MESKA Blog

Készíts Adventi naptárat saját kezűleg!

Az adventi időszakhoz közeledve egyre többünknek fejtörést okoz, hogy milyen egyedi naptárat készítsünk a kicsiknek, mely örömteli várakozással tölti el őket és a lakásnak is dísze lehet. Ebben a cikkben AnnetextilHandmade jóvoltából textil zsákokat készítünk karácsonyi mintás pamutvászonból, rávarrt filc számokkal, melyeket varrásban kevésbé jártas anyukák is el tudnak készíteni és igény szerint meg tudják tölteni mindenféle jóval, szeretettel.

A zsákok eldolgozott szélekkel készülnek, 1-1 zsák elkészítése kb 10 percet vesz igénybe (varrásban kezdőknek kb 30 percet), a kalendáriumhoz 24 db zsákot készítünk.

Amire szükséged lesz

Kb. 1,2 m pamutvászon anyag, készen vásárolt számozott, adventi mintás filc lap, ollók, kb. 20 m vékony zsinór, biztosítótű, cérna és tű a varráshoz. Ha nincs varrógéped, kézzel is készítheted.

Szabás

Ha a vászon anyag mintája egyirányú, akkor célszerű a zsákok eleje és háta részét külön darabból szabni, ha a minta nem egyirányú akkor egy részből is szabhatod.

Vágj ki 24 db 15 x 40 cm-es téglalapot, ha két részből szabod 48 db 15 x 22 cm-es téglalapot. Vágj 48 db 40 cm hosszú zsinórt. A filc lapokat a minta szerint, vágd fel 24 részre.

Zsinórház elkészítése

Az egyben szabott téglalapok mindkét rövidebb szélétől, a külön szabott téglalapok rövidebb felső szélétől mérj le 4 cm távolságot, jelöld meg, vágd be kb. 1 cm mélyen, majd a visszája felé hajtsd be ezt a 4 cm-es részt, vasald le és a szélétől 0,75 cm-re (talpszélesen) varrd is le.

A felső szélét (egyben szabott zsáknál mindkét rövidebb szélét) először 0,5 cm majd 1,5 cm szélesen, duplán hajtsd be, vasald le, majd a hajtott szélen keskenyen varrd is le.

Elkészült a zsinórház.

A filc számokat varrd fel a zsákok eleje oldalára, tetszőleges helyre kézzel vagy géppel.

Szélek összevarrása francia varrással

Először a két részből szabott zsákok alsó oldalát varrd össze.

Ehhez fektess egy eleje és egy háta lapot visszájával egymásra, a színe áll kifelé. Az alsó oldal szélétől kb. 1 cm távolságra varrd össze, majd a ráhagyást vágd keskenyre max. 0,5 cm-esre. Vasald le a varrást, fordítsd meg a zsákot, most a visszája, fonákoldal van kifelé, az alsó oldalt ismét varrjd össze, most a szélétől 0,75 cm távolságra, talpszélesen. Vasald le.

Az oldalakat ugyanígy varrd össze, először a színoldalán, majd a fonákoldalán fejezd be a varrást.

Fordítsd ki a zsákokat és minden zsák zsinórházába, biztosítótű segítségével fűzz 2-2 zsinórt, így kétoldalról össze tudod húzni a zsákok száját. Vasald ki a zsákokat. Mostmár nincs más dolgod mint megtölteni és várni a csillogó szemeket. A kész zsákokat felkötözheted fenyőágra és rögzítheted a falra, lépcsőkorlátra, vagy szép dobozba, kosárba rendezve az asztalon is elhelyezheted.

Kellemes adventi készülődést kívánunk!