MESKA Blog

Hozz létre szuperlátványos pszichedelikus alkotást!

2023. 08. 15.

Nem, nem drogok által inspirált kézművességről mesélünk most. Ezúttal a színtiszta pszichedelikus alkotói folyamatnak járunk utána, mely tulajdonképpen a színek és a formák végtelenített játéka, egy izgalmas „tudatos tudatalatti” kalandozás az aszimmetrikus formák, a vibráló színek, az optikai illúziók, na és persze a Meska világában.

Milyen a pszichedelikus művészet?

Amikor egy kreatív kézműves alkotói folyamat során valami pszichedelikusat kívánunk létrehozni, valójában arra vágyunk, hogy összehangoljuk az elmét és a szívet. Alkotóét és befogadóét (vásárlóét) egyaránt.

A pszichedelikus művészet olyan alkotásokra vonatkozik, amelyek például álmokból, látomásokból, meditációból, tudatmódosítók általi élményekből inspirálódnak – cikkünkben utóbbira nem térünk ki. Pszichedelikus lehet egy ruha, egy plakát, egy könyvillusztráció, egy zene vagy egy kifestett autó is. Az alkotók gyakran arra törekednek, hogy ezek a kézműves alkotások ne csak szépek legyenek, hanem összekapcsolják a tudat és a kreativitás világát, teret engedjenek a befogadói figyelem különböző szintjeinek. A kézműves pszichedelikus művészetek között megtaláljuk többek között a mandalakészítést, a textilművészetet (fali kárpitok, táskák, párnahuzatok), az üvegfestést vagy a kollázs technikát, de még hosszasan lehetne folytatni a sort.

Érzékcsalódás és tudatalatti vásznon, üvegen, ékszeren, pólón

A vibráló és élénk színekben (például neonrózsaszín, villanó narancssárga, mélykék, a lila) pompázó alkotások energiával és vitalitással töltik fel a befogadót. Az elragadó minták és formák egyedülálló vizuális élményt nyújtanak, és különlegessé teszik például egy póló vagy ékszer viselőjét, egy mandala tulajdonosát. A pszichedelikus alkotásokban gyakran láthatók szimmetrikus és aszimmetrikus geometrikus minták, például spirálok, körgyűrűk, háromszögek és négyzetek, különféle növénymotívumok és állatfigurák, kavargó, elfolyó, kaleidoszkópszerű motívumok, izgatott kontrasztok. Tartalmaznak optikai illúziókat, amelyek vizuális megtévesztéseket eredményeznek: mélységérzetet vagy mozgásérzetet keltnek. Az erős színkontrasztok segíthetnek kiemelni az egyes elemeket és fokozzák a vizuális hatást.

Hogyan meditáld magad kreatívra?

A meditáció kiváló eszköz lehet a pszichedelikus alkotás és kreativitás felszínre hozásához. A meditáció segítségével az elme lenyugszik, és lehetőséged nyílik elmélyedni a belső érzéseidben és gondolataidban. Íme, néhány lépés, amelyek segíthetnek a pszichedelikus alkotás és kreativitás előhívásában a meditáció által.

Készülj elő: Találj egy csendes és kényelmes helyet, ahol zavartalanul meditálhatsz. Ülj le vagy feküdj le kényelmes testhelyzetben.

Légzés: Kezdd azzal, hogy néhány mély és lassú légzést veszel. Koncentrálj a lélegzésedre, és hagyd, hogy a tested és az elméd ellazuljon.

Szándék meghatározása: Képzeld el, hogy a meditáció célja a pszichedelikus alkotás és kreativitás felszabadítása. Vizualizáld, hogy a meditáció során elmerülsz egy kreatív térben, ahol szabadon kifejezheted gondolataidat és érzéseidet.

Vizualizáció és asszociáció: Engedd, hogy az elme szabadon kalandozzon. Vizualizálj színeket, formákat, mintákat vagy akár képeket, amelyek megjelennek az elmédben. Engedd, hogy az asszociációk szabadon megjelenjenek, és ne korlátozd magad semmilyen szabályra vagy elvárásra.

Érzékek aktiválása: Vizualizáld vagy képzeld el, ahogy érzékszerveid (látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás) felerősödnek. Képzeld el, hogy megérinted a textúrákat, hallod a hangokat vagy szinte megízleled a színeket.

Hangok és zene: Válassz olyan zenét vagy hangokat, amelyek segítenek elmerülni a pszichedelikus állapotban. Lehetnek relaxációs zenék, pszichedelikus hangok vagy bármi, ami inspiráló hatással van rád.

Intuíció és cselekvés: Ahogy meditálsz és vizualizálsz, figyelj oda az intuícióidra. Engedd, hogy az intuíció vezessen, és ha érzed, hogy valamilyen alkotói cselekvést kell tenned (rajzolás, festés, írás, zenei játék stb.), hagyd, hogy szabadon áramoljon.

Korlátok nélküli kifejezés: Ameddig meditálsz, próbáld elengedni a megítélő gondolataidat és a korlátozó ötleteidet. Hagyd, hogy az alkotói folyamat szabadon kibontakozzon, és ne félj a szokatlan vagy absztrakt ötletektől.

Részletek rögzítése: Amikor befejezed a meditációt, jegyezd fel azokat az ötleteket, képeket vagy gondolatokat, amelyek előbukkantak. Ezek a vizualizációk és érzések később segíthetnek az alkotói folyamat során. A meditációt rendszeresen gyakorolva megerősítheted az alkotói folyamat és kreativitás kapcsolatát. Minél inkább ráhangolódsz a belső érzéseidre és gondolataidra, annál mélyebb és gazdagabb alkotói élményeket tapasztalhatsz.

Ha van kedved, hallgasd meg ezt a kellemes, örökzöld pszichedelikus zenét is!