MESKA Blog

Az ékszer nem csak kiegészítő, hanem önkifejezési mód is

Interjú Orsival, a Borska Design alapítójával

2022.06.27.

Orsi gyermekkora óta az ékszerek bűvöletében él: édesapja asztalosműhelyében nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat készített és minden fortélyt autodidakta módon tanult meg. Fontos szempont nála, hogy ékszerei elérhető luxust képviseljenek, azaz ne csak akkor engedhesse meg magának egy nő őket, amikor alkalom van, hanem az év bármely napján.

Az ékszerek a legtöbb nőt elbűvölik, de csak kevesen vállalkoznak arra, hogy professzionális szinten készítsenek ékszereket. Nálad honnan datálható az ékszerek iránti szerelem, és minek a hatására döntöttél úgy, hogy kézműves ékszereket szeretnél készíteni?

Gyerekkorom óta kisebb-nagyobb kihagyásokkal folyamatosan készítek ékszereket. Általános iskolásként gyöngyfűző szakkörre jártam, később a gyöngyszövésbe merültem bele. Édesapám asztalosműhelyében készült szövőkereteken nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat, de telefontokot és kisebb táskákat is szőttem magamnak. Később más technikákkal is megismerkedtem: fonással, csomózással, origamival és pirográfiával. Az egyetem miatt egy hosszabb szünetet tartottam a kézművességben. A közlekedésmérnöki tanulmányok teljesen lefoglaltak, ráadásul kollégiumba kerültem, ahol nem volt lehetőségem alkotni, kiélni a kreativitásom.

Amikor dolgozni kezdtem és kiköltöztem a kollégiumból, azt éreztem, hogy a munka mellett szükségem van valami más kikapcsolódásra is: ekkor fordultam újra az ékszerkészítés felé. 2018-ban készültek el az első ékszereim textilbőr felhasználásával. Mint minden kézművesnél, az ékszereket először magamnak készítettem, majd egyre több embertől kaptam pozitív visszajelzést, úgyhogy elkezdtem a barátoknak és a családtagoknak ékszereket ajándékozni születésnapokra, karácsonyra. Kellett egy kis idő mire kikísérleteztem a technológiát és az alapanyagokat, és eldöntöttem, hogy megpróbálkozom az ékszereim értékesítésével is, majd 2020 januárjában elindítottam a Borskát.

Hol és kiktől sajátítottad el a technikai alapokat?

Általános iskolásként a helyi könyvtár kézműves könyvei közül szinte mindegyiket áttanulmányoztam. Mivel internetünk ekkoriban még nem volt, nagyrészt könyvekből, újságokból tanultam ki a technikákat. Ma már azért jóval könnyebb. Rengeteg DIY leírás, videó áll rendelkezésre, a hobbiboltok kínálatát pedig a végtelenségig lehet böngészni az interneten. Tanárom nem volt, teljesen autodidakta módon, sok-sok kísérletezés után sikerült egyedileg kitalálni azt a technikát, amivel jelenleg az ékszereimet készítem.

Az őskor óta előszeretettel díszítik magukat nők és férfiak egyaránt. Szerinted miért fontos, hogy ékszert hordjunk a mindennapokban?

Az ékszerek meghatározzák az egyéniségünket, egyfajta önkifejezési mód, akárcsak a ruhák. Nagyon szerettem mindig is ékszereket viselni. Magamon látom, hogy ahogy változott a stílusom, úgy hordtam más és más stílusú ékszereket: lázadó koromban hordtam a szegecses kiegészítőket, a megbotránkoztató bilétákat, aztán ahogy fejlődtem, úgy jöttek az egyszerű, letisztult, színes, minőségi kiegészítők. Azt gondolom, hogy öltözetünkben egy jól eltalált ékszer felteszi az i-re a pontot, általa lesz kerek egész egy viselet, amely nemcsak a stílusunkat tükrözi vissza, de az aktuális érzelmi állapotunkat is.

Hogyan jellemeznéd az ékszereid stílusát? Mitől borskásak?

Olyanok, mint én: egyszerűek, színesek és szolidak. Magamat egy rendkívül egyszerű, szolid embernek tartom, nem szeretem a hivalkodást és a középpontban sem szeretek lenni. Van egy Victor Hugo mondás, amit nagyon szeretek: „Élj úgy, hogy ne vegyenek észre ott, ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmész.”  Az ékszereimre is igaz ez a mondás. Egyáltalán nem hivalkodóak vagy giccsesek, viszont az ékszereim nélkül az összehatás egy ruhával már egyáltalán nem lenne ugyanaz.

Bizonyára vannak szempontok, melyek alapján az ékszerek készülnek.

Sok időt töltök a színes textilbőrök és zsinórok kiválasztásával, sokat foglalkozom azzal, hogy színben egymáshoz passzoló anyagokat válogassak össze és tartós anyagokból készüljenek az ékszerek. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy minőségi ékszereket készítsek. Egyre több embernél jelentkezik fémallergia, így igyekszem olyan alapanyagokat választani, amelyek nem okoznak irritációt a bőrön. Maximalista ember vagyok, ha bármi nem tetszik az elkészült ékszeren, akkor szétszedem, és újra felhasználom az alapanyagait. Mivel jelenleg főállásban rendszerszervezőként dolgozom egy informatikai cégnél, így esténként és hétvégén érek rá igazán belemerülősen alkotni.

Mely kollekciódra vagy a legbüszkébb?

Több nagyon kedves élményem van az ékszereimmel kapcsolatban. Mindig nagyon örülök, ha valaki személyesen megkeres üzenetben és egyedi ékszert kér. Legutóbb például egy lánnyal több üzenetváltáson keresztül kerestük a tökéletes ékszert, amit egy ünnepi alkalommal viselni kívánt a ruhájához. Sikerült fotók alapján megtalálnunk a megfelelőt.

Másik nagyon aranyos élmény, amikor férfiak keresnek meg, azzal hogy a párjukat, édesanyjukat szeretnék meglepni egy szép ékszerrel, és kikérik a tanácsomat is. Ilyenkor mindig igyekszem kipuhatolni a hölgyek ízlését, kedvenc színét, vagy, hogy milyen típusú ékszert viselnek szívesen. Mindig bombasiker egy ilyen részletes, előzetes felmérés után készült ékszer!

A legemlékezetesebb viszont az volt, amikor egy lány több karperecet is rendelt tőlem a Meskán keresztül. Miután megkapta az ékszereket, írt nekem, hogy nagyon örül, hogy végre talált egy ízléses karperecet, amit fel tud tenni könnyedén, mivel egy balesetből adódóan mozgássérült, ezért nehezen boldogul a kapcsos karkötőkkel. Azóta minden karperecemre egy kicsit másként nézek.

A szakmában eltöltött évek alatt kikristályosodott már, hogy mitől szerethető számodra ez a hivatás?

A Borska alapvetően számomra egy hobbi. Egy-egy hosszú munkanap után öröm és kikapcsolódás az alkotás folyamata. Nincs megállás, az ötleteim tárháza kifogyhatatlan, mindig vannak újabb és újabb elképzeléseim ékszerformákra vagy színpárosításokra. Egyfajta flow élmény ez. Szeretek örömet okozni, óriási pozitív energiát ad vissza nekem az, ha egy vásárló elégedett az ékszereimmel vagy sikerül velük meglepetést okozni.

Volt olyan szakmai siker, amit kifejezetten a Meskához kötsz?

A Meska számomra egy megkerülhetetlen tényező. Mivel nincs saját webshopom, így az értékesítéseim döntő többsége erről a platformról származik. A közösségi média felületeim és a honlapom is a Meskára vezetnek, a teljes ékszerkínálat csak a Meska boltomban érhető el. Látványos a Meska fejlődése az utóbbi időszakban, a növekvő felhasználószámot én is érzem. Ez egy szerethető felület, ami egyre felhasználóbarátabb mind vásárlói, mind eladói szemmel nézve. És sok-sok szép, értékes kézműves termék, tehetséges alkotó bemutatkozására nyújt lehetőséget.

Válogass ruhatáradhoz passzoló fülbevalót, karkötőt, vagy ékszerszettet a Meska Borska Design boltjában! Légy egyedi és fejezd ki önmagad ékszerek által!

Szerző: Jónás Ágnes