MESKA Blog

Kiderült: Joshi Bharat több kézműves mesterséghez is ért!

2023.07.20.

Attól, hogy televízióban szerepelek, és ezáltal felismernek az utcán, semmivel sem vagyok több, értékesebb vagy értéktelenebb ember, mint az az ötvösmester, aki a műhelyében alkot valami fantasztikusat” – vallja Joshi Bharat, akiről talán kevesen tudják, hogy míg bábszínészként dolgozott, rendhagyó kézműves kihívásokkal is szembesülnie kellett.

Indiában melyek a legfőbb kézműves tevékenységek?

A kézművesség univerzális: az agyagozásra, az ékszerkészítésre, a szövésre mindenütt a világon szükség van. Régen India angol gyarmat volt. A házi fonás-szövés újjáélesztését az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, Mahatma Gandhi szorgalmazta. Arra buzdította az indiai embereket, hogy ne importáljanak angol textilt, hanem maguk készítsék el azokat.

Önt tanította valaki szőni?

Nálunk nem volt ennek családi hagyománya, de tanultam szőni. Bábszínészként pedig megtanultam faragni, festeni, varrni is.

Joshi Bharat bábszínészként

A spiritualitás fontos szerepet játszik az életében, egy időben aktívan foglalkozott sorselemzéssel is. Bizonyára sok meditációhoz kapcsolódó tárgy, spirituális szimbólum lelhető fel az otthonában.

Természetesen vannak füstölőim, gyertyáim, mandaláim, de úgy gondolom, hogy a hit és a spiritualitás nem tárgyfüggőek, hanem lelkiállapotról szólnak. Hogy milyen erős a hitünk, az nem függ attól, milyen mantrákat mondunk, füstölőket égetünk vagy mandalákat nézünk. Ha az emberben nincs meg a tisztaság, a belső béke, akkor bármilyen tárggyal veszi is körül magát, semmiféle értelmet és kapaszkodót nem fog adni az életének.

De az igaz, hogy ezek a tárgyak – például az állati szimbólumok vagy a mandalák – pozitívan hatnak a lelkiállapotunkra és erőt adhatnak?

Minden tárgy hordoz energiát, ily módon egy mandala is segíthet abban, hogy elszakadjunk a stressztől, de azért erre nekünk magunknak is törekedni kell. Az Om vagy Aum egy spirituális hindu szimbólum, a hindu imák első szótagja. Szent hang, amelyet az egész univerzum hangjaként ismernek, és a meditációban használnak.

A hindu mitológiában több százezer istenség van, mindegyiknek megvan a maga kedvenc állata ezért Indiában majdnem minden állat szent, nem csak a tehén. Ganésa nagyon kedvelte a patkányokat, vannak is olyan templomok Indiában, ahol szabadon futkoshatnak, nem bántják őket, sőt, tejet, vizet készítenek ki nekik. A majom is szent, hiszen a Ramayana szerint Ráma isten a majmok segítségével győzte le Srí Lanka királyát. Shívának a bika, Brahmának a teknősbéka a kedvence, és még hosszan lehetne sorolni.

Akkor egy hindu hívő egyáltalán nem fogyaszt húst?

Nem. Én vegetáriánus vagyok, immár 68 éve, soha életemben nem ettem még húst. Szörnyű érzés számomra megérinteni egy halott állat húsát, mert én egy csirkébe is belelátom, ahogyan ipari módon kivégezték. Mélyen hiszek abban, hogy az állatok semmivel sem alacsonyabb rendűek az embernél.

Annyira kiegyensúlyozottnak látom, hogy felteszem, bármilyen akadály jön az életében, azt rendszerint sztoikus nyugalommal fogadja. Hogyan tudja megtartani ezt az egyensúlyt és a belső harmóniát egy olyan rohanó, stresszes városban, mint Budapest?

Egy dzsungel közepén, ahol nyugalom van, nem kihívás nyugodtnak, békésnek lenni, habár ma már sokan attól is idegesek lesznek, ha nincs Wi-Fi egy ilyen helyen. Ha valaki képes megőrizni a higgadtságát és a belső harmóniáját a modern városokban, például Budapesten, New Yorkban vagy Bombayben, akkor már a szellemi fejlődés komolyabb szintjén áll. Minél önállóbb az ember szellemileg, annál nagyobb a szabad akarata, és maga hozhatja meg sorsdöntéseit. Ami engem illet,igyekszem befelé figyelni, és néha kívülállóként is ránézni egy adott helyzetre. Ha valaki gyorsan megy, nem indexel, ha tömeg van a metrón, azon én képtelen vagyok felhúzni magam.

Van, aki az eleve elrendelésben hisz, s vannak, akik abban, hogy a sorsunk alakulása 90 százalékban tőlünk függ. Ön milyen állásponton van?

Egyiken sem. Buddha mondta, hogy szabad ember vagy, csak az egód a börtönöd. Vagyis, mint említettem, minél fejlettebb szinten vagyunk spirituálisan, annál nagyobb szabadságot tapasztalhatunk. Persze minden ember sorsának van egy látható iránya. Van, amit meg kell tapasztalnunk, vannak dolgok, amiknek meg kell történniük velünk.

Úgy tudom, nagyon szereti a növényeket, olyannyira, hogy van is otthon egy kis balkonkertje.

Valóban termesztek sok mindent, többek között zöld koriandert, oregánót, mentát, citromfüvet. Fontos számomra a természet tisztelete és a környezettudatosság is: vegyszermentes tisztítószerekkel mosogatok, hogy csökkentsem a káros anyagok kibocsátását, figyelek arra, hogy ne pazaroljam feleslegesen a vizet, és igyekszem a szeméttermelést minimalizálni, amennyire csak lehetséges.

Nemesi kasztból származik, felmenői papi hivatást végeztek, emellett járatosak voltak a filozófiában, a horoszkópkészítésben, a sorselemzésben is. Egy időben ön is hivatásszerűen foglalkozott sorselemzéssel. Saját magának készített már elemzést?

Nem, és nem is szabad. A tanítványaim azonban még 2008-ban a számmisztika segítségével kiszámolták, hogy ez az év rendkívüli jelentőségű lesz számomra, nagy változások jönnek az életemben. Kíváncsian várom!

Fotó: Smagpictures.com / TV2 / press.tv2.hu