MESKA Blog

Mi a közös a Balatonban és Csepelben?

2023.07.17.

„A Meska a mi alkotói birodalmunk, ahol megoszthatjuk egyedi termékeinket, és megtalálhatjuk azokat az embereket, akik értékelik a különleges darabokat” – mondja Farkas Benjamin a farkasbenj kézműves bolt tulajdonosa, akinek vászonképei és táskai friss színekkel és formákkal, a retró hangulat és a modern stílus kifinomultságával kápráztatják el a szemlélődőt. Boltjában a lokálpatrióták, valamint a kutya-cicarajongók is megtalálhatják a szívüknek kedves darabokat.

Ha tíz termék közül kellene megmondanom, melyik a tiéd, rögtön rá tudnék bökni. Hogyan alakult ki az egyedi alkotói stílusod?

Már gyermekkoromban is érdekelt a rajzolás, de nem mentem ilyen szakirányba, hanem mindent inkább autodidakta módon sajátítottam el. Először a rajzolással kezdtem, majd áttértem a festészetre, és végül a digitális rajzolás felé fordultam. Mindig azt a képességet erősítettem, amire épp szükségem volt, de az egyedi alkotói stílusom, a retró-modern ötvözet csak később alakult ki.

A kutyás-cicás sorozatod, illetve a Budapestet és a Balatont bemutató kollekciód digitális tableten készülnek. Mesélj nekünk egy kicsit az alkotói folyamatról, hogy jobban belelássunk a te különleges világodba!

Évekkel ezelőtt Balatoni települések kézműves vásárain vettem részt, és az itteni hangulat, valamint színek nagyon megragadtak. Éppen ezért köszönnek vissza a zöldes árnyalatok a vászonképeimen. Először a fejemben megszületnek a grafikák, aztán leülök a számítógép elé, s vektorgrafikusan elkészítem az alaprajzot. Pontokból, görbékből állnak össze a vázlat, a grafika alapformái. A vektorgrafikus programot azért szeretem, mert akármilyen nagyítást alkalmazok a képen, az sosem lesz pixeles, még akkor sem, ha egy két kilométeres vászonra nyomtathatnám. A következő lépésben digitálisan színezem ki a grafikát, majd képként exportálom, végül tableten folytatom a munkát digitális ceruzával. A kutyusokat és cicákat szintén vektorgrafikusan tervezem meg, de ez az alkotói folyamat kevésbé komplex, mint az előbb említett.

Van is kutyusod, aki inspirál?

A kutyák mindig is fontos szerepet játszottak az életemben. Édesanyám régebben rendszeresen mentett kóbor kutyusokat, volt, hogy 8-10 is vendégeskedett nálunk. A barátnőm, Lilla a macskákért rajong. A vásárlók nagyon szeretik az állatos-idézetes vászontáskákat és képeinket.

Több egyedi Csepel témájú póló is megtalálható kínálatodban. Van esetleg személyes kötődésed ehhez a kerülethez?

Immár két éve élek Csepelen a párommal, aki nem mellesleg a vállalkozásunk háttérfeladatait, pontosabban annak oroszlánrészét végzi. Már akkor is készítettem grafikákat erről a településről, amikor Szigetszentmiklóson éltem, mert gyakran utaztam át a XXI. kerületen, és valahogy megragadott a csepeli HÉV-állomás hangulata. A kerület esszenciáját, színeit és formáit igyekeztem átültetni a vászonra és a textíliákra. A Csepel grafikájú és feliratú pólók töretlen népszerűségnek örvendenek a meskás vásárlók körében. A kerületben – a helyiek mellett –már a csepeli polgármesternek is van tőlünk pólója.

Én személy szerint nagyon várom, hogy legyenek Újpest-pólók – hosszú ideig éltem ott, még meccsekre is jártam ki.

Jó hírem van a számodra! A következő 1-2 évben „ráállok” a többi kerületre, mert szeretnék kedvezni a többi lokálpatriótának is. Először Kőbányát és annak szomszédos kerületeit, életérzését szeretném megörökíteni, majd fokozatosan haladok tovább…

Remek! Egyébként hogyan határoznád meg az alkotói stílusodat?

Alkotásaimban a retró és a modern hangulat keveredik friss színekkel és formákkal párosítva, így a vászonképek akár egy modern, minimalista stílusú lakás falán is remekül mutatnak. A retró most virágkorát éli, a fiatalok is rákaptak az ízére.

Végezetül, kérlek, áruld el, hogyan találtál rá a Meskára, és milyen potenciált láttál benne!

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem körülnézni az interneten, mert szerettem volna értékesíteni a termékeimet. Ekkor találtam rá. Az online felület hasonlóan működik, mint a közösségi média platformok – felépítheted a saját kis birodalmadat, követőket szerezhetsz, kialakíthatod a boltod arculatát. Először felderítettem, hogy milyen termékek iránt érdeklődnek a Meska felhasználói, s hogy miből van hiány. Ahogy egyre több követőm lett és bővült a termékpalettám, egyre több alkotást tudtam eladni. A célunk, hogy minél többen találkozzanak a termékeinkkel, megismerjék a mi kis kreatív univerzumunkat. Továbbra is azon fáradozunk, hogy egyedi és hasznos termékeinkkel életérzést közvetítsünk, mosolyt csaljunk a vásárlók arcára.