MESKA Blog

”..minden, ami zsinór, abból megpróbálok valamit kihozni.” Nyuzó Barbara

Nybara kézzel készült ékszerei nem csak visszafogottan elegánsak, de a felszabadult, markánsabb darabok ugyanígy jellemzik a kínálatát. Nyuzó Barbara a lányának köszönhetően vágott bele a színes zsinórokkal való foglalkozásba; a Békés megyében élő édesanya fontosnak tartja, hogy hazai alapanyagokból dolgozzon, ezzel is erősítvén a lokális kötelékeket.

Békésben élsz és alkotsz, ami eléggé kívül esik a nagy nyüzsgésen…

Nem érzem ezt hátránynak, semmilyen szempontból – igazából az interneten bonyolítom az eladásaim zömét. Pozitív visszajelzéseket kapok a vevőimtől mindig – meg szokták említeni, hogy pont olyan a termék, mint amilyet szerettek volna.

Az oldaladat böngészve szembeötlik a kettősség: élénk, feltűnő színek és a nagyon szolid, púder árnyalatok szépen megférnek egymás mellett…

Megérzés és anyag alapján választom a színeket: tulajdonképpen minden, ami zsinór, abból megpróbálok valamit kihozni. A finomabb anyagok szatén jellegűek, az erősebb színű ékszerek pedig paracordból készülnek – így anyagfüggő is, hogy miből mit tudok  megalkotni. Ez utóbbi zsinórt inkább a hegymászók ismerik, nincs köze a kordbársonyhoz. Akár a túrázók is találkozhattak már ezzel a nagyon erős anyaggal, amiben egy masszív szál fut végig. Több tíz kilót is meg tud tartani egy ilyen kötél.

Az alapanyag beszerzésénél mi a fő szempontod?

Igyekszem Magyarországon beszerezni, illetve itt helyben, az én településemen. Szeretem azokat támogatni, akik a környéken élnek: kiépítjük a helyi kapcsolatokat, ezzel is támogatván egymást.

Jön a sálas-sapkás időszak, a bojtos fülbevalók és nagy méretű nyakékek visszaszorulnak ilyenkor?

Az előbbieket inkább megrendelésre készítem: általában jön valaki és felvázolja az elképzelését, de néha az is előfordul, hogy nekem jön egy bekattanásom, hogy éppen ilyen fülbevalót alkossak. A nyakláncok kapcsán pedig megemlíteném, hogy nemrég készült egy fotósorozat, pont ezekből a nyakékekből kiindulva. Bikinis lányokkal Tenerifén, a tengerparton – szép képanyagot hoztunk össze egy profi fotóssal. A célunk az, hogy még az ünnepek előtt megmutassuk, hogyan is néznek ki ezek az ékszerek. Karácsonyra természetesen több kollekcióval is készülök…

A szettjeidet főleg ünnepi alkalmakra ajánlod?

Esküvőkre és további családi eseményekre mindenképp. Ha megtetszik egy szín, abból van, hogy készítek egy-egy ilyen kollekciót, de az is előfordul, hogy megkeresnek azzal, hogy egy adott ruhához szeretnének hozzá illő ékszereket. Rengeteg színem van, szinte minden felkérésnek meg tudok felelni ilyen tekintetben. Az anyagaim jellege határozza meg, hogy mit tudok belőlük elkészíteni. Volt már olyan is, hogy fényképet küldtek az adott öltözékről, és így oldottuk meg a feladatot. Vagy kapok egy fotót az áhított ékszer-fazonról, amihez pedig egyéni színt keresnek.

Nemcsak monokrómban gondolkodsz, hanem két vagy akár három színt is vegyítesz…

Az árnyalatokkal szintén tudunk játszani, a nemzeti trikolornak pedig két szezonja van: a márciusi időpontban nagyon sok piros-fehér-zöldet visznek, illetve október 23-a környékén megy még ennyire a magyar zászló-ihlette ékszer. Azt tapasztalom, hogy az arany szereléktől valamiért nagyon idegenkednek, pedig egy fekete vagy napsárga színhez úgy érzem, hogy jobban illene ez az elegáns fém, mint az ezüst.

Te magad is viseled az alkotásaidat?

Igen, a mindennapokban is, a bedugósokat kedvelem leginkább. Keramikus lennék eredetileg, de angoltanárként kezdtem dolgozni, ami a hivatásom is, emellett készítem az ékszereket. Illetve van egy 22 éves nagylányom, aki imádja a kézműves dolgaimat – innen is indult a gyártásuk. Az ő indíttatására kezdtem el ékszerekkel foglalkozni: mindig újabbakat kért tőlem, amit aztán egyre többen észre is vettek.

A kínálatodban a fa decoupage fülbevaló egy egyszeri kitérő, vagy tervben van a  folytatása?

Az éppen egy érdekes kaland volt… szeretem több mindenben kipróbálni magam. A csomózási technikák esetében ugyanezt mondhatom – aztán arra állok inkább rá, ami bejön az embereknek. Próbálom az érdeklődők igényeit kielégíteni: amilyen fazonra nagyobb a kereslet, ott színekben is többfélét készítek. Az aszimmetrikus fülbevalók jelentik nekem a nagy szerelmet, és az alkotás maga is kikapcsol. Valami jó zenét indítok, és az már az én időm – jól elvagyok magammal meg az ékszerekkel.

Szerző: Perzsa

Egyedi kézzel készített ékszereket találhatsz Nybara Meska boltjában.