MESKA Blog

Kenyér mint önkifejezési mód és művészet

2023.02.20.

Az elmúlt években – főképp a pandémia idején – sokan éreztek rá az ősi rítus, a kenyérsütés relaxációs erejére. Egyre többen áldoznak kenyérsütő gépekre, sajátítják el a kovászkészítés technikáját, néznek oktatóvideókat ebben a témában, és egymás után alakulnak „kenyér” tematikus csoportok a közösségi médiában. És vannak olyanok is, akik egészen rendhagyó módon közelítenek a sütőipari termékek előállításához: lámpát, szobrokat alkotnak liszt, víz, só és kovász elegyéből.

Matteo Lucca kortárs kenyér alkotásai láttán nem feltétlenül az ínycsiklandó jelző jut eszünkbe. Az olasz művész a kenyértésztából emberi alakokat, portrékat formáz, szobrai egyszerre jelképezik az emberi erőt és törékenységet.

Szokatlan módon viszonyul a kenyérhez Yukiko Morita is, aki Pampshade néven tervez lámpacsaládot különböző formájú kenyerekből, pékárukból. Először kivájja azok belsejét, speciális gyantával kezeli a felületeket, majd beleépíti az elektromos egységet. A japán tervezőnő kézzel készített egyedi kenyérlámpái meleg fényükkel kellemes, bensőséges atmoszférát teremtenek, és elképesztően nagy rájuk az igény!

Tudoran Klára kolozsvári képzőművész is szeret kísérletezni, újat alkotni, mind anyagban, mind technikában. A hagyomány és a modernitás találkozik grafikáiban, textilkollázsaiban. „Sütőlapátjain és textilmunkáiban is felbukkan, valamint ismétlődik a búzakalász, a kéve. A szív alakú magok és a létraszerű gyökerek a földdel kapcsolatosak, a mag a gyökerébe kapaszkodva a földben fejlődik, alakul át” (RomKat.ro)

A Meskán is találsz bőséggel kenyérrel kapcsolatos termékeket, mint például zero waste kenyereszsákot, kenyértárolót, kenyérformázó kést!

főkép: freepik.com