MESKA Blog

Tippjeink az új évre, egy tudatosabb életért

A pukkanó pezsgőspalackok mellett könnyű fogadkozni: ám amint beköszönt a másnap, és vele a nyűgös január első napjai, az új élet egyszeriben oly nehezen megvalósíthatónak tűnik. Most, hogy az ünnep elillant, érdemes felülvizsgálni újévi fogadalmainkat és helyette olyan célokat kitűzni, melyek könnyen betarthatóak, sikerélménnyel kecsegtetnek, és életminőségünket is javítják! Ehhez adunk most pár tippet.

Emlékek

Miért is ne dönthetnénk el már az év kezdetén, hogy 2021 emlékezetes lesz? Épp ezért készüljünk fel az emlékek megőrzésére és rendszeresítésére: készítsünk több fényképet, rendezzük őket albumokba, írjunk naplót, állítsunk össze időről-időre montázsokat emlékmorzsáinkból!

Tanulás

Valójában az egész életünk egy tanulási folyamat. Tanulni nemcsak tananyagot lehet, hanem viselkedésmintákat, módszereket, technikákat, modort, bölcsességet is. Tanítókkal és mesterekkel sem pusztán oktatási intézményekben találkozhatunk, a tudás forrásai pedig a legkülönfélébb helyeken buzognak fel. Döntsük el, hogy mivel szeretnénk ebben az évben szellemileg gazdagodni: a cél megteremti az utat is hozzá! Segít, ha ötleteinket és gondolatainkat lejegyezzük egy erre a célra rendszeresített noteszbe.

Gyereknapok

A felnőtteket a gyerekek jobb emberré teszik: a kicsik nemcsak tízszer annyit mosolyognak és nevetnek, mint mi, de megvan bennük a képesség arra, hogy teljesen feloldódjanak a cselekvésben, játékban. Ha figyelnek, minden porcikájukkal összpontosítanak, ha szeretnek, azt feltételek és előítéletek nélkül teszik. Nem szükséges szülőnek lenni ahhoz, hogy eltanuljuk tőlük a játék és a jelenlét tudományát! Töltsünk több időt gyerekek között, és merjünk gyerekesek lenni!

Tudatosabb pénzügyi viselkedés

Néha már egy kockás füzet is nagy előrelépés a mindennapok pénzügyeinek átlátásához, de egy pénzügyi tanácsadóval való elbeszélgetés is sokat segíthet abban, hogy rejtett tartalékokra bukkanjunk.

Jótékonyság

Önbecsülésünknek is jót tesz, ha szakítunk időt az elesettek támogatására. Egy fillér nélkül is segíthetünk: nem kerül semmibe egy-egy jó szó, beszélgetés, szívesség, a didergő hajléktalannak vitt meleg tea, a használaton kívüli tárgyak jó helyre juttatása, vagy az önkéntes munka valamilyen formája.

Főzőcske, okosan

Az igényes étkezés és szabadidő-eltöltés jegyében érdemes rendszeresíteni egy havi (kiscsoportos) szeánszot a barátokkal, amikor a társaság közösen készít el egy-egy új receptet, természetesen minőségi alapanyagokból. Ezzel nemcsak a kollektív szakácstudomány fejlődik, hanem az értékes emberi kapcsolatok is erősödnek. A társaságban étkezés, beszélgetés terápiás jellegű, és segít leküzdeni a mindennapok nehézségeit.

Címkeolvasás

Sokat teszünk az egészségünkért azzal, ha nemcsak az élelmiszerek árait vizsgáljuk bevásárlásaink során, hanem végigböngésszük a címkéken feltüntetett összetevőket is. Egészen biztosan támpontokat nyújt az egészségesebb étkezéshez (és talán motivációt a befőzéshez, házi tartósításhoz is).

Sikerekben, fejlődésben gazdag, boldog új évet kívánunk!