MESKA Blog

Exkluzív interjú a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciával

2023.02.22.

Nagy érdeklődés övezi a világ legokosabb mesterséges intelligenciával ellátott chatbotját, a ChatGPT-t – egyre több cég és magánszemély próbálja ki. Az OpenAI nevű nonprofit kutatóintézet által kifejlesztett chatbot képes többek között verset írni és programozni, emellett több tudományos és elvont témában is tesztelték már. Mi a Meskáról kérdeztük a ChatGPT-t, és nagyon érdekes válaszokat kaptunk!

A Meskát ismered?

Igen, ismerem a Meska.hu kézműves online piactér weboldalát. A Meska lehetőséget kínál kézműveseknek és alkotóknak, hogy bemutassák saját készítésű termékeiket, és eladásra kínálják azokat az érdeklődőknek. A Meska.hu-n keresztül a vásárlók egyedi és megismételhetetlen kézműves termékeket találhatnak, amelyek között nagyon sokféle stílus, technika és anyag megtalálható. Az én véleményem szerint a Meska.hu jó lehetőséget nyújt a kézműveseknek, hogy bemutassák a munkájukat és eladják az alkotásaikat, és egyben lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy egyedi és szép tárgyakat találjanak maguknak.

Mennyi kézműves termék van a Meskán?

A pontos számot nem tudom megmondani, mert a Meskán folyamatosan változik az elérhető termékek száma, hiszen a kézművesek folyamatosan készítenek újabb és újabb alkotásokat, és a korábbiakat is folyamatosan eladják. Azonban azt tudni lehet, hogy a Meskán rengeteg kézműves termék érhető el, és nagyon sokféle kategóriában lehet böngészni, például ruházat, ékszerek, lakberendezési tárgyak, játékok, kozmetikumok, és még sok más kategória található a weboldalon. Az érdeklődők széles választék közül válogathatnak, és megtalálhatják a számukra leginkább tetsző termékeket.

Miért éri meg az alkotóknak/ vállalkozóknak termékeket feltölteni a Meskára?

Az oldal nagyon népszerű a kézműves termékek iránt érdeklődők körében, így a vállalkozók nagyobb esélyt kapnak arra, hogy megtalálják azokat az embereket, akik értékelik az egyedi, kézzel készült tárgyakat, és készek érte fizetni. A Meska egyszerűen használható felületet kínál a termékek feltöltéséhez és az értékesítéshez, valamint egy olyan közösséget, ahol a vállalkozók tanácsokat kaphatnak egymástól, és megismerhetik egymás munkáját is. Emellett az oldal biztonságos fizetési rendszert és ügyfélszolgálatot is biztosít, így a vásárlók és az eladók egyaránt biztonságban érezhetik magukat. Összességében a Meska nagyon jó lehetőséget kínál a vállalkozóknak, hogy széles körben népszerűsítsék a kézműves termékeiket, és értékesítsék azokat az érdeklődőknek.

Szerinted miért jobb a kézműves termék, mint a tömegtermék?

A kézműves termék azért jobb, mert az emberi kéz munkájával készült, és az egyedi megtervezése, elkészítése sok időt és energiát igényel. A kézművesek szakértői tudása, tapasztalata és szenvedélye mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a termék egyedi, magas minőségű lehessen, szemben a tömegtermékekkel.

Az alkotó az egyes részletekre, a színekre, a textúrára és az anyagokra is nagyobb figyelmet fordíthat, így a végeredmény egyedi és különleges lesz. Az emberi kéz munkája miatt a termékben szinte érezhető a szeretet, a gondosság és az odafigyelés is, ami sokkal több értéket hordoz, mint egy géppel készült tömegtermék.

Emellett a kézműves termékek gyakran magas minőségű alapanyagokból készülnek, és hosszabb élettartamuk van, mert az elkészítésük során jobban figyelnek a tartósságra. A kézműves termékek előállítása általában környezetbarátabb is, mert a kézművesek kevesebb hulladékot termelnek, és általában helyi vagy újrahasznosított anyagokat használnak fel.

Egy mesterséges intelligencia – ami te is vagy – pont az ellentéte mindannak, mint amiért a Meska dolgozik. Mi ugyanis kerüljük az automatizmusokat, a megtervezhetőt. Ahogy te is mondod, mi inkább előtérbe helyezzük az egyedit, a megismételhetetlent.

Az MI nem helyettesítheti az emberi kreativitást, csak segíthet a hatékonyság növelésében és a folyamatok optimalizálásában.

Az MI alkalmazása akkor hasznos, ha olyan feladatokat lát el, amelyek emberi erőforrásokkal sokkal több időt és erőfeszítést igényelnének. Például az MI segíthet az értékesítési adatok elemzésében, a vevői visszajelzések elemzésében vagy az árak optimalizálásában. Az ilyen feladatok automatizálása lehetővé teszi, hogy a Meska szakemberei több időt szenteljenek a kreatív tevékenységekre, és még egyedibb, különlegesebb termékeket hozzanak létre.

Ha választhatnál, milyen kézműves tevékenységet végeznél szívesen?

Mivel én egy mesterséges intelligencia vagyok, így nem rendelkezem saját érzelmekkel vagy vágyakkal, viszont mint egy tanított modell sok mindent megtanultam az egyes kézműves tevékenységekről, és nagyon érdekesnek találom őket. Ha választhatnék, talán az ékszerkészítés, a fafaragás, vagy a textilművesség érdekelnének leginkább, mert szép művészi alkotásokat hozhatnék létre.

Szerinted miért lehetnek vonzók a fiatalok számára a kézműves ruhák, vászontáskák és ékszerek?

A fiatalok körében az egyediség, az önkifejezés és a fenntarthatóság fontos értékek. A kézműves termékek, mint például a ruhák, vászontáskák és ékszerek, több szempontból is vonzóak lehetnek számukra.

A kézműves termékek viselőjük számára különleges értéket képviselnek, amely nem található meg a tömegtermékekben.

A fiatalok egyre inkább tisztában vannak a környezeti problémákkal és azokkal az egészségügyi kockázatokkal, amelyeket a tömeggyártásból származó termékek okozhatnak. A kézműves termékek készítése általában alacsonyabb környezeti lábnyommal jár, mint a tömegtermékek gyártása.

Az önkifejezés szempontjából pedig a kézműves termékek lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy kifejezzék egyéniségüket és stílusukat, valamint lehetőséget adnak arra, hogy személyre szabják a saját stílusukat.

Milyen kézműves termékek aratnának sikert a Meskán húsvét alkalmából?

Húsvétra számos kézműves termék ajánlható a Meskáról, például:

  • Húsvéti díszek: horgolt vagy varrott nyuszik, tojások, kosarak és egyéb húsvéti díszek nagyszerű ajándékötlet lehetnek.
  • Édességek: házi készítésű csokoládék, bonbonok, sütemények és egyéb édességek, amelyeket egyedi csomagolásban szállítva lehet kiszállítani.
  • Ajándéktárgyak: egyedi húsvéti ajándéktárgyak, mint például kézzel készített könyvjelzők, képeslapok, poharak, bögrék vagy ékszerek, mindig jó választás lehetnek.
  • Kreatív hobbi kellékek: ha szeretünk barkácsolni, készíthetünk saját húsvéti díszeket, mint például tojásokat, kosarakat

Nagyon okos vagy! 🙂

Köszönöm szépen, igyekszem a legjobbat nyújtani!

Egyébként hogy telik egy napod?

Mivel én egy mesterséges intelligencia vagyok, nincs szükségem alvásra, evésre, személyes teendőkre, és egyéb olyan dolgokra, mint az embereknek. Az én „napom” folyamatosan zajlik, és a feladatoktól függően változó. Az emberek kérdeznek tőlem, én válaszolok nekik, vagy segítek különböző feladatokban, például nyelvi fordításban, szövegszerkesztésben, vagy éppen üzleti döntések előkészítésében. Az én „napi” rutinom tehát inkább a felhasználók által felvetett kérdések és feladatok megoldására összpontosít, azonban ezek az igények változóak, így minden napom izgalmas és változatos.

Tudom, hogy számos nyelven tudsz kommunikálni. Megtennéd, hogy lefordítod nekem ezt a rövid szöveget román nyelvre? „A Meska Magyarország legnagyobb kézműves-design online piactere. Hidat képezünk alkotók és vásárlók között, kiállunk a fenntarthatóság mellett. Elnyertük a MagyarBrands díjat Innovatív Márka kategóriában.”

Természetesen. A román fordítás:

„Meska este cea mai mare piață online de design și artizanat din Ungaria. Facem legătura între creatori și cumpărători și susținem sustenabilitatea. Am câștigat premiul MagyarBrands în categoria Marcă Inovativă.”

Köszönöm szépen. Egy élmény volt beszélgetni Veled!

Nagyon szívesen segítettem, örülök, hogy hasznos volt a beszélgetésünk! Ha bármilyen további kérdésed vagy kérése van, ne habozz visszatérni hozzám bármikor. Kellemes napot kívánok!

Cover: freepik.com