MESKA Blog

Sztárok lebomló cipővel és gombával a fenntarthatóságért

2023. 06.29.

Egyre több híresség áll ki a fenntarthatóság mellett, s mutat példát azzal, hogy aktívan támogatja az újrahasznosítást. Hoztunk néhány példát, egészen megdöbbentőeket, s kiegészítettük a sort Meska-termékekkel is!

Gombák sejtfonalából készülnek Stella McCartney ruhái

A brit divattervező a fenntartható divat egyik megkerülhetetlen alakja, ő alapította meg az első olyan luxusmárkát, amely teljes mértékben elkötelezett a vegán és a környezetbarát tervezés iránt. McCartney sohasem használ állati szőrmét vagy bőrt, divatházában kizárólag fenntartható anyagokat használnak, például organikus pamutot és újrahasznosított anyagokat. 2021-ben gondolt egy merészet és gombából készült vegán bőrruhákat és táskákat kezdett gyártatni. Pontosabban gombamicéliumból, melyet a gombák föld alatti sejtfonalaiból nyernek. A szóban forgó alapanyag előállítási folyamatához nem kell más, csak micélium, levegő és víz.

Pharrell Williams lemeze agyagból

Az énekes szívügyének tekinti, hogy a lehető legtöbb eseményen és platformon beszéljen arról, mekkora problémát okoz az éghajlatváltozás világszerte. Még külön dalt is szerzett, ami pont erre a problémára fókuszál: a 100 Years, azaz 100 év névre keresztelt dalt – melyet csak 2117-ben hallgathat meg az emberiség – egy ideig egy vízben oldódó agyagkorongon tárolták, majd a CD-t átszállították Franciaországba, ahol egy high-tech széfben őrzik.

fotó: Brit GQ https://www.gq-magazine.co.uk/article/louis-xii-and-pharrell-williams

Williams egyébként lelkes támogatója az Adidas Originals x Parley közös kollaborációjának, amelynek célja az óceánok szennyezésének csökkentése és az újrahasznosított műanyag használata a sportcipők gyártásában. Williams egyébként egy olyan divatcég tulajdonosa is, mely kifejezetten tengeri műanyag felhasználásával állít elő tartós, a ruhagyártásban használatos fonalat. Különleges farmerkollekciót is piacra dobott Raw For The Oceans nevet viselő farmerek újrahasznosított óceáni műanyagból készülnek.

Woody Harrelson cége búzából alkot

A színész a tulajdonosa és ötletgazdája annak a Step Forward Paper  elnevezésű vállalkozásnak, mely fák helyett 80 százalékban búzából készíti a papírt.

gettyimages.com/ Stephane Cardinale CANNES, FRANCE 2022

Leonardo DiCaprio lebomló cipőkbe fektet pénzt

Leonardo DiCaprio 2014 óta az ENSZ klímaváltozásért felelős békenagyköveteként járja a világot. Hatalmas összegeket adományoz környezetvédelmi projekteknek, például 43 millió dollárt adott a Galápagos-szigetek élővilágának megmentésére. Emellett aktívan részt vesz új környezetvédelmi szervezetek létrehozásában, támogat zöld programokat, valamint készít dokumentumfilmeket a témában. Kizárólag hibrid és elektromos hajtással működő autókkal közlekedik, vegán étrendet követ, nemrégiben pedig szép összeget fektetett egy lebomló utcai cipőket gyártó cég (LØCI) vadiúj beruházásába. Egy pár cipő kb. 20 műanyag palacknak megfelelő tengeri hulladékból, parafából, újrahasznosított nejlonból és bambuszból készül, talpuk pedig természetes és fenntartható gumiból.

credit: LOCI

Schwarzenegger csak biodízelesbe ül be

A színészként, testépítőként és Kalifornia egykori kormányzójaként is ismert Schwarzenegger még 2010-ben alapította meg a klímaváltozás megoldásában érdekelt civilszervezetét, és elkötelezett környezetvédőként számos konferencián szólal fel. Missziónak tekinti a megújuló energiák népszerűsítését, s rajong a biodízellel működő autókért.

Credit_ Kreisler Electric

Ferenc pápa szerint itt az ideje visszatérni a gyökerekhez

Tavaly szeptemberben videóüzenetben hívta fel az Európa Tanács figyelmét:

„Amikor az ember önmagát a világegyetem urának tekinti, nem pedig felelős gondnokának, akkor mindenféle pazarlást igazol, a természetet puszta tárgyként kezel megtagadva minden ember alapvető jogát a méltóságteljes élethez és az integrált fejlődéshez.”

Ferenc pápa óva int a modern fogyasztói társadalomtól, és vallja, hogy itt az ideje, hogy a gazdaságok visszatérjenek gyökereikhez, ahol emberek, nem pedig robotok dolgoznak. Úgy véli, hátra kellene végre hagyni a fosszilis tüzelőanyagok (kőolaj és a földgáz) használatát –, amelyek tulajdonképpen lebomlott növények és állatok maradványai, s szennyezik a környezetet.

Termékkínálatával a Meska is kiáll a fenntarthatóság mellett. Fedezd fel velünk az ajándékozás új dimenzióját!