MESKA Blog

Újragondolt lemezek

Sting, The Rolling Stones, The Beatles, Dave Brubeck, Prince és még több százféle, főként zenei motívum közül választhat az, aki Dobó Ferenc egyedi – saját tervezésű – designjával szeretne újrahasznosított lemezekből készült órát ajándékba, vagy saját részre. Az LGT dobosa, Solti János is a polcán tudhat egyet az általa készített órák közül.

Megnéztem a Meskás oldaladat, lassan tíz éve vagy már fenn, ami  nem kis idő. Mikor kezdtél órák készítésébe? 

Szakmám szerint nyomdász-betűszedő, tipográfus, tervezőgrafikus vagyok. Nagyjából 10 éve jött az ötlet, hogy készítek egy órát születésnapi ajándék gyanánt. Elvittem a bulira és hatalmas sikere volt, olyannyira, hogy ott helyben rendeltek tőlem órákat a vendégek. Ekkor gondolkodtam el azon, hogy talán érdemes lenne ezzel komolyabban, rendszeresebben foglalkozni.

Az elsőket még kézzel készítetted?

Nem, ezek vektorgrafikus számítógépes anyagok, és lézerrel vágjuk ki. Már tíz éve is létezett lézeres vágógép, bár évekig másokkal csináltattam. Azóta persze lett saját gépem.

Tervezel más alapanyagot is használni a közeljövőben? 

Igen, szeretném a portfóliómat színesíteni, gazdagítani. Terveim szerint lesznek fából készült, gravírozott, vágott alkotások is, de mindent azért még nem árulnék el. Bármilyen újítás is jön, a bakelit marad!  

Egyedi vásárlói kéréseket is teljesítesz? Vagy csak azokból lehet válogatni, amik a Meskán a Fonografik boltban láthatók?

A Meskán egy saját kollekcióval vagyok jelen, de kéréseknek szívesen teszek eleget, akár fotó alapján… A címkék eredetiek, mert így tartom autentikusnak, habár az Ákos-lemezen egy külön általam tervezett címke látható. A vágott motívumok fotók alapján készülnek, pontosabban mondva átdolgozom őket vágható formára.

Nagyon bátor vállalás volt részedről, hogy koronavírust ábrázoló darabot is készítettél. 

Saját ötlet volt. Humorral kell hozzáállni. Muszáj humorral felfogni az életet, mert különben belehalunk mentálisan.

Ajándékba veszik az órákat a vevőid, vagy inkább saját magukat örvendeztetik meg velük?

Nincs pontos statisztikám, de úgy tudom, legalább hetven százalék ajándék.

Az alkotói folyamat mely fázisát tartod a legnagyobb kihívásnak? 

A kreatív részt, azaz a tervezést, mert órákig, de akár egy teljes napig is eltarthat, főleg, ha újat és egyedit kérnek. Ezek egyébként többe is kerülnek. Csak érdekességképpen: az LGT-mintájú órám Solti Jánoshoz, az LGT dobosához került, az R-Go-s pedig Szikora Róberthez. Van is fotó róla.  

Sosem tartottál attól, hogy valaki egyszer majd koppintja a grafikáidat? 

Történt már ilyen, a Harry Potter-grafikával. Ennek valahol örülök, ugyanakkor szomorú is vagyok miatta. Egyesek “olcsó” internetes Clip Art-ból dolgoznak, én azonban ilyesmit elvből nem engedek meg magamnak. Aki nálam vásárol, kizárólag általam tervezett, egyedi terméket kap.

Vannak személyes kedvenceid?

Mindegyik az én gyerekem, de talán a kis bogárhátút ábrázoló az egyik legnagyobb favoritom, mert volt ilyen autóm. Szintén nagyon kedvelem a Dave Brubecket, vagy a The Rolling Stonest ábrázoló alkotásokat, valamint a jazzel kapcsolatosakat.

Számomra egyébként nagyon fontosak a Meska oldalán kapott értékelések. Olyan is előfordult már, hogy felhívott  megrendelő és elmondta, mekkora örömet szerzett az ajándéknak szánt órával. Ezek mindig nagyon jólesnek, melengetik a szívemet, és kedvet adnak a további alkotáshoz.

Szerző: Pálinkás Márton

Egyedi bakelitórák, bakelitlemezből Fonografik Meska boltjában: