MESKA Blog

Zeller – a méltatlanul mellőzött zöldség!

2023.02.15.

A legtöbben egyáltalán nem szeretik a zellert. A húslevesen kívül nem is igen használják, és még abban is inkább csak ízesítésként. Pedig izgalmasabbnál-izgalmasabb receptekkel mennyei ételeket készíthetünk belőle! Olvasd el, hogyan!

Zeller ropogós

40dkg zeller

10dkg sárgarépa

3db tojás

1 ek liszt

2 gerezd zúzott fokhagyma

2 tk szezámmagbors

olaj a sütéshez

A zellert és a sárgarépát megtisztítjuk és késes aprítóval nagyon apróra vágjuk (reszelni is lehet). Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a fokhagymát, a lisztet, a szezámmagot, borsot és alaposan elkeverjük. Egy darabos, ragadós masszának kell lennie. Egy teflonserpenyőt olajjal vékonyan kikenünk, egy evőkanálnyi masszát teszünk bele és a kanál hátoldalával ellapogatjuk. Közepes lángon mindkét oldalát pirosra, ropogósra sütjük. Ne legyen túl nagy a lepény a serpenyőben, mert fordításkor eltörhet!

Egyszerű zellerkrémleves

0,5 dl olaj

1 zeller

1 hagyma

1 fehérrépa

1 sárgarépa

2 leveskocka

2 dl tejszín

kevés reszelt sajt a tálaláshoz

A zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és beledobjuk a leveskockákat. Miután megfőtt, botmixerrel turmixoljuk, ezután hozzáöntjük a tejszínt, és 2 percig forraljuk. Sajttal megszórva vagy pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Sajtos zellergolyók 

1 közepes méretű zeller (kb. 330 g pucolva)

130 g reszelt mozzarella vagy trappista sajt 

1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható)

egy csipet só

ízlés szerint fokhagyma

A zellert megpucoljuk, kockázzuk és sós vízben puhára főzzük. A sajtot lereszeljük. Amikor megpuhult a zeller, adjuk hozzá a sajthoz még forrón, és egy burgonyanyomóval, vagy az aprítógép segítségével kezdjük el összedolgozni – ne pépesítsük, csak épphogy dolgozzuk össze! Ezután ízlés szerint sózzuk és fokhagymázzuk. Ha túl hígra sikerül, adjunk hozzá egy evőkanál útifű maghéjat, és tegyük félre 10 percre. Formázzunk vizes kézzel golyókat belőle, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 220 fokos sütőben 25 percig süssük, majd az utolsó 5 percben grillezzük, hogy megpiruljon a teteje!

Jó étvágyat!