás lehet, bár időnként biztosan kimerítő lelkileg. Ezt ellensúlyozza nálad a kreatív alkotás?

A szociális munka mindig fontos része volt az életemnek, ugyanakkor vágytam a kreatív szárnyalásra is. Részt vettem egy grafikusi tanfolyamon, mert eredetileg az volt a tervem, hogy esküvőkre tervezek majd egyedi meghívókat, ültetőkártyákat… Készítettem ilyeneket ismerősöknek és barátoknak, csakhogy időközben rájöttem, hogy nagy szükségem lenne napi és heti tervezőkre. Nem szerettem volna folytonosan kitépkedni a papírokat egy füzetből, ezért kerestem egy alternatív és környezetkímélő megoldást, amely praktikusabbá teszi a teendők feljegyzését. Így jött a táblafilccel írható, mágneses tervező ötlete, aminek a teljes hátoldala egy mágneses lap, így jól tapad például a hűtőre is. Táblafilccel lehet írni rá, amit táblatörlővel vagy akár egy puha textillel könnyen el is lehet távolítani.

Először magamnak készítettem, majd egyre több barátom és ismerősöm kapott rá. Végül úgy döntöttem, felteszek néhányat a Meskára, nézzük meg, mit szólnak hozzá mások alapon. Szerencsére nagyon szerették és szeretik ezeket a termékeket, gyakorlatilag a tervezők jelentik a MomaDesign kínálatának gerincét. Az alkotásokhoz a vásárlói ötletek és a természet által sugallt motívumok adnak ihletet. Sokszor éjszakákat képes vagyok a tervezéssel tölteni.A mi otthonunkban több is megtalálható, már csak azért is, hogy szem előtt legyenek az elvégzendő feladatok, s hogy a férjem is lássa a közös programokat, a napi teendőket.

Iskolakezdés előtt milyen szokott lenni a forgalmad? 

Elárasztanak a rendelések! Pár évvel ezelőtt elmentem nyaralni, és, amikor visszatértem, döbbenten láttam, hogy rengeteg rendelésem érkezett. Alig bírtam szusszal! Azóta okultam ebből, és a nyár első felében „zárom be” a Meska boltom, majd július közepén nyitok ki. Januárban is sok megrendelést kapok – ez az új év kezdetével járó roham. 

Mennyire szabhatják a vásárlók a saját igényükre a termékeket?

Teljes mértékben. A legtöbben különleges elképzelésekkel érkeznek hozzám, van, hogy egyedi grafikát vagy akár saját fényképet szeretnének a tervezőkre. Engem inspirálnak ezek az egyedi megrendelések, hiszen mindig új és izgalmas kihívást jelentenek.

A tervezők mellett a vállalkozásod másik fontos pillérét a műgyanta ékszerek alkotják. Hogyan kell bánni a műgyantával, hogy igazán tetszetős ékszerek készülhessenek belőle?

Átlátszó, kristálytiszta műgyantát használok, amit formákba öntök. A gyantát színezem különféle pasztákkal vagy akrilfestékkel, teszek bele szárított virágokat, s, miután a gyanta megszilárdult, jöhet a csiszolás, az összeszerelés, tehát ez egy elég komplex folyamat. A nappalit és a konyhát sajátítottam ki az alkotáshoz, a férjem ilyenkor jól tudja, hogy nem szabad belépnie. A műgyantába ugyanis nem kerülhet szennyeződés, száradás közben nem mozdulhat meg a tartályban.

Egyébként, amikor először találkoztam az interneten a szárított növényekkel készült műgyanta ékszerekkel, rögtön tudtam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom; minden ruhámhoz készítettem színben hozzá illő ékszert. Kezdetben kicsit tartottam attól, hogy fognak-e tetszeni ezek az alkotások a Meska közönségének – én voltam a legjobban meglepve, amikor elkezdték venni őket. Volt, aki menyasszonyi csokorban található virágokból rendelt tőlem mutatós kiegészítőt.

2019 óta nyilván már átlátod, kik tartoznak a vásárlói kemény magba.

Sok tanár és szülő lett visszatérő vásárló, de óvodák, iskolák is kerestek már meg – az ő igényeikre reagálva kezdtem el készíteni órarendeket is. Van, hogy csak annyit mondanak: legyen valami cuki baglyos tervező! Ezt követően rám bízzák magukat. Karácsony táján egyre több férfi keres meg – ajándékba veszik az ékszereket és a tervezőket a párjuknak.

Az elektronikus eszközök, mint például okostelefonok és táblagépek egyre elterjedtebbek, az emberek gyakran digitális formában kommunikálnak, jegyzetelnek vagy írnak. Ez téged mint vállalkozót nem tölt el némi aggodalommal?

Eleinte volt bennem némi félelem, de már nem tartok attól, hogy a kézzel írás feledésbe merül. Azt tapasztalom, hogy sokak számára a kézzel írás még mindig fontos és kedvelt módja az önkifejezésnek és a kommunikációnak, ráadásul számos előnye van. Többek között fejleszti a finommotorikát és segít a kognitív folyamatok fejlesztésében. Azokon a területeken, ahol a kreativitás és az egyéni kifejezés fontos szerepet játszik, mint például a művészet vagy a tervezés, a kézzel írás továbbra is értékes „eszköz” lehet. Úgy vélem, a jövőben a digitális és a hagyományos írás is megőrzi a létjogosultságát és kiegészíti egymást. A kettő közötti egyensúlyt kell megtalálnunk.