MESKA Blog

„Gyékényből fonom össze a hagyományt a modernnel”

2023.07.24.

Kiss Tünde népi iparművész gyékényfonó a kezdetektől jelen van a Meskán kezmuvesporta nevű boltjával. Kezei között csoda teremtődik a gyékényből, kákából és csuhából, nem fél elegyíteni a hagyományt a modernnel, és nem riad vissza a legextrémebb megrendelésektől sem. Családjával a népmesei helyszínnek is beillő Hollókőn él egy százéves palóc kontyos parasztházban, mely önmagában is rendkívül inspiráló szakmailag.

Mikor és milyen tapasztalatok hatására vált szenvedélyeddé a kézművesség?

Gyerekként is mindig alkottam, kifejezetten szerettem elmélyedni kötésben, a horgolásban és a hímzésben. Zala megyéből költöztem fel a családommal Hollókőre, s mivel idegenforgalmi végzettségem van, a helyi Tourinform helyezkedtem el. Csakhogy éreztem magamban valamiféle űrt az önkifejezést illetően. Beiratkoztam hát egy népi játszóházvezető tanfolyamra, és innentől kezdve valóságos függő lettem. A csuhé, a gyékény, a káka, a velük való alkotás igazi szerelem lett – elbűvölt, milyen csodálatos, egyedi tárgyakat lehet készíteni belőlük, ráadásul divatot is teremthetünk, legyen az akár ékszer, ruházati kiegészítő vagy egy lakberendezési tárgy. A mesterséget oktatom is, mert fontosnak tartom a hagyomány továbbörökítését. Cégek is gyakran kérnek fel workshopra, mert a közösségi alkotás kiváló csapatépítő.

Fonott kenyereskosár, poháralátétek, virágtartók, gyékényből készült fali dekorációk minden helyiségben – valahogy így képzelem el hollókői otthonotokat.

A suszternek lyukas a cipője – tartja a mondás. Nálunk is ez a helyzet. Szükségem lenne még néhány tárolókosárra, de azért természetesen van mindenütt egy-egy kedves fonott alkotás, fűszeres üveg, függeszthető mécsestartó, csuhérózsa…

Munkáimat a természet anyagjaiból fonom, elsősorban gyékényből, kákából. Mit jelent számodra e két alapanyag és miért lehet hálás velük dolgozni?

Számomra a gyékény és a káka jelenti a kapcsolódást a múlttal, ugyanakkor kifejezési eszköz az ember és természet közötti viszony körvonalazására. Szeretek újszerű, használható tárgyakat létrehozni belőle, amit bárki viselhet akár különleges alkalmakon is.

A keskenylevelű gyékény levelei keményebbek, szárazabbak, jobban tartják magukat, de gyékényszövésre ez az alkalmasabb. A legbelső szál a szíve, lelke. Leggyakrabban különböző méretű és formájú kosarak, táskák, szatyrok, kalapok, kisebb háztartási eszközök és dekorációk készíthetők belőle, melyek hosszú időre díszei lehetnek egy otthonnak.

Hivatalosan népi gyékényfonó iparművész vagyok, de az utóbbi években a káka lett a favoritom. Ez a gyékénynél kicsit puhább, színe zöldesebb, egyetlen hengeres szálból áll. Technikailag szebben, egyszerűbben lehet vele dolgozni. Alkotásaimat rendszeresen zsűriztetem a Hagyományok Házánál.

Laikusként úgy gondolom, hogy a beszerzés biztos úgy történik, hogy kimész egy tó partjára, fogod a szerszámaidat és elkezded vágni a növényt.

Pontosan így történik! Mindent én gyűjtök be. Most kezdődött el a gyűjtési időszak. Sarlóval és egyéb szerszámokkal órákig vágok, hazahozom a növényeket, kiválasztom a legegészségesebb szálakat, kiszárítom, majd eltárolom. A szárításkor az udvarunkban szinte mindenütt gyékény és káka hever.

Milyen eszközök szükségesek a megmunkáláshoz?

Ahhoz, hogy a tárgyaknak szép formájuk legyen, ún. kaptafára van szükség. A kaptafa lehet fa, üveg, de akár egy műanyag edény is – erre dolgozom rá a kákát. A fonástechnikát hímelésnek nevezzük. Miután a kákát leszedem a formáról, és az megszáradva szépen tartja a formáját. A fonáshoz, a szálak áthúzásához speciális tűt használok.

Aprólékos munkának tűnik.

Az is. Nagyon aprólékos munka. Egy 30 cm átmérőjű, 40 cm magas tárgy elkészítése 5-6 órát igényel, egy kisebb mécsestartó 1 órát.

Én macskának való kosarat szeretnék!

Azt ne kérj, mert szétkaparná a cica! (nevet) Kértek már tőlem, de mindig el szoktam mondani, hogy mi az alapanyag legfőbb tulajdonsága, mit bír ki. A káka és a gyékény nem macskaellenálló növények.

2023-ban is virágkorát éli a naturális stílus a lakberendezésben, egyre többen keresik a természetes anyagokból készült portékákat is. Mintha kezdenénk távolodni az elmúlt évtizedekben jellemző szürkés, hideg, kőközpontú trendektől.

Igen, ugyanakkor a külföldről – Baliról, Marokkóból – behozott, organikus alapanyagokból készült termékeknek még mindig nagyobb a presztízsük, akkor is, ha azok minőségileg silányabbak. Van, hogy ezek a termékek az árukat tekintve boltonként is eltérnek: vagy pár száz forintért kaphatók, vagy csillagászati az áruk. A magyar fonott termékek sajnos alulárazottak a befektetett munkához képest.

Előfordult már, hogy valaki bonyolult, túlságosan extrém terméket akart rendelni tőled?

Tavaly egy L-alakú, spirálos kosarat kértek tőlem, nagyon pontosan megadott méretekkel. Megkínlódtam vele, de, amikor láttam a vevő arcán az elégedettséget és a mosolyt, az mindenért kárpótolt. Vannak, akik kifejezetten a bútoraikhoz passzoló tárgyakat kérnek tőlem, nemrégiben pedig egy hagyományőrző egyesület kért fel 13. századi stílusú gyékénykalapok készítésére. Minta alapján kellett dolgoznom, műanyag kaspót használtam kaptafaként. Izgalmas szakmai kaland volt!