MESKA Blog

Ásványékszer, pozitív energiák és egy sikeres vállalkozás

2023.05.15.

A felvidéki Kassa városában élő Imrichová Süli Andrea immár 9 éve emeli a Meska fényét ezüst ásványékszerekkel. Lennyhandmade névre keresztelt kézműves boltjában az ametiszttől a hegyikristályon át a labradoritig szinte minden megtalálható. A kövek egy részét Indiából szerzi be, s minden egyes gyűrűt, medált, karkötőt és nyakláncot az utolsó részletig kidolgoz. Nem véletlen, hogy Amerikában és Malajziában is rajonganak az alkotásaiért.

Van, aki az aranyra, a gyöngyökre vagy épp a cirkóniára esküszik – te az ásványokért és az ezüstért rajongsz. Mitől szerethető ez a két alapanyag számodra?

Tizenkét éve Tiffany-technikával, ólommentes ónnal dolgoztam, hat évvel később tértem át az ezüstre, pontosabban az ásvány-ezüst kombinációra. Mindig ásványimádó voltam, gyerekkorom óta gyűjtöm őket, a csiszoltakat éppúgy, mint a nyers, csiszolatlan változatokat. Lenyűgöz, mennyi gyönyörű színű és formájú ásványt képes ajándékozni nekünk a Föld, ráadásul mindegyiknek megvan a saját története. Arany ékszert valahogy sosem tudtam megszeretni. A kövek mellett az ezüst a kedvenc.

Könnyű megtalálnod az egyensúlyt család, énidő és alkotómunka között?

Amíg a gyerekeim kisebbek voltak, szinte minden szabadidőmet velük töltöttem, és éjjelente alkottam. Mióta nagyobbak lettek – 15, 12 és 4 évesek – több időm jut elvonulni a kis birodalmamba, és főállásban készítem az ékszereket. A lányomat és a kisebbik fiamat időnként elkapja a vágy, hogy együtt készítsünk valami, ilyenkor ásványgyöngyöket fűzünk fel karkötőnek.

Volt mestered?

Az ékszerkészítést teljesen magamtól, videókból tanultam, szoktam is mondani, hogy a University of  YouTube-ra jártam (nevet). Ma is rengeteget inspirálódok különböző internetes portálokról.

Ha találsz egy szép ásványt, akkor azt te magad csiszolod formára?

Már eleve csiszoltan kerülnek hozzám. Főként kiállításokon és börzéken, helyi ásványcsiszolóktól szerzem be őket Szlovákiában, de sok egyedi érkezik Indiából is, egy ottani ásványcsiszoló családtól. Az egyediség képviselése szempontjából fontos, hogy ne készüljön két teljesen egyforma ékszer. Én erre törekszem, így a nálam vásárolt ékszerek biztos nem jönnek veled szembe az utcán.

A lemezzé lapított ezüstöt kézzel fényesítem, folyadékkal oxidálom, az ezüst drótokat az ásványok formájának megfelelően formázom. A kő körül a peremet mindig egy kicsit magasabbra csinálom, majd tűzzel forrasztom össze az egyes darabokat. Számomra a minőség is nagyon fontos, ezért minden ékszert az utolsó részletig kidolgozok. Többek között Ausztráliába, Malajziába és Amerikába is küldtem már az alkotásaimból. 

Hogyan segíted a vásárlókat, ha bizonytalanok a méretet, vagy az ásványfajtát illetően?

A Meskán levelezünk. Gyakran kérdezik tőlem, milyen csillagjegyhez milyen ásvány illik. Ilyenkor mindig elmondom, hogy nem ez a fontos. Azt kell választani, ami elsőre megfogja az ember tekintetét. A kék és a zöld ásvány a leggyakoribb előfordulású, a vásárlók épp ezeket kedvelik a leginkább, de szeretik a labradoritot, a turmalint is.

Akkor sincs semmi gond, ha valaki nem jó gyűrűméretet ad meg, mert vissza lehet küldeni az ékszert, és állítok a méreten, habár ilyen nagyon ritkán fordul elő. Férfiaknak is készítettem már medálokat, gyűrűket, és olyan is volt, hogy ajándékba vettek valamit a feleségüknek. Egy egyetemista srác egyszer egy apró köves gyűrűt vásárolt tőlem, eljegyzési gyűrűnek szánta. Nagyon meghatott a lelkesedése, 5 euróval kevesebbért adtam el neki.

A kövek gyógyhatása évszázadok óta ismert. Saját rezgéssel bírnak, és a népi gyógyászati megfigyelések szerint a lélekre is hatnak.

Millió évek története, energiája van benne ezekben a kövekben, és én hiszek abban, hogy képesek gyógyítani. Mindig örömmel és lelkesedéssel állok neki ékszert készíteni, így, mire a vevő kézhez kapja, az én pozitív energiáim már benne vannak.

Még meg lehet lepni téged egy szép ásványékszerrel?

Hogyne! Anyukámék nemrégiben ajándékoztak meg egy Magyarországról vásárolt hegyikristállyal. Egyébként meg egy teljes vitrinem van tele csiszolatlan ásványokkal. Nem tudok betelni velük.