MESKA Blog

A sujtás ékszerek szerelmesei

Beszélgetés Melindával, az Arindaekszerek egyik alapítójával

2022. 08.02.

Aranka és lánya Melinda a kezdetek óta – 14 éve –vannak jelen boltjukkal a Meskán, kettejük nevére és harmonikus együttműködésére utal az Arindaékszerek boltnév. Aranka a kézműves pályafutását a varrással, Melinda pedig a gyöngyfűzéssel kezdte, majd e kettő fúziójából születtek az elegáns sujtás ékszerek. Utánajártunk, hogy pontosan milyen is a sujtás-technika, s mi az anya-lánya páros sikerének titka.

Kedves Melinda! A kézügyességet édesanyádtól örökölted?

Igen. Nálunk a családban sosem volt olyan, hogy ne foglaltuk volna el valamivel magunkat, ne csináltunk volna valamit a két kezünkkel, ami kreatív: ha kellett, akkor nagypapám kőműves munkákat is elvégzett, barkácsolt, vagy épp megszerelte, ami elromlott; gyerekkoromban édesanyám varrta a ruháimat, valamint hímzett. Az ékszerkészítés, pontosabban a gyöngyfűzés nálam a lányom születése után kezdődött, a sujtás ékszerek alkotása pedig, amikor édesanyám nyugdíjas lett. Mindketten úgy éreztük, jó volna valami, ami szórakoztat, felfrissít szellemileg, és amiben maximálisan örömünket leljük. Az internetről autodidakta módon sajátítottam el a gyöngyfűzés fortélyait, míg anyukám a sujtás technikát tanulta meg ugyanígy, arra pedig, hogy boltot nyissunk a Meskán, az ismerőseink és a barátaink biztattak minket.

Jóformán a kezdetektől, tizennégy éve vagytok jelen a Meskán. Ez idő alatt több mint 7000 terméket adtatok el, s több mint 1050 aktív termékkel büszkélkedhettek, ami gyönyörű teljesítmény! Mit gondolsz, minek köszönhető ez a töretlen siker?

Először is mi kizárólag olyan termékeket készítünk, amik egyediek, és amiket mi is szívesen viselnénk. Soha nem intézzük el a dolgot annyival, hogy „á, jó lesz ez így is!”

A siker másik pillére maga a Meska, ugyanis kis árukészlettel rendelkező kézműves nem tudna fenntartani saját webáruházat, ha pedig nincs meg hozzá a tudása, akkor pláne. A Meska megkönnyíti az értékesítést és a reklámot. A harmadik dolog, hogy nagyon figyelünk arra, hogy a tőlünk megrendelt termékek a lehető leggyorsabban célba érjenek. Ha például este rendelnek tőlünk olyat, ami van készleten, akkor már másnap reggel összekészítjük a csomagot, postázzuk elsőbbségi, ajánlott levélként, s így az már a következő napon ott van a megrendelő kezében. Ezt nagyon szeretik a vásárlók, na meg azt is, hogy mindig elrejtünk egy-egy apró ajándékot a csomagokba, így köszönve meg a bizalmukat.

És bármilyen abszurd, a pandémia is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen keresnek meg minket. Az első hullám végénél megugrott a termékeink iránti kereslet, és ez a tendencia azóta is tart.

Említetted a sujtás ékszereket. Hogyan, milyen technikával készülnek ezek a szépségek?

A sujtás technikával készült ékszerek mindegyike teljes egészében kézzel van varrva, akár több napot is igénybe vehet, mire egy teljes szett elkészül. Sujtás zsinórból több szálat fogunk össze, amit nagyon apró öltésekkel például gyöngy köré varrunk egy nagyon vékony, úgynevezett monofil szállal. A zsinórokat közben tekerjük – így alakul ki az ékszer formája. Egyébként a sujtás ékszerkészítésnél számtalan formában, és szinte minden fajta gyönggyel dolgozhatunk – gyakorlatilag csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy mit építünk be az ékszerbe.

Az ékszerek mellett a másik fő profilotok az exkluzív könyvjelzők, az angyalkás ásvány kollekciók és a kulcstartók. Az ásványok miatt adódik a kérdés: a spiritualitás szerves része a mindennapjaitoknak is?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy képesek vagyunk a rosszban is megtalálni azt, aminek örülni lehet. Anyukám hosszú éveken keresztül ápolási munkaviszonyban volt a szülei miatt, apukám 10 éve él Parkinson-kórral. Ilyenkor egy-egy meskás siker rendkívül jól tud esni. Sok erőt merítünk belőlük. Egyébként a könyvjelzőkre és a kulcstartókra nagy a kereslet: a ballagási időszakban minden nap éjfélig dolgoztunk. Volt, hogy tanárnő rendelt az osztályának, de olyan is, hogy a diákok rendeltek a teljes tanári karnak.

Előfordul azért, hogy nem csak mások kedvéért alkotsz/alkottok, hanem néha önmagatokat  is meglepitek valami különlegessel a Meskáról?

Persze! Karácsony előtt például üvegékszereket vásároltam, de volt, hogy levendulás alkotásokkal boldogítottam a lányomat. Ha magamnak vagy másoknak ajándékot szeretnék, akkor evidens, hogy a Meskán keresgélek, mert egyrészt itt mindig találok valami különlegeset, másrészt fontosnak tartom/tartjuk támogatni ezt a remek kézműves közösséget.

Nézz körül az Arindaekszerek boltban a Meskán, és válogass kedvedre egyedi szövegezésű kulcstartót, medált, vagy lepd meg szeretted egy szép és ékszerrel!

Szerző: Jónás Ágnes