MESKA Blog

Karácsony shabby chic stílusban

2022. 11.16.

A shabby chic stílusra nemrég kaptunk rá: egyik kolléganőnk átfestette halványkék krétafestékkel a vidéki házukban lévő nagyszülőktől örökölt konyhabútorait, a másik kolléganő a vázáit és befőttes üvegeit vonta be csipkével, én pedig a spájzban sorakozó üres befőttes üvegeket dekupázsoltam rózsás-levendulamintás szalvétával. Javában készülünk a karácsonyra is – ezúttal a shabby chic jegyében! Hogy milyen ez a stílus? Mutatjuk!

 „A stílus több mint 20 évvel ezelőtt vált először népszerűvé. A shabby és a chic két egymásnak ellentmondó szó, előbbi jelentése kopottas, utóbbié elegáns.  Ez a kopottas elegancia az én értelmezésemben nem más, mint a romantikus, a rusztikus és a vintage stílus ideális keveréke” – kezdi Kiss Dorottya lakberendező, majd hozzáteszi:

„Ha valamire szüksége van egy shabby chic kedvelőnek, az a kreativitása, vagyis olyan beállítottságúaknak ajánlom, akik a DIY hívei, jobban mondva, akik szeretnek a régi tárgyaknak új életet adni, szeretik az (online) bolhapiacokat, az átalakított bútorokat. A stílushoz passzoló bútordarabok ugyanis sohasem újak, hanem újrahasználtak, átalakítottak, felújítottak. Egy használt bútordarab még sikkesebbé tehető egy kis antikolt festéssel, néhány repedéssel vagy egyéb diszkrét múltbeli jelekkel. Nagyon jó döntés régi tükröket, kézzel készült székeket, komódokat, ütött-kopott asztalt használni. Fontos, hogy a shabby chic-re ne csupán lakberendezési stílusként gondoljunk – ez egyfajta életérzés is. Ha belépünk egy ilyen stílusban berendezett, nőiesen romantikus helyiségbe, olyan érzésünk támad, mintha visszamentünk volna az időben.”

Shabby chic színek, minták, anyagok

A shabby chic stílus kedvelt anyagai a fa, a kovácsoltvas, a textil, a bársony, a selyem, a csipke és a fonott vesszőbútorok. Az alapbútorok fehérek, vajszínűek, esetleg szürkék, régiek vagy régies hatásúak, a dekoráció és a használati tárgyak visszafogott pasztellszínűek (világoskék, halványsárga, rózsaszín, mentazöld, barack, mályva.

„A fehér falra természetesen festhetünk rózsaszín vagy halványlila virágokat, levendulát, citromot, de használhatunk virágos tapétát is. Minden tükörnek, órának, tároló dobozkának, amelyet egy shabby chic ihletésű szobába választanak, rendelkeznie kell valamilyen rokokó, barokk vagy vintage stílusú faragással, ez lehet faragott rózsa, angyalka, vagy csigavonal. A lényeg, hogy romantikus, régies, álomszerű hatást keltsünk” – javasolja a lakberendező.

Shabby chic stílus és ruházat

Kiss Dorottya felhívja a figyelmet, hogy a shabby chic nemcsak a lakberendezésben hódít, hanem a ruhadivatban is. Itt is az egyediségen, a lágy, nőies vonalakon, a fehér és a pasztellszíneken, valamint a természetes textileken, csipkéken, fodrokon és virágmintán van a hangsúly.

Elmosódó határok: farmhouse, vintage, rusztikus, shabby chic

Fontos rendet tenni a fejekben, hiszen sokszor tévesztik össze ezeket a stílusokat. Az egyes stílusok közt persze elmosódnak a határok, éppen ezért nyugodtan keverhetjük is őket.

A rusztikus szó durván megmunkált felületet jelent, épp ezért a nagy, tömörfa bútorok, a nyers hatás, a natúr textíliák, a természetesség jellemzi.

A vintage (szüret, begyűjtés, gyűjtés) jellemzői a virágminta, a játékosság, s, hogy a régi vagy annak látszó bútorokat, kiegészítőket bátran keveri az újakkal. A bútorok régiek, általában fehér, barna, halvány pasztell színűek. Ez is egyfajta életérzést kíván átadni, akárcsak a shabby chic, s megvan benne az 1920-1960-as évek közötti időszak minden fontosabb vonása.

A farmhouse stílusnak egyszerre van egy kis rusztikus, egy kis vintage és egy kis retro beütése. A színek és a minták visszafogottak, a természet elemei dominálnak (fa, fém, tégla kiegészítők) legjellemzőbb színei a szürke a fehér a barna a sötét kékeszöld és a fűzöld.

Karácsony a shabby chic jegyében

„Aki a shabby chic szellemében szeretné ünnepelni a karácsonyt, mellőzze a túlzottan hivalkodót, a túlzottan modern dolgokat, a piros díszeket, a hosszú, színes, csillogó boákat, és inkább válasszon virágos díszeket, pasztellszínű masnikat. Ha egy kopottas asztalkára tesszük a feldíszített fát, máris elértük a kívánt hatást. Érdemes egy szép süteményes tálalót megtölteni gömbökkel vagy akár arany festékkel befújt tobozzal, faágakkal. Az ünnepi vacsora még meghittebb lehet, ha a tányérok és evőeszközök között elhelyezel néhány fenyőágat, pici fehér angyalkát” – buzdít Kiss Dorottya lakberendező.

Fotók: Meska.hu,

Szerző: Jónás Ágnes