MESKA Blog

Kalocsai mintás esküvői ruháiért Mexikóban is rajonganak

2023. 05.22.

Közel 300 meseszép egyedi esküvői és alkalmi ruha, valamint hímzett kiegészítő közül válogathat az, aki betér Dr. Héjjas Magdaléna Meska boltjába. Magdaléna annak idején saját menyasszonyi ruháját is maga varrta aranyozott csipkéből, nem mellesleg idén ünnepelte 50. házassági évfordulóját férjével. Legfőbb céljául tűzte ki, hogy mindenkinek megtalálja az egyéniségéhez leginkább illő ruhakölteményt, ezzel is segítve, hogy az esküvő napja egy feledhetetlen, varázslatos élmény legyen.

1990 óta foglalkozol esküvői, alkalmi és menyecskeruhák tervezésével, készítésével, de a doktori cím a neved előtt arra enged következtetni, hogy másik szakmád is van.

Az első szakmám női szabó, ezt követően végeztem el az egészségügyi menedzserképzést, illetve diplomát szereztem jogból és közgazdaságtanból. Egészen 2011-ig dolgoztam az egészségügyben a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, mellékállásban pedig vezettem a ruhaszalonomat. Sokszor éjjelekig varrtam, de örömmel, szenvedéllyel csináltam. Már gyerekkoromban is szerettem varrni, kézimunkázni. Édesanyám és a szomszéd néni tanítgattak.

Mi az, ami ennyi idő után is életben tartja benned a ruhakészítés iránti szenvedélyt?

Van, hogy csak úgy gyönyörködöm a ruhák esésében, a szép anyagokban, de nagyon élvezem azt is, amikor a régi magyar motívumkincset ötvözhetem valami maival és egyedivel. Szerencsére újra divatba jöttek a magyaros minták – örömmel tölt el, amikor kalocsai mintával hímzett ruhát, kiegészítőt – övet, nyakpántot, pártát – kérnek tőlem. Olyan külföldön élő szépségkirálynő is rendelt már tőlem versenyre, akinek a nagymamája magyar volt. Szerencsét hozott neki a ruha, ugyanis első helyezést ért el.

Egyesek a magyar ismerőseiken keresztül küldetnek ruhát Norvégiába, Mexikóba, Ausztriába, ez számomra rendkívül megtisztelő, de inspirálóan hatnak rám a pozitív visszajelzések is. Rendszeresen kapok leveleket esküvői fotóval, valamint sok kedves értékelést olvasok a Meskán. Ha elkészül egy új darab, rögtön megmutatom a páromnak. Ő a legfőbb kritikusom.

Figyelemmel szoktad követni a legújabb esküvői trendeket?

Hogyne! A kilencvenes években nagyon ment a tüll, aztán bejött a düsessz, és most újra kezdünk visszatérni a tüllszoknyához. A nagyon extravagáns darabok távol állnak tőlem, inkább a klasszikus stílus híve vagyok. Jobban szeretek mindent magam csinálni, mint többekkel együtt dolgozni, éppen ezért csak annyit vállalok be, amennyit el is tudok precízen készíteni.

Ha valaki megkeres, de tanácstalan a ruha fazonját illetően, hogyan tudsz neki segíteni online, a Meskán keresztül? Egész alakos fotót kérsz az illetőről?

Igen, fotót is szoktak küldeni. Első körben leírja az illető, melyik ruhát szeretné, majd megrendeli, ezután egyeztetünk a méretről, és megbeszéljük, milyen változtatást szeretne a kiszemelt ruhán. Ha kérik, szívesen adok tanácsot. Nemrég egy budapesti hölgy rendelt menyasszonyi ruhát a Meskán, és eljött érte személyesen. Szerencsére nagyon elégedett volt, s kért még egy hozzá illő bolerót is.

Ami még a Meskát illeti: megtisztelő, hogy a Meska tagja lehetek. Az emberek megbíznak az oldalban és az itt értékesítő készítőkben. Én is szoktam vásárolni az oldalon és elégedett vagyok mindig.

A Meska boltodban olvasható, hogy többek között düsesszel, tüllel és csipkével dolgozol. Honnan lehet tudni, hogy egy csipke csak utánzat?

Az igazán jó minőségű csipke nem nélkülözi a kézimunkát, magas minőségű, finom szálakból készült. Az utánzatok és hamisítványok általában olcsóbb alapanyagokból készülnek, amelyek kevésbé finomak és törékenyebbek. Az igazi csipke finom kidolgozással készül, amelyben apró részletekre is odafigyelnek. Az utánzatok és hamisítványok kidolgozása általában durva és hiányos. A francia csipke – amit én rendelek Szegedről – aprólékosan kidolgozott és meseszép.

Férjeddel Lengyeltótiban éltek, de gödöllői kötődésed is van a ruhák révén.

Nagy szenvedélyem az Erzsébet Királyné-téma. Rengeteget olvasok Sissi után, és utazásaim során, ha Sisivel kapcsolatos tárgyat vagy emléket találok,  azonnal megveszem. A Gödöllői Királyi Kastélyban a Sissi és Diana Divatversenyen I. helyezést értem el. Első munkám a koronázási ruha volt, aminek csipkéjét külön rendeltem a sükösdi csipkegyártól. Ezt követően készült el a királyné többi ruhájának replikája, melyekből már több kiállításunk volt itthon és külföldön – nagy sikerrel. A ruhaköltemények megcsodálhatók a szalonomban, az állandó kiállításon. Érdemes előre időpontot egyeztetni, s én örömmel végigkalauzolom az érdeklődőket.