MESKA Blog

Portugália és kézművesség

Beszélgetés Duncsák Krisztina idegenvezetővel

2022.07.25.

Jaj, de szeretem a Meskát! Már láttam az oldalon portugál motívumokkal díszített termékeket is! – mondja lelkesen, mosolyogva a magyar származású Duncsák Krisztina, aki immár 15 éve él Portugáliában férjével és két gyermekével. Idegenvezetéssel és esküvőszervezéssel foglalkozik, online gasztro rovatot vezet, valamint portugál nyelvet oktat. Interjúnkban vele beszélgettünk Portugália kézműves hagyományairól: a parafától a díszes kerámiacsempéken át a Dolce & Gabbana új kollekciójáig jutottunk.

Nem túlzás azt állítani, hogy Portugália parafa nagyhatalom: az ország paratölgy erdei a világ parafa szükségletének 70%-át biztosítják, a parafából készült termékek csaknem 60%-át dugók készítéséhez használják fel. És kézműves termékekhez…

Így van! Portugáliában csodálatos termékeket készítenek parafából, azaz a paratölgy kérgéből. Óriási választékban találhatóak parafa táskák különböző tokok, lámpák, nesszeszerek, pénztárcák, esernyők, övek, kalapok valamint ékszerek. Ha valaki például parafából készült táskát visel, elmondhatja magáról, hogy a környezetére is figyel, mert megújuló és környezetkímélő maga az anyag. Könnyen és jól alakítható, bírja a strapát, a nedvességet nem engedi át, tűzálló és jól szigetel. A Meskán is felfigyeltem már egy hölgyre, aki eredeti portugál parafából készít táskákat és pénztárcákat a környezettudatosság jegyében. Ő a funkyLab bolt megalapítója.

Parafából nálunk egyébként medált is készítenek, ott van például a Viana, mely Portugália egyik legrégebbi szimbóluma. I. Mária királynő készíttetett először ilyet a fia születése után, Krisztus szent szíve kultuszának nyomán. Amint arra a név is utal ez a motívum a szív formát rejti magában, és a szeretetet szimbolizálja, amely olyan erős, hogy a szív tele van lángokkal. Ezt a „lángot” a Viana szívének felső részén ábrázolják. A Viana nem mellesleg a portugál filigrán technikával készülő ékszerek egyik legkedveltebb motívuma is. Ami a filigrán technikát és ékszereket illeti: elkészítésükhöz szükség van ezüst, arany, vagy ritkábban réz drótra. A drótot hajlítják, csavarják, tekerik vagy szálanként összefonják, így keletkeznek a gyönyörű motívumok, melyek lehetnek geometriai alakzatok, virágok, vagy hasonló díszítőelemek.

Krisztina Vianája

Színezni is szokták a parafát?

Igen, az ékszerek és egyéb használati tárgyak több színben is rendelkezésre állnak, van is nekem egy aranyozott-rózsaszín karkötőm! Nem ritka, hogy parafatáskára Frida Kahlo képét, vagy a lisszaboni villamost festik, vagyis olyasmiket, amivel a turistáknak kedveznek.

Mi az a díszítőelem, motívum és szín, amiből rögtön tudja az ember, hogy Portugáliából való, s amelyet kézműves alkotók is előszeretettel használnak?

Az azulejo Portugália legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető. Maga a szó az arab nyelvből származik, kézzel készített díszítéssel vagy mázzal ellátott és kiégetett kerámialapokat jelent, de a kék színt is jelenti. Készítésének technikáját a mórok hozták el – kék csempéket használtak a palotájuk burkolásához a portugálok pedig felvették a kultúrájukba, és elkezdték használni a házak, templomok, paloták, sőt a lépcsők nagy üres területeinek lefedésére. Mintái leggyakrabban háromszögek, rombuszok, oválisok, madarak, virágok, de azulejóból állhat egy teljes mozaikszerű fali alkotás is, melyek portugál emberek életéről, történelméről, vallásáról és kultúrájáról mesélnek. A padlót, a házak külső oldalát, belső tereit, a templomok belsejét is előszeretettel díszítik ilyen kerámialappal, Portóban a központi vasútállomás teljes belső falát azulejo képek díszítik, Lisszabonban pedig Csempemúzeum mutatja be a portugál csempeművészet történetét a 15. századtól napjainkig.

Korábban az arabok csak kék-fehér színben állították elő (a kék színről ugyanis úgy vélik, távol tartja a gonoszt és a rossz energiákat), aztán az évszázadok folyamán a portugálok sárgával, zölddel és barnával is elkezdték kombinálni.

…és azulejo csempén

Nekem is van egy sor azulejóm a mosogatóm felett. Nem mondom, eléggé megkérik az árát, 15 Euró. Az azulejo egyébként világszerte kedvelt, számos művészt megihletett már: A Dolce&Gabbana az idei, Olaszországban tartott divatshow-jára Mariah Carrey énekesnőt öltöztette azulejo mintájú ruhába; a francia Christian Louboutin divat-és cipőtervezőt is Portugália – és az ország iránti tisztelete – inspirálta, amikor megalkotta a Portugaba elnevezésű új, portugál kézműves technikával készített táskakollekcióját. A világhírű tervezőnek egyébként földje és nyaralója van az országban.

A színpompás azulejón kívül még milyen kézműves kincsre tettél szert, mióta Portugáliában élsz?

Beszereztem egy szép eper formájú kerámia cukortartót és egy kancsót is, amit vendégek fogadásakor veszek elő. Vannak csészéim is a Vista Alegre –től. Tudod, ami Magyarországon a Herendi, az Portugáliában a Vista Alegre A19. században alapított porcelán manufaktúra, egy kávéscsésze körülbelül 30 euróba kerül.

Kakast számos kézműves terméken, pólón, bögrén, hűtőmágnesen is láttam már. Hogyan lett jelkép?

A legenda szerint egy Santiago de Compostelába tartó zarándok itt pihent meg Barcelos-ban. Vendéglátója azonban továbbindulása előtt megvádolta az ezüst evőeszközök ellopásával. Hiába próbálta bizonygatni, hogy ő ugyan semmit nem követett el, mégis elítélték. Akasztásos halál volt az ítélet, melynek végrehajtása előtt az utolsó szó jogán azt kérte, had mondja el ártatlanságának tényét személyesen az őt elítélő bírónak. Vacsoraidő volt mikor a bíró elé vezették, így ő pont egy sült kakast készült vacsorára elfogyasztani. A zarándok a bírónak csak annyit mondott, hogy ártatlanságát ez a kakas fogja bizonyítani, mégpedig azzal, hogy fel fog kelni a tányérjából. A bíró persze nem hitte, s nevetett a fiún. Már javában készültek az ítélet végrehajtására, a kötél is a nyakán volt, amikor egyszer csak megtörtént a csoda. A zarándok így kegyelmet kapott, a kakast pedig azóta is nagy becsben tartják. Nemzeti jelkép lett belőle, és a hit, az igazság, a szerencse erejét hirdeti. 

Végezetül áruld el, mi az, amit mi magyarok esetleg tanulhatunk a portugáloktól?

Portugália a slow life, azaz a lelassulás mintapéldája. Nálunk a nap 10 órakor kezdődik. A portugálok amellett, hogy nagyon barátságosak, nem sietnek, nincs idegeskedés, vagy tülekedés. Egy ebéd náluk akár kétórásra is nyúlhat, mert hagynak időt arra is, hogy érdemben beszélgessenek egymással. Számukra az egyik legrelevánsabb társadalmi környezet a család. Amikor sétálok az utcán, az emberek – csak úgy – rám mosolyognak. Képesek akár sorban állás közben is beszédbe elegyedni velem, és ez a közvetlenség mindig örömmel tölt el.

A portugál készművesség jegyében készült kézműves alkotásokat a Meskán is találhatsz! Nézz körbe és válogass csodaszép ruhák, különleges mintás ékszerek és eredeti portugál parafából készülttáskák között!