MESKA Blog

Az Aledi babái meglepő hatással vannak a lélekre

2023.08.21.

Az erdélyi gyökerekkel rendelkező, eredetileg faipari mérnök végzettségű András Adél sokféle kézműves tevékenységet kipróbált már: mesét írt és illusztrált, festett, ékszert készített, a varrás azonban mindvégig megmaradt. Több mint tizenhárom éve foglalkozik babakészítéssel, ami idővel vállalkozássá, az Aledivé nőtte ki magát. Waldorf jellegű babái, cuki nyuszijai, angyalkái, macikái hosszas tervezés után elkészített, zsűrizett alkotások, mi több, játékok, használati tárgyak, társak. Egyedi, saját egyéniséggel bíró, mosolygós figurák, melyekért gyermekek és felnőttek egyaránt rajonganak a Meskán.

Emlékszel még, hogy mi volt a reakciója az első babád tulajdonosának?

Mivel nem személyesen adtam át a babát, hanem postáztam, az első reakcióról nem tudok beszámolni, de arra tisztán emlékszem, hogy egyik nap délután feltettem a baba fotóját a Meskára, másnap reggel meg is vették. A hölgytől, aki megvásárolta, írásos visszajelzést kaptam, nagyon tetszett neki. Évekkel később is emlékezett rá, bejelölt Facebookon, és máig virtuális kapcsolatban állunk.

Hogyan született meg az Aledi?

Mindig is bennem volt, gyerekkorom óta varrok babákat. Néhány évig dolgoztam bútorstúdióban, majd GYES után olyan részmunkaidős állást kerestem, ami mellett hódolhattam a hobbimnak. Még a közösségi média megjelenése előtt csatlakoztam egy babavarró fórumhoz. Itt hallottam először a Meskáról. Kíváncsiságból feltöltöttem néhány terméket, ezek sikerén felbuzdulva kezdtem el nemcsak hobbiként tekinteni a babavarrásra. Évekig párhuzamosan működött az alkotás és a másik munkahely, majd hét éve megszületett a döntés: csak a babák maradnak.

Babáidat a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Hagyományok Háza zsűrizte. Csakhogy nem csak egyszerű babák találhatók a boltodban, hanem Waldorf babák is. Beavatnál, mi ezeknek a különlegessége?

Waldorf jellegű babáknak nevezem ezeket a babáimat, mert a klasszikus, terápiás céllal készült Waldorf baba a Waldorf pedagógia része, ezért csak jelzésértékű, érzelemmentes az arca. Én viszont szeretem, ha egy baba vidám, és jókedvre deríti gazdáját, sőt, erősen hiszek abban, hogy lelke is van.

Elsősorban természetes alapanyagokat használok: a test, a ruha tiszta pamut, a Waldorf babák gyapjúval vannak töltve. Változatos technikával készülnek a babáim, vannak köztük egyszerűbb rongybabák is, de a Waldorf jellegű babák teszik leginkább lehetővé számomra, hogy igazán szép, részletgazdag, frizurázható, öltöztethető alkotásokat varrjak. Ezek a babák nyerik el leginkább a gyerekek tetszését is, hosszú évekig mellettük maradnak.

Ezek a babák kortól függetlenül mindenkit elvarázsolnak. Nálatok otthon mennyi található?

Felnőtt fiam és lányom van, már akkor is nagyobbak voltak, mikor elkezdtem babákat varrni, ezért nem sok, úgy 4-5 darab volt nekik. Saját részre nem tartok meg babát, jobban szeretem, ha napi használatban vannak, hiszen nem díszek, hanem játékok.

Volt már, hogy vevői kérés miatt kilépni kényszerültél a komfortzónádból?

Hogyne! Ezekből az alkalmakból születnek a legkülönlegesebb babák: menyasszony- vőlegény vagy épp ballagó baba, orvos, szakács, balerina, pilóta, úszóedző, birkózó. Hálás vagyok, hogy a vásárlók bíznak a kreativitásomban, számukra is fontos, hogy a végeredmény aledis legyen.

Mi szokott lenni a munkafázis első pillére? Lerajzolod a figurát?

Spontán alkotó vagyok, a hangulatom dönti el milyen lesz a következő figura, nem szoktam papíron tervezni, rajzolni. Ha van egy elképzelésem, ahhoz válogatok alapanyagokat, de ha csak úgy betérek egy méteráruboltba, az anyag maga dönti el mivé alakul a kezeim között. Egy kézműves alkotás lényege abban is rejlik, hogy egyedi és megismételhetetlen. Épp ezért, hacsak a megrendelő nem kéri, nem készítek egyforma babákat. Mivel nagyon sok az olyan fázis, ami csak kézimunkával készül, lehetetlen is két teljesen egyforma babát varrni.

Babavarró tanfolyamokat is szervezel, amikre a Meskán lehet jelentkezni.

Kis létszámú kézműves foglalkozások ezek, kellemes „fonó” hangulatban, ahol együtt éljük át az alkotás, a semmiből teremtés csodás folyamatát. Tíz éve keresett meg egy hölgy, hogy nem tanítanám-e meg Waldorf babát készíteni. Eleinte vonakodtam, aztán mégis ráálltam a dologra. Meghirdettem az eseményt, és magam lepődtem meg a legjobban, amikor többen is jelentkeztek. Szeretem nézni az arcokat készítés közben, és nagyon jóleső érzés, amikor elkapja az alkotótársakat az a bizonyos flow. Nemcsak Waldorf baba, de maci, manó, állatka, tündér, karácsonyi angyal is készül a workshopok alkalmával. A sor pedig egyre bővül, hiszen minden évben születnek új figurák.