MESKA Blog

Táska nélkül lehet élni, csak nem érdemes!

Beszélgetés Oxánával, a Buboxa bolt alapítójával

2022.05.16.

„Leggyakrabban kávézás közben jutnak eszembe új táska-ötletek, és naponta háromszor kávézom!” – mondja mosolyogva Oxána, aki 2016 óta főállásban készít táskákat, és hét éve működteti sikerrel Buboxa nevű boltját a Meskán. Az indulásról, a táskakészítés kulisszáiról és a zero waste életmód ihlette egyéb termékekről is beszélgettünk vele.

A táska, amit épp viselsz, saját készítésű?

Naná! Amióta táskákat készítek, minden prototípust magamon tesztelek először, hogy lássam, hogy mi az, amin javíthatnék, alakíthatnék még. Ezért szinte mindegyik kollekciómból van saját táskám, azokat váltogatom. Legtöbbször a VARIA oldal- és válltáskát hordom, ami nem túl nagy, de egy vizes palack, egy pénztárca, egy telefon, és még pár apróság belefér. A kedvencem a kulcskarabiner, amit minden táskámba belevarrok, így soha nem kell a kulcsokat keresgélnem.

Ó, ilyen nekem is kell! Minden egyes hazaérkezéskor hosszú perceket töltök azzal, hogy előkotorjam a táskám aljából a kulcscsomóm… Na, de mikor kezdtél el varrni, és mi volt az első darab, amit teljesen egyedül készítettél el?

Kislánykoromban kézzel varrtam a babáimnak ruhákat, tiniként pedig szabásminta nélkül, anyukám lábbal hajtós varrógépén készítettem magamnak egy blúzt, amit fel is vettem egy szilveszteri buliba. Egyszerű kis blúz volt, de nagyon büszkén viseltem. Ekkor határoztam el, hogy egyszer elmegyek egy varrótanfolyamra. Erre több mint 10 év múlva került sor (az egyetem és a munka mellett nem jutott rá idő). Az első babámat vártam, amikor sikerült elvégeznem egyet, onnantól kezdve minden szabadidőmben varrtam, mindenfélét, mindenkinek, de főleg a családnak és a barátoknak. Először textilbabákat és lenmagpárnákat készítettem eladásra, a táskák csak később kerültek a palettámra. Babát varrni egyébként sokkal aprólékosabb munka, mint táskát.

Akkor mondhatjuk, hogy a babákon történő gyakorlás megalapozta a magabiztosságot a táskák készítéséhez?

Így van! A táskák készítésében azt szeretem a legjobban, amikor annyira belemerülök a munkába, hogy észre se veszem az idő múlását. Nagyon szeretek új darabokat tervezni, egymáshoz próbálgatni a különböző szöveteket, és látni azt, amint egy teljesen más, új hangulatú végeredmény születik egy-egy kombinációból. A Meskán a vásárlók nagyon kedvesek, sokan kérés nélkül visszaírnak, hogy megkapták a táskát, és nagyon tetszik nekik. Ezeket mindig örömmel olvasom.

Főként szövet és bőr kombinációjával létrejött táskákat készítesz. De hogyan képzeljük el az alkotói folyamatot az alapanyag-beszerzéstől egészen a termék megszületéséig?

Egyetlen táska elkészítéséhez öt különböző helyről szerzem be az alapanyagot. Más-más boltból érkezik a táskatest, a bélés, a varrási kellékek, a bőrpántok és a fémkellékek. 

A legegyszerűbb, amikor a Meska boltból választanak a vásárlók a rendelésre készülő táskák közül – ilyenkor kész szabásmintát használok. 

Van, aki egyedi elképzeléssel keres meg, ilyenkor a Meska belső levelezőrendszerén keresztül megbeszéljük, hogy a vásárló milyen méreteket, színeket álmodott meg, hiszen az összes szövetem szabadon variálható. Fotót is szoktam csatolni az elképzelt táskáról, hogy könnyebb legyen döntést hozni.

Készül a táska

Ha épp nem egyedi vásárlói kérésről van szó, honnan merítesz ihletet?

Leggyakrabban kávézás közben jutnak eszembe új ötletek, és naponta háromszor kávézom! (nevet) Vagyis elég sok terv van a fejemben, illetve lejegyezve, lerajzolva. Már csak időt kellene találnom a megvalósításukra. Inkább a színekkel, a mintákkal játszanék, új kollekciót egyelőre nem tervezek. A meglévők közül a legnépszerűbbek a CAPENSIS (vállon és keresztben is hordható női táska), a NINOX (hátizsák, mely cipzárral és patenttal záródik), és a NOCTUA (háton és vállon is hordható táska),
de van a választékban pelenkázótáska, övtáska, és gym bag is.

Hogy látod, mi alapján és miért vásárolnak az emberek magunknak új táskát a Meskán?

Mint a legtöbb kézművesnél, nálam is a karácsony előtti időszak a legforgalmasabb. A legtöbb férfi megrendelővel ilyenkor találkozom, akik a párjukat lepik meg az ünnep alkalmából egy új darabbal. Az évszakváltás is jó alkalom táskavásárlásra, sokan szeretnek tavaszra, nyárra világosabb, őszre színesebb, télen sötétebb táskára váltani. Szerencsére nagyon sok a visszatérő vásárlóm.

 A környezettudatosság jegyében készült neszesszerek, uzsonnás tasakok és szalvéták is kaphatók a Buboxa boltban. A te életednek is része a zero waste?

A párommal ahogyan csak tudunk, próbálunk környezettudatosan élni, és erre neveljük a gyerekeket is: szelektíven gyűjtjük a szemetet, komposztálunk, nem veszünk palackos vizet, csapvizet iszunk, amit kulacsban viszünk otthonról, próbálunk egyre gyakrabban használt ruhát vásárolni, megszüntettük a műanyag kukazsákot, és csak újságpapírt teszünk a szemetesbe. Olyan keveset használjuk az autót, amennyire csak lehet, helyette gyalogolunk, biciklizünk, vagy tömegközlekedünk. Bevásárláshoz szövettáskát, szövetzsákot viszünk magunkkal, iskolába, kirándulásra újratasakot és újraszalvétát használunk már régóta. Utóbbi kettőt, ahogy mondtad, magam is gyártom. Megkerestem a legjobb minőségű, élelmiszerbiztos, letörölhető anyagot, amit az újraszalvéták és tasakok belső részéhez használok. Amiket felsoroltam, apróságok, amik nem biztos, hogy sokat változtatnak a világon, de egyáltalán nem nehéz beépíteni az életünkbe, és már természetesnek tűnnek. Nem érezzük, hogy bármiben korlátoznának bennünket ezek a zero waste szokások.

Te vásároltál már valami szépséget a Meskán? Ha igen, mit, és mennyire vagy megelégedve vele? 

A bőrpántokat a táskákhoz évekig egy nagyon kedves Meska eladótól vásároltam, aki nagyon szépen dolgozott. Jóban is lettünk. Sose gondoltam volna, hogy erre is jó egy ilyen platform. Ma már magam készítem a bőrpántokat, de egyedi feliratú bögrét és pólót is rendeltem már ajándékba. Ha valami igazán egyedit szeretnék, mindig a Meskán nézek körül először.

Nézz körül a Meska Buboxa boltjában! Találd meg a stílusodhoz leginkább passzoló táskát, zero waste vászonzsákot, uzsonnás tasakot vagy szalvétát!

Szerző: Jónás Ágnes