MESKA Blog

Tartalmas szünidő – makramé, hímzés gyerekeknek

Ki ne találkozott már szülőként unatkozó gyerekkel a nyári szünetben? Ha már nincs ötletünk, milyen elfoglaltságot ajánlhatnánk nekik, dobjuk be a makramézást vagy a hímzést mint unaloműzőt. A hatás garantált, hiszen csillapítja a gyermek alkotási vágyát, miközben maradandót alkot és még nyugalmat is áraszt. Sőt, anyukaként mi sem fogunk unatkozni közben. 🙂

Itt a nyár, a pihenés, feltöltődés ideje a gyerekeknél. Rengeteg idő szabadul fel, amit eddig az iskolában töltöttek. Mind a szülők, mind pedig a kicsik oldaláról felmerül az igény, hogy ne csak elteljenek a napok, hanem valami érdekességgel kössék le a figyelmüket, új dolgot fedezhessenek fel, és legyen látványos eredménye.

Amit aztán a szüleiknek, nagyszüleiknek büszkén mutogathatnak. Mindenki vágyik az elismerésre, és arra, hogy valami kézzelfoghatót alkosson. Büszkének lenni jó érzés, főleg egy olyan tevékenység során, ami nem kötelező, hanem mi választottuk. Ha már szülőként túl vagyunk a szokásos körökön: felajánlottuk, hogy olvashatna egy könyvet, lemehetne a játszótérre, vagy elkísérnénk a strandra, és „most nem szeretném” volt a válasz, felvethetjük ötletként, hogy megtanulhatna hímezni, vagy makramét készíteni. Ez utóbbi egy könnyen megtanulható technika, gyerekek, kezdő kézimunkázók is bátrak kipróbálhatják. Természetes alapanyagokkal dolgozhatnak, és nem kell mást csinálni, mint csomózni. A sikerélmény és a nagyi dicsérete – akinek a virágtartó készült – garantált. A gyerekek szeretnek adni, elhalmozni a családtagokat ajándékokkal. Megható látni, ahogyan a reakciónkat várják. Éppen ezért nagyon könnyű őket arra motiválni, hogy saját kezűleg készített ajándékokkal lepjék meg szeretteiket. 

A tinik kirakhatják a szobájuk falára, vagy otthonuk bármelyik helyiségébe, és minden egyes alkalommal, amikor ránéznek, eszükbe jut, hogy ezt ők készítették el. Motiválni fogja őket arra, hogy legyenek bátrak, merjenek új dolgokba belevágni. És ki tudja, talán ez a kézműves tevékenység „ragadós” lesz, és megtetszik a családtagoknak, testvéreknek, barátoknak? A hímzés, a makramé azért olyan népszerűek, mert végezhetők egyedül, de akár csoportban is.

A hímzésnél a szivárvány összes színét felhasználhatják a gyerekek, eltérhetnek a megszokottól, és olyannak készíthetik el, amilyennek csak szeretnék. Legyen az a kedvenc színűk, esetleg ami most trendi, vagy éppen legjobban illik szobájuk falához. A gyerekek szeretik, ha saját döntéseket hozhatnak. Ez a kézműves tevékenység tökéletes lehetőség arra nekik és szüleiknek is, hogy lássák, mennyire kitartóak és önállóak! Annyi pozitívuma van a hímzésnek, makraménak, hogy felmerül a kérdés: miért nem kezdtük még el? Ugye milyen szuper lenne, ha a kézimunkákhoz hasonlóan az élet összes területén csak előnyökkel találkoznánk?

A kezdeti lépéseket közösen is meg lehet tenni, például úgy, hogy szülő és gyermek együtt néznek meg „csináld magad” videókat, majd közösen vásárolják, vagy rendelik meg a hozzávalókat, DIY hímző- vagy makramékészleteket. Rengeteg szép emlék születhet így! És persze sok-sok nevetéssel eltöltött percet is átélhetnek! Most gyorsan nézzen körül mindenki a lakásban! Biztosan található egy olyan fal, ahol nagyon jól mutatna egy új dekoráció! Természetesen saját készítésű!

DIY hímzőkészletet vásárolhatsz Duftin Meska boltjában.

Kikapcsolódás, szórakozás, alkotás – makraméra, hímzésre fel!

Szerző: Duftin