MESKA Blog

5 melengető illat hűvös téli estékre

2023.02.15.

Téli illatokkal kapcsolatos összeállításunkban a kézműves illatgyertyák és kézműves füstölők használatához szeretnénk megteremteni a hangulatot, s röviden bemutatjuk, amit az illatokról tudni érdemes.

Az illatok közérzetjavító hatásukkal átsegíthetnek bennünket a nehéz időszakokon, megfelelőek a hűvös téli estékhez és jó szolgálatot tehetnek azokban az életszakaszainkban, ahol segítségre van szükségünk. Füstölőket és illatgyertyákat a hideg hónapokban általában többször használjuk, mert ilyenkor korábban sötétedik és vágyunk az otthon melegére. Amikor kevesebb alkalommal és kevesebb ideig ér bennünket a napfény, az hatással van a hangulatunkra is. 

Illatos narancs és szegfűszeg

A téli illatok közé tartozik a fahéj, a narancs és a szegfűszeg, a teafa és a citrom. A fahéjnak és a szegfűszegnek melegítő hatása van, a teafa és a citrom pedig fertőtlenítő hatással rendelkeznek. 

A mézeskalács fűszerkeverékben is megtalálható a melengető fahéj és szegfűszeg, ezekkel a könnyen elérhető fűszerekkel a reggeli kávénkat és kakaónkat is feldobhatjuk.

Az illatos narancsot és szegfűszeget téli és karácsonyi dekorációként is felhasználhatjuk. Egész narancsba szurkáljunk a szegfűszegből  különböző alakzatokat, feliratokat vagy mintákat. Csendes elfoglaltságnak és kreatív tevékenységnek is tökéletes. 

A nyugalom megteremtése füstölővel

Már az ősi civilizációk felismerték, hogy egyes növények leveleinek és ágainak elégetése különböző hatással lehet ránk. A keleti vallásokban a hindu és a buddhista istenségek oltárán füstölőket égetnek a rituális szertartások közben, de a katolikus egyház is használja a tömjént az istentiszteletek alkalmával. 

A különböző  füstölő illatok különleges lelkiállapotba emelhetnek bennünket, általuk könnyebben átélhetjük a lelki béke és a nyugalom állapotát. Ezek a különleges alkalmak kiemelnek bennünket a hétköznapokból.

Füstölőt meditációhoz is használhatunk. A meditáció egyik fontos része, hogy elengedjük a gondolatokat, így a jelenbe kerülhetünk ahol megérezhetjük, hogy valami nagyobb dolognak a részei vagyunk. Azért is fontos ez, mert a jelenben ránézhetünk arra, hogy mi az, ami örömmel és boldogsággal tölt el bennünket, és mik azok a dolgok az életünkben, amelyekért hálásak lehetünk. 

Lassítsunk és érkezzünk meg a jelenbe!

Létezik egy mozgalom, a SLOW, amely azt tűzte ki célul, hogy segít az embereknek a rohanó és gyorsan változó világban lelassítani. Az illatok és az illatokkal kapcsolatos szertartások segítenek megállni, lassítani, a hűvös téli esték tökéletesek ennek a gyakorlására. 

A tudatos jelenlét lényege az, hogy egyszerre egy dologgal foglalkozzunk és csak erre figyeljünk, így könnyebben a jelenben maradunk. Az alatt az idő alatt, ameddig meggyújtunk egy füstölőt, egy illatgyertyát vagy egy mécsest, felteszünk vizet a teának, gyakorolhatjuk, hogy arra az egy dologra figyelünk, amit éppen csinálunk. Így lelassítunk és megérkezünk a jelenbe.

A lelkünket melengető illatok 

Illóolajokat a legjelentősebb ókori civilizációkban is használtak a test, a lélek  és a szellem táplálására. A karácsonyi illatgyertyák közül azokat ajánljuk jó szívvel, amelyek különféle aromás növényekből kinyert természetes illóolajok felhasználásával készülnek. A természetes aromás növényekkel illatosított gyertyák a nap fényével és melegével állnak kapcsolatban, a talajjal és a vízzel, azaz magával a természettel és az élettel. 

A különleges karácsonyi illatgyertyákat nem csak karácsonyra ajánljuk. A késő őszi, hűvösebb időszakban és a karácsony utáni hideg téli estéken is megfelelőek vagy egyszerűen csak ha azt érezzük, hogy a lelkünk melegségre vágyik. Amikor természetes illatgyertyát, kézműves füstölőt választasz, a természet közelségét is választod. Az egyedi füstölő tartók lakásunk különleges díszei is egyben.

Az illatok az otthon melegét adják, a biztonságot, a meghittséget. Megteremthetjük önmagunknak a béke és a nyugalom szigetét fűszerekkel, füstölőkkel, különböző illatú illatgyertyákkal és hozzá egy csésze forró teával. Ezeket családunkkal és barátainkkal is megoszthatjuk. A hűvös téli estéken ezért érdemes füstölőkkel és természetes alapú illatgyertyákkal körülvenni magunkat. Az illatok jó hatással vannak ránk és a körülöttünk élőkre is.