MESKA Blog

Nyári illatok, gyógyító praktikák

2022.08.17.

Feller Adrienne nemzetközileg elismert szépség- és aromaterapeuta, a magyar kozmetikai piac egyik meghatározó személyisége a természetes alapanyagokra esküszik. Vallja és nap mint nap tapasztalja, hogy a szervezetnek, a testnek nem is kell több annál, mint ami természetes. Környezettudatos szépségápolásról, nyári illatokról, gyógyító illóolajos praktikákról, és természetesen kézművességről is beszélgettünk vele.

Akárhányszor látlak, mindig viselsz valami egyedit, legyen az kendő, sál, vagy épp ékszerszett. Tudatosan kerülöd a tömegtermékeket?

Igen. És előszeretettel viselek kézműves ékszereket, egyedi ruhákat, sőt, mindent támogatok, ahol az egyén a saját tehetségét ki tudja bontakoztatni, s az alkotás során érzett lelkesedésével, szeretetével mások életét is szebbé tudja tenni. Hiszek abban, hogy a tárgyaknak lelkük van, valamint abban, hogy az alkotó energiája koncentrálódik bennük. Most van egy makramé nyakláncom, amit nagyon szeretek, pont azért, mert a hölgy, akitől vettem, nagyon pozitív kisugárzású, és ez az ékszeren is érezhető.

Amikor a legtöbben meghallják az aromaterápia és az illóolaj szavakat, hajlamosak csakis a télre gondolni. Alkalmazhatjuk ezeket bátran nyáron is?

Nyáron a természetben csupa kellemes illat vesz minket körbe: van illata a Napnak, a bőrünknek, a fáknak, a finom gyümölcsöknek, de ott a zsálya, a levendula, a rozmaring, a bazsalikom, vagy az olasz szalmagyopár, melyek szintén friss esszenciával töltik el a levegőt. Teafa illóolajjal fertőtleníthetünk kisebb sebeket, vagy szúnyogcsípést – kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír. Az orvosi levendula illóolaj a napégésre is jó, és gyerekeknél nem okoz allergiát. Ha 10 csepp illóolajat belekeverjük tejfölbe, hamar megnyugszik a bőr. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden esetben 100%-ig természetes, kémiailag tesztelt illóolajokhoz nyúljunk.

Feller Adrienne
Fotó: Wertán Botond

Én májustól augusztus végéig hetente egyszer biztos, hogy migréntől szenvedek. Milyen illóolajos keveréket javasolnál azoknak, akik hasonló problémával küzdenek?

Én is fejfájós voltam egy időben, így tudom, mennyire pokoli rossz dolog. Az életmódváltás sokat segíthet, például, ha kiiktatod a húsfogyasztást úgy, hogy közben ügyelsz rá, hogy más élelmiszerekből a zsír és fehérje bevitel azért meglegyen. Az is jó, ha naponta egy 10 percet meditálsz levendula illóolajjal. Ha a migrén nálad mindig nyáron jön elő, akkor az a vérnyomással is kapcsolatban állhat. Ha magas vérnyomás áll a háttérben, érdemes kipróbálni levendula és majoránna illóolaj fele-fele arányú keverékét, bedörzsölni vele a fájdalmas területet. A mi Zen teakeverékünk összetevői között ott az orbáncfű, a citromfűlevél, a kamillavirág, az áfonyalevél, a bergamott illóolaj – kitűnő vérnyomáscsökkentő és nyugtató hatású!

A munkámból kifolyólag nyáron is sokat járok-kelek a városban, ilyenkor mindig van nálam hűtött víz, amibe indulás előtt beledobok néhány karika uborkát. Hogyan turbózhatom fel az ivóvizem úgy, hogy még jobban felfrissüljek tőle?

Tegyél bele még pár csepp rózsa aromavizet! Én a kávémba is használok rózsa aromavizet. Először lefagyasztok egynegyed rész vizet, ráengedem a meleg kávét, mézzel elkeverek két csepp citrom illóolajat, majd rózsa aromavizet cseppentek a kávéba és az egészet jól elkeverem. Nagyon üdítő tud lenni a hőségben!

Manapság egyre többen választanak természetes összetevőkből álló kozmetikumokat és sminkeket, de a többség még mindig a gyorsan, könnyebben elérhető szintetikus termékeket vásárolja. Hosszú távon miért lehet jó a bőrünknek, ha természetes bőrápolókat használunk?

Azért kell(ene) természetes kozmetikumokat használni, amiért nem eszünk műanyagot. A bőr nemcsak elválasztó, hanem áteresztő szervünk is, és a kozmetikumokban található szintetikus anyagok (ásványi olajok) vagy gátolják a bőr légzését, vagy bejutnak a szervezetbe (tartósítószerek, kémiai adalékanyagok). Az egészségtelen, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal felturbózott ételeket a májad megszűri, viszont a „rossz” kozmetikumot a bőröd nem tudja, így az elég gyorsan a véráramba kerül.

Fotó: Wertán Botond

Túl azon, hogy nagyon plasztikusnak/anyaginak látjuk egymást mi emberek, fontos tudatosítanunk, hogy nem anyag, hanem energia vagyunk, és nagyon nem mindegy, hogy ezt az energiahalmazt, élő, avagy halott (szintetikus) anyaggal tápláljuk. A természetes, élő anyag egyrészt hidratálja és táplálja a bőrt, másrészt emeli a rezgésszintünket. A betegség mindig alacsony energiaszinten alakul ki, ezért az volna a legjobb, ha semmi olyat nem vennénk magunkhoz, ami csökkentheti az energiaszintünket. Húszévesen mindezt még nem tudtam teljes átéléssel mondani, hiszen még feszesebb volt a bőröm, de túl az ötvenen már látom, mennyire meghálálja a bőröm, hogy minőségi anyagokkal tápláltam, táplálom. A bőr nem mellesleg reflexiós felület: nem csak a belső szerveink állapotát tükrözi, hanem a lelkiállapotunkat is. A mélypontok, a rossz hangulat, az elénk gördülő akadályok idővel komoly barázdákat írnak az arcunkra. A mélypontokat és megpróbáltatásokat természetesen nem tudjuk elkerülni, de annyit igenis tehetünk, hogy magas frekvenciájú termékekkel ajándékozzuk meg a bőrünket. A barázdák így kevésbé lesznek látványosak.

Szerencsére manapság már a parfümválasztásunkkal is környezettudatosabbak lehetünk.

A környezettudatos parfüm nem mai „találmány”. Az ókori Egyiptomban minden parfümnek számított, ami illatos volt. Parfüm volt a füstölő, a szappan, de még a gyógyászati balzsam is. Balzsamot a gyógynövények főzeteiből, illóolajokból, virágok kivonatából, fák gyantájából készítettek, azzal a céllal, hogy gyógyítsák az embert. Az már egyfajta mestermunkának számított, amikor ezek a gyógyító balzsamok úgy álltak össze, hogy finom illatot is kiadtak. Egyébként minden, ami minket szolgál, egyben környezettudatos, és a szervezetnek, a testnek nem is kell több annál, mint ami természetes.

Az igaz, hogy illatokkal manipulálni is lehet? Befolyásolni lehet például egy nyári első randi kimenetelét?

Az illat főszerepet játszik az életünkben. A szerelem, a vonzalom, az utálat, a gyűlölet és a félelem erőteljesen kötődnek a szagi ingerekhez, s meghatározhatják a magánéletünket, karrierívünket, de még az üzleti tárgyalásaink eredményét is. Az illat, amit az ember termel információ és üzenet a környezet számára. Egy ember soha nem a szemedbe lesz szerelmes, hanem abba az illatba, ami rajtad van. És persze abba a saját „parfümödbe”, amit illatanyagnak nevezünk.  Én mindig azt szoktam mondani, hogy élj szép életet, légy jóindulatú, szeretetteljes, mértékletes, egészséges, és akkor Te magad leszel a legfinomabb parfüm!

Válaszd azt, ami a legjobb a testednek, a bőrödnek! Válogass a Meskán természetes összetevőkből készült kézműves parfümöket, kozmetikumokat! Érezd a nyarat minden porcikádban, gyümölcsmintás ruhákon, kiegészítőkön keresztül!

Szerző: Jónás Ágnes