MESKA Blog

5 tipp a téli depresszió ellen

Az ünnepi időszak már tovaszállt, a tél azonban velünk lesz még több, mint másfél hónapig. Az idő ismét rosszabbra fordult, sokszor kimozdulni sincs kedvünk a hideg miatt. Sok embernél jelentkezik ilyenkor állandósult rosszkedv, amit nehéz leküzdeni. A borongós idő, a napfény hiánya előhozza belőled is a depressziót? Íme öt dolog, amit ha megteszel, garantáltan jobban fogod érezni magad!

Nézz vígjátékokat!

A rosszkedv egyik ellenszere a nevetés! Amikor úgy érzed, nagyon nem találod a helyed, és nincs erőd kimozdulni sem, állíts össze magadnak egy listát azokról a vicces filmekről, amik mindig megnevettetnek, vagy amiket még nem láttál, de az ajánlás alapján jónak tűnnek. Állítólag a nevetés az agynak azon részére fejti ki a hatását, amelyik a depresszió kialakulásáért felel, így garantáltan jobban fogod érezni magad pár vígjáték után!

Forró csoki

Tudtad, hogy a természetes kakaópornak rengeteg pozitív hatása van? Amellett, hogy jót tesz a szív egészségének, a benne lévő flavonoidok a hangulatot is képesek javítani! Úgyhogy ha nincs kedved kimozdulni, készíts magadnak otthon egy bögre finom forró csokit, szigorúan természetes, édesítetlen kakaóporból.

Itt egy szuper recept: 1/4 bögre édesítetlen kakaópor, fél bögre cukor, 1/3 bögre víz, egy csipet só, 4 bögre tej, 1 teáskanál vaníliapor

Elkészítés: a kakaóport öntsd bele egy lábasba, add hozzá a cukrot, a vizet, és a sót, majd kezdd el felforralni. Amikor úgy látod, hogy már nem darabos, vedd alacsonyabb fokozatra a lángot, és öntsd hozzá a tejet – de ne forrald fel még egyszer! Várj egy picit, majd zárd el a gázt, és öntsd hozzá a vaníliát. Ezt követően már ihatod is a finom, hangulatjavító forró csokit!

Játékos este

Semmi kedved kimozdulni otthonról, rossz a kedved… mi lenne, ha Te hívnál át magadhoz valakit? A legjobb barátnőd, a húgod vagy akár az anyukád; a lényeg, hogy ne legyél egyedül. Ha több embert is meghívsz, játékos estét is csaphattok! Vedd elő a kedvenc kártyád vagy társasjátékod, esetleg nézz körül a neten, mit lehetne még játszani és csak hagyd, hogy a jó hangulat magával ragadjon! Tovább fokozhatod a hangulatot forralt borral vagy forró csokival is. Hidd el, még ha most nincs is kedved a társasághoz, utána úgy fogod érezni, tényleg jobb lett a hangulatod!

Szortírozásra fel!

Mikor a rossz hangulat magával ragad, a környezeted is rendezetlenné válik; a káosz pedig még tovább rontja a kedved. Hidd el nekünk: egy kis tárolás és rendszerezés segít jobb kedvre derülni. Rendezgetés közben a boldogsághormonok szétáradnak a testünkben, és motiváltabbá is válunk.

Most, az ünnepek után különösen jó ötlet összeszedni azokat a tárgyakat, amelyeket nem használsz, és akár el is adományozhatnál. Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, és rendezd ládákba, dobozokba azt, amire még szükséged lesz.

Természetjárás

Télen főleg az okozza a rosszkedvet, hogy csak minimális napfényhez jutunk. Pedig rengeteg kutatás bizonyította már, hogy azok, akik sokat vannak a szabadban – akár nem tökéletes kiránduló időben – sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak. Próbáld ki, hogy minden nap elmész egy tízperces sétára a közelben, közben pedig próbálod észrevenni, akár lefotózni a szembejövő apró szépségeket, vagy a tájat! Ez nem csak szuper hobbi, de a friss levegő, a természet közelsége még a kedvedre is pozitívan fog hatni!

Jókedvre fel! 🙂