MESKA Blog

A vérvétel is jobb pingvinmintás tunikában

2023.07.24.

Munka közben igenis viselhetünk szupercuki mintájú, vidám darabokat! – vallja Ecseri Renáta, a Mincsifashion kreatív alkotója-alapítója, aki bár közgazdász végzettséggel rendelkezik, napjait mégsem tudná elképzelni varrógép, színes anyagok és szerethető minták nélkül. Családi vállalkozása széles választékban kínál stílusos és kényelmes egészségügyi és szépségipari munkaruhákat, babás kiegészítőket, lányka ruhákat, egyedi oviszsákokat.

Mit jelent számodra a varrás, és kitől tanultad meg az alapokat?

Sokan azt gondolják, hogy a varrás egy öreges tevékenység, amit kis szobákban végeznek otthonkát viselő szemüveges nénik. De valójában messze nem erről van szó. A varrás, az anyagok tapintása, kiválasztása, a mintákkal való párosítás az önkifejezés része. Számomra egy olyan tevékenység, amely pihentet és megnyugtat.

Nagyon sok mindent megtanultam anyukámtól, aki maga is kiváló varrónő. Gyerekként sokszor figyeltem, ahogy a varrógéppel dolgozik, és varázslatosnak tűnt, ahogyan egy darab anyag csodálatos ruhává alakul a kezei alatt. Természetesen később az internet is nagy segítségemre volt, rengeteg varrásról és technikáról szóló online útmutatót néztem végig, aztán szép lassan kialakult a saját ízlésvilágom, végül beszálltam a családi vállalkozásba, a Mincsifashion-be. 

 

Miért választottátok épp az egészségügyi, óvónői és kozmetikai munkaruhákat fókuszterületeteknek?

Anyukámék éveken keresztül foglalkoztak ezekkel a termékekkel – én ebbe a világba csöppentem bele. A Mincsifashion az én „találmányom”, ami a családi varrodából nőtte ki magát ki. Hiszem, hogy az öltözködésünkkel akár a saját, akár a körülöttünk lévők napját is feldobhatjuk egy kicsit, és munka közben igenis lehetünk csinosak, viselhetünk akár szupercuki mintájú – például kutyusos, virágos, pingvines, gyümölcsmintás – darabokat. Amikor tunikákat és hozzáillő nadrágokat tervezünk, fontos szempont a kényelem és a stílus. Anyagválasztásunk során nagy hangsúlyt fektetünk a tartósságra. A munkaruháink breeze és „light” kevertszálas vászonból készülnek, jól szellőznek, így ideálisak a munkakörülményekhez. Bővelkedünk színekben és mintákban, így mindenki megtalálhatja a személyiségéhez és ízléséhez legjobban illő darabot. Az én vesszőparipám, hogy a színek harmonizáljanak a mintákkal.

Idővel gyermekeknek való ruhák – leggingsek, shortok, oviszsákok – is helyet kaptak a termékpalettán.

Ezeket én hoztam be a Mincsifashion „életébe”. A családi és az ismeretségi körünkben mutatkozott először igény rájuk; rengeteg aranyos mintával ellátott anyagom volt, amelyekből különleges darabokat készítettem, és mindenkinek tetszettek. A gyerekruházat piacán a nagyobb vállalatokkal versenybe szállni nem könnyű, nem is volt célom. A Meskán a shortok és leggings-ek nagyon keresettek, de különösen nagy az igény az oviszsákokra, hiszen például augusztusban, az óvoda- és iskolakezdés előtt sok szülő keres ilyen táskákat.

Közgazdász végzettséged van, adódik tehát a kérdés: hogyhogy nem a szakmában helyezkedtél el?

Sosem motivált, hogy egy irodában üljek és számokkal foglalkozzak egész nap. Kipróbáltam a hagyományos irodai munkát, de hamar rájöttem, hogy nem passzol hozzám. Az, hogy a saját két kezemmel alkothatok valamit, s ezzel még másoknak is örömöt okozhatok, sokkal izgalmasabb. Egyébként nálunk az alsó szinten a szabászat és varroda található, a felső szinten alakítottam ki az irodámat, ahol a marketing mellett a termékek fotózását és csomagolását is én végzem.

Mi inspirál egy tunika, egy lánykaruha, vagy egy ovis ágynemű készítése során?

Az alkotói szabadság, amit a varrás nyújt, mindig is inspirált. Imádom a tervezési és anyagválasztási folyamatot. Az inspirációt a mindennapi életből, egy-egy mintából, és a vásárlók, valamint az ismerőseim ötleteiből merítem. Előszeretettel ötvözöm a klasszikus és modern stíluselemeket, a praktikust az esztétikussal. 2022-től ráadásul névhímzéssel is kérhetők a termékeink!

Szoktál vásárolni is a Meskán?

Igen, természetesen! A Meska fantasztikus platform arra, hogy felfedezzek új, izgalmas alkotásokat, alkotókat. Egyébként is nagy rajongója vagyok a matyó mintának, és egyszer biztosan szeretnék készíteni valami ilyesmit. Gyakran nézelődöm az amigurumik között is, és szívesen vásárolok ajándékot a szeretteimnek, a barátaimnak.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének elkezdeni varrni, vagy esetleg csatlakozni a Meska-közösséghez?

Azt, hogy bátran mutassák meg az alkotásaikat, legyenek kreatívak, nyitottak a fejlődésre, és találjanak rá a saját stílusukra! A varrás egy folyamatos tanulási folyamat, az ember pedig a tapasztalatok révén fejlődik. A Meska-közösség rendkívül inspiráló, és, mint említettem, remek lehetőség a szakmai kapcsolatok kiépítéséhez.