MESKA Blog

Növények a cipőben

2023.02.14.

Nehogy kidobd! Legalábbis a használhatatlanná vált, elnyűtt, szakadt, divatjamúlt cipőidet ne! Itt az ideje, hogy a bakancsok, a gumicsizmák és a tornacipők ne a kukában végezzék, hanem a kertben, vagy az erkélyeden. Azzal, hogy új funkciót adsz nekik, egyszerre lehetsz trendi és környezettudatos. Mutatjuk, hogyan csináld!

Vedd elő a szekrény mélyéről régi lila crocs papucsodat, klumpádat, lestrapált edzőcipődet, vagy azt a színes magassarkút, amit azóta nem vettél fel, hogy hólyagosra törte a lábad. Alakítsd át őket virágtartóvá, vagy miniatűr függőkosárrá!

Részletes útmutató újrahasznosításhoz

A cipőkbe természetesen nem fákat, bokrokat kell ültetni, hanem mutatós kikandikáló, leomló apróságokat, amelyek lassan fejlődnek, és eleve is apró termetűek, sekélyen gyökereznek.

A talpbetétet vedd ki a cipőből. Húzz a cipődbe kaptafát, állítsd talppal felfelé és fúrj a talpába néhány lyukat csavarhúzó segítségével. (Kemény talpú cipő esetén használj fúrót).

Ezek a lyukak lesznek a vízelvezető nyílások. (Ha már eleve lyukas a cipő, vagy jól átereszti a vizet, az a legnagyobb öröm, mert még lyukat sem kell vágni rá, hogy a felesleges víz kifolyjon). Ügyelj arra, hogy a lyukakból ne legyen túl sok, és ne legyenek túl közel egymáshoz. Ha kifűzöd a cipőt, már amelyiket lehet, nagyobb lesz a hely a növények gyökerének. Ha viszont befűzve marad, jobban megtartja a formáját.

A Nike Air Foamposite One egy japán művész által kelt új életre_Credit: Instagram @shoetree
 

Lapogass a cipőbe virágföldet úgy, hogy mindenhová jusson, és ne maradjon levegős rész. Legegyszerűbb, ha vakolókanalat használsz. Öntözd be szórófejes öntözőkannával, ültesd bele a palántát, szórj rá földet, nyomkodd le, öntözd meg újra, és már kész is vagy!

Ne hagyd ki a gumicsizmát sem!

Ha gumicsizmába ültetnél gyógynövényt, először tömd ki újságpapírral a talpát. Ha stabilizálni szeretnéd a csizmát, tedd tele kavicsokkal az orrát. Ezt követően jöhet az újságpapír, majd rá a virágföld. Feltétlenül fúrj lyukakat a talpába, hogy eső alkalmával nehogy megfulladjon a növény. Tartósabb felhasználásra ültess bőr- vagy gumicipőbe.

Színezd újra!

Ha fokozni akarod a hatást, fesd át a cipőket! Az akril festék bőr, műbőr, és textil cipők festésére egyaránt alkalmas. Ha először alkotsz DIY cipőt, figyelj arra, hogy egyszerre ne vastag, hanem inkább vékony rétegben vidd fel a felületre a festéket, és inkább fesd át többször. Bátran használhatsz különféle stencileket is, a művelet végén pedig kend be a lábbelit fedőlakkal!

A cipők metamorfózisa a Meskán is megtörténhet

Ha különleges elképzeléseid vannak lábbelik terén, vagy ha unod a színtelenséget, kérd meg meskás eladónkat, hogy frissítse fel kicsit a topánjaidat! (KezmuvesManocska boltja)
Egyszervolt kézműves boltjában vizes nemezeléssel készült ez a mamusz, a hóvirágok pedig tűnemezeléssel. A talpára kék színű valódi bőrt került, így kopásállóbb.

fotók: freepik, Meska